Tays: Valkeakosken yhteispäivystys avataan perjantaina – ruuhkia odotetaan Acutaan

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa odotetaan, että päivystys ruuhkautuu viikonlopun aikana, vaikka Valkeakosken yhteispäivystys avataankin.

Päivystys keskitetään pääsiäisenä Tays Valkeakoskesta Acutaan.

13.4. 10:40 | Päivitetty 13.4. 16:39

Aamulehti

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays tiedotti hieman ennen kello 16:tta keskiviikkona, että Valkeakosken yhteispäivystys avataan 15. huhtikuuta perjantaina ja se palvelee asiakkaitaan tiistaihin asti kello 8–20 välisenä aikana.

Päätös tehtiin keskiviikkona. Tays Valkeakosken päivystys on ollut suljettuna hoitajalakon vuoksi.

Tays odottaa kuitenkin, että Valkeakosken avaamisesta huolimatta päivystyksen ruuhkat Acutassa todennäköisesti pahenevat ja toimenpiteiden odotusajat venyvät, Tays toteaa tiedotteessaan.

Tays Valkeakosken ja Tays Sastamalan sairaaloita ei aiota avata muutamaa pyhäpäivää ja yhtä arkipäivää varten neuvottelujen ollessa hoitajien työtaistelussa kesken.

Pääsiäisenä perjantaista maanantaihin Tays hoitaa ensisijaisesti päivystystä.

Tays on joutunut perumaan pääsiäistä edeltäviltä päiviltä kiireistä hoitoa. Sairaalasta ollaan henkilökohtaisesti puhelimella tai tekstiviestillä yhteydessä potilaisiin, joiden vastaanotto- tai toimenpideaika perutaan.

Miksi päädyttiin Valkeakosken päivystyksen avaamiseen, johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista?

”Koetamme kuitenkin tarjota lähipalveluita päiväsaikaan, koska tuolla päivystyksellä on aika iso väestöpohja palveltavana.”

Yöllä Acuta on päävastuullinen?

”Acuta on silloin päävastuullinen. Tämä liittyy tietysti siihen, että kun sairaala on muutoin käytännössä kiinni, potilasta ei voi mihinkään vuodeosastolla ottaa, niin joka tapauksessa joudutaan tukeutumaan aika paljon Acutaan ja Kaupin kampukselle.”

Voidaanko päivystyksessä yleensä kiireisiin pääsiäisen pyhiin varautua jotenkin erityisesti?

”Tietysti meillä lakko päättyy perjantaiaamuun kello 6:een eli eletään lähtökohtaisesti normaalia pyhäaikaa ja taustalla ovat siihen kohtaan normaalit henkilöstöratkaisut.”

”Mutta onhan se ihan totta, että tässä pandemia jatkuu, sairaustapauksia on varmasti henkilöstössä edelleen paljon, aiemmin sovittuja lomia ja monia asioita niin kuin tuollaisten juhlapyhien aikaan kuuluu. Kyllähän sitä jo aika tiukoilla mennään muutoinkin.”

Onko arviota, millainen viikonlopusta tulee?

”Pyhiä on mahdoton lähteä ennakoimaan. Tavoite on, että pystymme kuitenkin päivystysasiat pyhinäkin hoitamaan. Suurempi huoli on ollut tästä päivästä (keskiviikko) ja huomisesta, ja tietenkin kaikkein suurin huoli, mitä tapahtuu pääsiäisen jälkeen. Tiistai olisi normaali päivä ja keskiviikkona lakko alkaisi uudestaan, ellei sovintoa ole löytynyt. Lähtökohdat siihen ovat hyvin hankalat tämän päivän tiedoilla.”

Päivystyksessä voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja?

”Kyllä tässä sellaiset lähtöodotukset ovat, että nyt voi olla ruuhkaa päivystyksessä, mutta päivät tietenkin vaihtelevat.”

Sosiaali- ja terveysalan ensimmäinen kahden viikon hoitajalakko päättyy 15. huhtikuuta kello 6. Toinen lakko on ilmoitettu alkavaksi keskiviikkona 20. huhtikuuta sen jälkeen, kun työ- ja elinkeinoministeriö siirsi sitä. Toinen lakko koskee yhteensä 13:a sairaanhoitopiiriä, mukaan lukien Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä.

Tays Valkeakosken päivystys viikonloppuisin ja pyhisin

Tays Valkeakoski päivystää Valkeakosken lisäksi Akaan, Urjalan, Kangasalan, Pälkäneen, Lempäälän ja Vesilahden alueita.

Akaassa, Urjalassa, Kangasalla ja Pälkäneellä päivystys siirtyy Valkeakoskelle normaalisti arkipyhinä ja aattoiltoina kello 16 ja kestää seuraavaan arkiaamuun kello 8 asti. Myös viikonloppuisin päivystys on Valkeakoskella.

Lempäälässä ja Vesilahdella päivystys siirtyy Valkeakoskelle viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 20–12.

Päivitys 13.4.2022 kello 16.05: Päivitetty juttu kauttaaltaan Taysin lähettämän tiedotteen uusimpien tietojen pohjalta, että Valkeakosken yhteispäivystys avataan perjantaina. Aiemmin päätöstä ei ollut vielä tehty.

Päivitys 13.4.2022 kello 16.39: Päivitetty juttuun johtajaylilääkäri Juhani Sandin haastattelu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut