Pirkanmaalla saattaa olla edessä pahin tulvakevät vuosikymmeniin

Ely-keskus ennustaa tulvahuipun osuvan toukokuun puoliväliin.

Tältä näytti tulvatilanne Kokemäellä tasan vuosi sitten huhtikuussa 2021.

13.4. 11:12

Aamulehti

Kevättulva voi kastella maanteitä, rantasaunoja ja rantamökkejä, varoittaa Pirkanmaan ely-keskus.

Keskiviikkona julkaistun ennusteen mukaan viime viikon lumi- ja vesisateet lisäävät merkittävästi tulvariskiä Pirkanmaalla. Riski on erityisen korkea Pirkanmaan itäosissa.

Ennusteen mukaan suurten järvien tulvahuippu on odotettavissa toukokuun puolessa välissä. Tulvan lopullisen suuruuden ratkaisee ajankohdan sää.

”Ennusteiden mukaan pahimmillaan voimme saada suurimmat tulvat 30 vuoteen. Tulvan suuruus riippuu kuitenkin kevään sääolosuhteista. Yöpakkaset hidastavat ja pienentävät tulvaa, kun taas lämmin sää sateiden kera nopeuttaa tulvaa, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Tulvakausi alkaa pian

Lumien sulaminen on jo näkynyt vesistöissä suurempina virtaamina ja vedenkorkeuden nousuna. Etenkin peltovaltaisilla ja vähäjärvisillä alueilla tulvahuippu on odotettavissa jo lähipäivien aikana.

”Ennustetuilla vedenkorkeuksilla vahinkoja voi syntyä lähelle rantaa sijaitseville rakennuksille ja rakenteille sekä alaville peltoalueille. Nyt olisi hyvä aika tarkistaa, ovatko veneet ja esimerkiksi talveksi maalle nostetut laiturit siirretty riittävän kauas vesirajasta”, toteaa Isid.

”Nyt ennustetut tulvat ovat poikkeuksellisia eikä niitä ole tavattu tällä vuosituhannella. Esimerkiksi Längelmäveden ja Hauhon reitillä tällaisia tulvia on yleensä 10–15 vuoden välein”, toteaa Tulvakeskuksen tutkija Harri Myllyniemi.

Säännöstely ehkäisee tulvia

Pirkanmaan suurimpien säännösteltävien järvien vedenkorkeuksia on talven mittaan laskettu, jotta järvissä olisi tilaa tulvavesille.

"Näillä näkymin voimalaitosten ja säännöstelyrakenteiden juoksutukset ovat suuria koko toukokuun ja mahdollisesti vielä kesäkuussa”, arvioi vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ely-keskuksessa.

Pirkanmaan pienempiä säännösteltyjä järviä ovat muun muassa Mouhijärvi ja Kiikoisjärvi Sastamalassa, Linnanjärvi Parkanossa sekä Ruuta-, Nuta- ja Kortejärvet Akaassa. Myös näillä järvillä vedenkorkeuksia on laskettu talvella.

”Vastaavanlaista lumista talvea ei ole ollut vuosiin", muistuttaa johtava asiantuntija Terhi Moilanen Hämeen ELY-keskuksessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut