Aleksi Jäntti yllättyi pankkitilinsä sulkemisesta: Jo puoluehallitus on syy avautua tuloista pankille tarkasti – tästä on kyse

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden tunnistaminen on rahanpesulain pankeille määräämä velvoite.

Tamperelaispoliitikko Aleksi Jäntti (kok.) ei tiedostanut olevansa rahanpesulain tarkoittama poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö ennen kuin pankkitili suljettiin.

14.4. 20:39 | Päivitetty 14.4. 20:45

Aamulehti

Tamperelainen kokoomuspoliitikko Aleksi Jäntti yllättyi pääsiäisen alla, kun hän ei voinut hoitaa pankkiasioitaan normaalisti. Häneltä oli mennyt ohi, että pankki odotti keskeisen luottamustehtävän vuoksi häneltä lisätietoja. Kun tietoja ei kuulunut, tili suljettiin.

”Tuleeko jonnekin merkintä, jos asiakas ei ole itse tajunnut antaa riittävää tietoa?” hän pohtii ruljanssin jälkeen.

Kun ongelma tuli ilmi, apulaispormestarina Tampereella toimiva Jäntti alkoi selvittää, miksi rahanosto tai laskunmaksu eivät onnistu.

Poliittisesti vaikutusvaltaiset

Poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä (PEP) ovat Suomessa esimerkiksi ministerit ja kansanedustajat ja poliittisten puolueiden johto sekä heidän lähipiirinsä.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden tunnistaminen on rahanpesulain pankeille määräämä velvoite.

Asiakastieto ja Finanssialan keskusliitto ovat arvioineet, että tällaisia henkilöitä on Suomessa noin 10 000.

Hän jonotti puhelimessa pankin asiakaspalveluun niin pitkään, että päätti mennä jonottamaan pankin tiskille.

Odottaessaan Jäntti pohti, oliko kyseessä virus tai vastaava, sillä hän kokee olevansa aina tarkka pankkitunnusten ja muun kanssa.

”Vastasin, että ’juu olen’”

Syy tietojen täydentämispyyntöön selvisi pankkitoimihenkilön selvitettyä asiaa.

”Hän kysyi, olenko jonkun puoluehallituksen jäsen. Vastasin, että ’juu olen’”, Jäntti kertoo.

Jäntistä tuli kokoomuksen puoluehallituksen jäsen, kun hänet valittiin Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtajaksi. Valinta tehtiin vuoden 2019 joulukuussa. Puoluehallituksen jäsenyyden vuoksi hänestä tuli lähipiireineen poliittisesti vaikutusvaltainen.

Hän sai pankissa tietää, että pankki oli tammikuussa 2022 pyytänyt häntä täydentämään tietojaan. Pankin viesti oli mennyt häneltä ohi.

”Minun mokani se oli. Lakia on sinällään noudatettava”, hän sanoo.

Jäntin tili on Danske Bankissa. Hän voi taas käyttää tiliään.

Pitääkö olla huolissaan?

Aamulehti kysyi Danske Bankista, pitääkö asiakkaan olla huolissaan, että hänelle jää merkintä vajaista tiedoista.

Pankki vastaa kysymykseen yleisellä tasolla, eikä se kommentoi yksittäisen asiakkaan asioita. ”Asiakas pääsee pankin mukaan käyttämään tiliään, kun on toimittanut tarvittavat ja pyydetyt tiedot pankille”, vastaa lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen Danske Bankin Suomen-sivuliikkeestä sähköpostitse.

Hän vastaa, että asiakkaan ei tarvitse pelätä mitään lisätoimia sen jälkeen, kun hän on toimittanut tarvittavat tiedot.

Rahanpesulain velvoite

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden tunnistaminen on rahanpesulain pankeille määräämä velvoite. Rahanpesulla pyritään häivyttämään rikoksella hankitun omaisuuden tai rahan alkuperä ja saada raha tai omaisuus näyttämään laillisesti hankitulta.

”Kotimaisilta poliittisesti vaikutusvaltaisilta asiakkailta kysytään normaalien kysymysten lisäksi kattavat selvitykset esimerkiksi tulonlähteistä, varallisuuden alkuperästä, perhesuhteista ja liikekumppaneista”, Tikkanen viestii.

Danske Bank kertoo noudattavansa tätä sääntelyä tarkkaan. ”Mutta pyrimme myös varmistamaan, että asiakkaalle ei koituisi prosessista ylimääräistä harmia. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä asiakkaan valitsemalla tavalla, eli verkkopankissa tai kirjeitse, ennen kuin ryhdymme toimenpiteisiin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut