PSHP: Hoitajalakko olisi voinut lamaannuttaa myös synnytyksen ja tehohoidon – ”Joudumme heti tyhjentämään kokonaisia osastoja”

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan suojelutyöhön oli luvattu kuudesosa siitä henkilömäärästä, jonka työnantaja on arvioinut tarpeelliseksi turvaamaan potilaiden hengen ja turvallisuuden. Käytännössä tämä olisi voinut johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan johtaa esimerkiksi siihen, että synnyttäjä voidaan käännyttää toiseen sairaalaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand (vas.) ja HR-johtaja Raija Ruoranen (oik.) julkaisivat tiistaina tiedotteen, jossa he ilmaisivat huolensa keskiviikkona alkavan hoitajalakon suojelutyömäärästä.

19.4. 12:49 | Päivitetty 19.4. 13:29

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (PSHP) oli alkamassa keskiviikkona uusi hoitajalakko. Jos työkiistan osapuolten välille ei olisi syntynyt sopua, lakko olisi alkanut keskiviikkoaamuna kello 6.

Hoitajaliitot kertoivat kuitenkin tiistaina iltapäivällä, että lakon toinen vaihe on peruttu.

Lue lisää: Juuri nyt: Hoitajaliitot peruivat lakon toisen vaiheen – Valmisteluun joukkoirtisanoutuminen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiistaina lähettämässä tiedotteessa kerrottiin, että keskiviikon hoitajalakko lamaannuttaisi toteutuessaan päivystyksen ja kiireellisen hoidon, eikä tehohoitoa ja synnytyksiä voitaisi turvata.

Työnantaja Tays ja työntekijäjärjestöt Tehy ja Super valmistautuivat tiistaina lakkoon neuvottelemalla sen yksityiskohdista. Tiistaina paikalliset edustajat ilmoittivat Taysin mukaan, että ammattiliiton keskuslakko­toimikunta ei ole antanut paikallisille edustajille valtuuksia neuvotella suojelutyöstä ennen huomista kello kymmentä, jolloin uusi lakko on mahdollisesti jo alkanut.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen kertoi aamulla Aamulehdelle, että muun muassa tiedot alustavista suojelutyömääristä on jo saatu tälle viikolle.

”Ne ovat niin pienet, että ei niillä sairaala pysty toimimaan”, Ruoranen sanoo.

Taysin tiedotteen mukaan suojelutyöhön on luvattu kuudesosa siitä henkilöstö­määrästä, jonka työnantaja on arvioinut tarvittavan turvaamaan potilaiden hengen ja turvallisuuden.

”Ilmoitettu työntekijämäärä merkitsee sitä, että joudumme heti tänään tyhjentämään kokonaisia osastoja. Jäljelle jääville osastoille tulisi jäämään pahimmillaan vain yksi työntekijä vuoroon kokonaista vuodeosastoa kohden”, kertoi johtajaylilääkäri Juhani Sand tiedotteessa tiistaina.

Voi johtaa synnyttäjien käännyttämiseen

Aamulehti tavoitti Sandin puhelimitse tiistaina iltapäivällä. Sandin mukaan lakon käytännön vaikutus potilaaseen olisi ollut se, että esimerkiksi päivystysleikkaukseen voi joutua odottamaan selvästi pidempään kuin normaalisti.

Esimerkiksi luunmurtumia voidaan suunnitellusti hoitaa useiden päivien päästä, mutta Sandin mukaan päivystyksessä on kuitenkin myös vakavia vammoja ja sairauksia, jotka pitäisi päästä hoitamaan muutaman tunnin sisällä. ”Jos ne rupeavat venymään seuraaville päiville, se on todella vakavaa”, hän sanoo.

Voiko käydä niin, ettei esimerkiksi synnytysosastolle voida ottaa synnyttäjiä lakon vuoksi? ”Tietysti pyrimme turvaamaan synnytykset, mutta voi hyvin olla, että joudumme käännyttämään toiseen sairaalaan. Ei tässä hirveästi ole vaihtoehtoja, mutta Kanta-Häme on sellainen, mikä voisi tulla kyseeseen”, Sand sanoi tiistaina, kun tietoa lakon peruuntumisesta ei vielä ollut.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ei olisi ollut mukana keskiviikkona alkavassa hoitajalakossa.

Kehitysvammahuolto lakon ulkopuolelle?

Valtakunnallinen sovittelu­lautakunta olisi alkanut keskiviikkona rakentaa sovintoehdotusta sen perusteella, mitä työkiistan osapuolet olisivat ilmoittaneet tiistain puoleenyöhön mennessä ratkaisuehdotuksiksi. Osapuolilta oli pyydetty ratkaisuehdotuksia työehtosopimusten yksityiskohtiin muissa kuin palkankorotus­kysymyksissä.

Lue lisää: Hoitajalakko uhkaa keskiviikkona – sovintoratkaisun eväitä odotetaan osapuolilta tiistaihin puoleenyöhön mennessä

Lakonuhka koski Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi kaikkiaan 12:ta muuta sairaanhoitopiiriä ja lisäksi viittä kunta-alan yritystä. Uusi lakko rajattiin koskemaan vain erikoissairaanhoitoa. Perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto rajattiin lakon ulkopuolelle.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) perusterveydenhuollon rajaaminen ulkopuolelle ei juurikaan vaikuta lakon sisältöön. Sairaanhoitopiirin toiminta keskittyy erikoissairaanhoitoon ja perusterveydenhuollosta ovat vastanneet kunnat.

”Se, missä neuvottelut ovat vielä kesken, on kehitysvammahuolto”, Ruoranen kertoi tiistaiaamuna. ”Sen rajauksesta lakon ulkopuolelle neuvotellaan.”

Kehitysvammahuolto kuuluu sosiaalihuollon piiriin, ja Taysilla on Pitkässäniemessä vaativan kehitysvammahuollon toimintaa.

Päivystyksen jonoja purettu

Edellinen, kaksi viikkoa kestänyt lakko päättyi Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä perjantaina 15. huhtikuuta.

”Kokonaisuutena olemme selvinneet siitä kohtuullisesti. Alussa varsinkin päivystyksen ja suojelutyön määrä oli varsin niukka, mutta onneksi oli hiljaista jaksoa myös hoitoihin hakeutumisessa.”

Taysin Acutan päivystyksen ylilääkäri Mikko Franssila kertoi maanantaina, että päivystys oli pääsiäisen ajan kohtalaisesti kuormittunutta.

Jonoja on silti saatu Ruorasen mukaan jonkin verran purettua. ”Yksittäisiä keskiviikon ja torstain aikana peruuntuneita kiireellisiä leikkauksiakin oli saatu hoidettua nyt viikonloppuna.”

Näin saat tietoa lakon aikana

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta Taysista otetaan puhelimitse tai tekstiviestillä yhteyttä potilaisiin, joiden vastaanottoaika perutaan.

Aika saatetaan perua vasta, kun potilas on jo sairaalassa.

Jos peruutusta ei tule, potilaan tulee saapua normaalisti paikalle.

Peruuntuneen ajan tilalle lähetetään lakon päätyttyä uusi kutsu.

Lakon aikana palvelee yleinen neuvontapuhelin joka päivä kello 8–16 numerossa 03 311 655 50. Neuvontapuhelimessa ei tehdä hoidon arviointia eikä vastata yksittäisen potilaan hoitoon, terveystietoihin tai terveydentilaan liittyviin kysymyksiin.

Poliklinikoiden eikä koronavirusneuvonnan numeroissa ei lakkotilanteessa vastata.

Lähde: Tampereen yliopistollinen sairaala

Päivitys 19.4.2022 kello 16.42: Päivitetty jutun alkuun tieto lakon peruuntumisesta.

Täydennys 19.4.2022 kello 13.00: Täydennetty uutiseen lyhyt katkelma keskiviikkona alkavasta sovintoehdotuksen rakentamisesta.

Päivitys 19.4.2022 kello 13.27: Artikkeliin on päivitetty Juhani Sandin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut