Näin kunta-alan lakko näkyy Tampereella – Katso tästä kaikki vaikutukset kouluihin, päiväkoteihin ja sote-palveluihin

Juko jätti lakkovaroituksen kaksipäiväisestä työnseisauksesta Tampereelle. Lakkoon osallistuu myös opettajien ammattijärjestö OAJ. Koostimme tähän uutiseen kaikki lakon vaikutukset Tampereen palveluihin.

Leinolan koulussa Tampereella syötiin lounaaksi eväitä kunta-alan lakon takia 29.3. Tämän viikon lakko sulkee peruskoulut Tampereella tiistaiksi ja keskiviikoksi.

10.4. 16:18 | Päivitetty 11.4. 16:17

Aamulehti

Kunta-alan lakko vaikuttaa laajasti Tampereen kaupungin palveluihin. Lakko on osa kunta-alan palkansaajajärjestöjen Jukon, JHL:n ja Jytyn lakkosarjaa. Koostimme kaikki lakon vaikutukset tähän listaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on parhaillaan menossa myös hoitajien lakko.

Lue lisää: Jukon lakko sulkee peruskoulut ja päiväkoteja Tampereella tällä viikolla – Katso tästä kaikki vaikutukset kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Lue lisää: Kunta-alan lakko vaikuttaa aikuissosiaalityöhön, kirjastoihin ja perheneuvoloihin – Katso lista: Näin lakko näkyy palveluissa Tampereella

Lue lisää: Viikko lakkoa: Taysissa jäi tekemättä noin 400 leikkausta, kiireellisten leikkausten työvoimasta sovittu sunnuntaiaamuun asti: ”Potilaat poimitaan jonosta kukin erikseen”

Perusopetus keskeytetään

Perusopetus keskeytetään 12.–13. huhtikuuta. Asiasta päätti sivistys- ja kulttuurilautakunta perjantaina 8. huhtikuuta.

Perusopetuksen 1. ja 2. luokan oppilaille ja erityisoppilaille järjestetään lakkopäivien aikana kerhotoimintaa kello 8–16 välisenä aikana. Ensisijaisesti kerhoa tarjotaan niille oppilaille, joilla on jo kerhopaikka. Niiden 1.–2.-luokan oppilaiden, joilla ei ole kerhopaikkaa, mutta joilla on erityisen painava tarve kerhotoimintaan koulupäivän ajalle, huoltajat ottavat yhteyttä koulun rehtoriin.

Kuljetukset toimivat normaalisti. Oppilas voi tarvittaessa ruokailla koululla myös lakkopäivinä.

Lakko vaikuttaa myös terveydenhoitajien vastaanottoihin kouluterveydenhuollossa. Pääsääntöisesti lakon ajalle varatut ajat peruuntuvat. Myöskään puhelimeen ei lakon aikana vastata. Poikkeuksista ilmoitetaan koulukohtaisesti erikseen. Lääkäreiden vastaanotot toteutuvat normaalisti.

Lue lisää: Jatkuuko peruskoulu kevätjuhlan jälkeen, jos ensi viikon lakko toteutuu? Näin Tampereen kaupunki vastaa

Osa päiväkodeista kiinni

Lakon aikana päiväkotien lapsiryhmiä tai päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan ja keskittämään palvelua tiettyihin päiväkoteihin.

Lakkopäivinä päiväkodit ovat avoinna kello 7–16 ja esiopetusryhmät kello 7.30–15. Lapsia voidaan ottaa kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan vastaan kyseisinä päivinä.

Lakon aikana seuraavat päiväkodit ovat kiinni: Iidesranta, Terälahti (myös esiopetus), Sorila (myös esiopetus), Ankkari, Kissankulma, Messukylä, Helapuisto, Pallopuisto, Lukonmäki, Lintulampi, Lamminpää, Kalkku, Tohloppi, Koulukatu ja Pispala. Huoltajille viestitään poikkeusjärjestelyistä päiväkotikohtaisesti.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla. Lasten kuljetuksia päiväkotiin tai esiopetusyksikköön ei voida järjestää.

Iso osa lukiolaisista opiskelee itsenäisesti

Lakon aikana Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat opiskelevat kotona itsenäisesti rehtorien antamien ohjeiden mukaisesti. Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti. Kouluruokaa ei ole lakkopäivinä tarjolla lukioissa.

Lakon piiriin eivät kuulu yksityiset lukiot tai valtion koulut: Kalevan lukio, Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, Tampereen Rudolf Steiner -koulu ja Tampereen ruotsalainen koulu - Svenska samskola i Tammerfors.

Vaikutukset sosiaali- ja terveyspalveluihin

Vastaanottotoiminnassa esimerkiksi terveysasemilla ja kuntoutuksessa 12.–13. huhtikuuta kiireettömiä vastaanottoja ja kuntoutusaikoja peruuntuu.

Suun terveydenhuollossa aikuisten kiireettömiä hammaslääkäriaikoja sekä mahdollisesti myös osa suuhygienistiajoista joudutaan perumaan. Aikojen peruuntumisesta pyritään ilmoittamaan.

Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitajan vastaanotot pääsääntöisesti peruuntuvat. Poikkeuksista ilmoitetaan koulukohtaisesti erikseen. Jos vastaanotto peruuntuu, terveydenhoitaja on mahdollisuuksien mukaan yhteydessä uuden ajan antamiseksi. Lääkäreiden vastaanotot toteutuvat normaalisti.

Opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajan vastaanotot pääsääntöisesti peruuntuvat. Toteutuvista vastaanotoista ilmoitetaan yksilökohtaisesti erikseen. Lääkäreiden vastaanotot toteutuvat normaalisti. Digitaaliset palvelut (chat, Omaolo, sähköinen yhteydenottolomake) toimivat normaalisti ja puhelinpalvelu osassa toimipisteitä. Tiistaina 12. huhtikuuta ei ole walk in -ohjausta ja neuvontaa.

Lasten ja nuorten poliklinikalla terveydenhoitajan vastaanotot peruuntuvat. Asiakkaita pyritään informoimaan henkilökohtaisesti ajan peruuntumisesta. Asiakkaita pyydetään varaamaan uusi aika. Lääkäreiden vastaanotot toteutuvat normaalisti.

Äitiys- ja lastenneuvoloissa lääkärin vastaanotot toteutuvat annettujen ajanvarausten mukaisesti. Terveydenhoitajille ajan varanneista voidaan ottaa vastaan vain seuraavat asiakasryhmät: loppuraskauden seuranta ja muut raskauden erityisseurannat, sekä vastasyntyneet ja erityisseurannassa olevat vauvat, esimerkiksi kasvun seurantakäynnit.

Äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajien käyntien peruuntumisesta pyritään ilmoittamaan asiakkaille henkilökohtaisesti. Lakkopäivinä toteutuvat terveydenhoitajan vastaanotot ovat tavallista lyhyempiä ja käynnit toteutetaan rajoitetulla sisällöllä.

Perheneuvolassa kaikkia varattuja aikoja ei pystytä toteuttamaan ja niitä joudutaan siirtämään. Uusista ajoista ilmoitetaan suoraan asiakkaille. Jo varatut lääkärinajat toteutetaan kuitenkin suunnitellusti.

Nuorisoneuvolassa saatetaan joutua perumaan varattuja aikoja. Mahdollisista aikojen peruuntumisesta ilmoitetaan asiakkaille ja tarvittaessa annetaan uusi aika. Lääkärien vastaanotot toimivat normaalisti.

Ehkäisyneuvolassa terveydenhoitajan vastaanotot ja puhelinajat peruuntuvat. Asiakkaiden ajat perutaan henkilökohtaisesti ja annetaan ohje uuden ajan varaamiseksi. Lääkärin vastaanotot toteutuvat osittain ja peruuntuneista ajoista ilmoitetaan asiakkaille henkilökohtaisesti.

Puheterapiassa kaikkia varattuja aikoja ei pystytä toteuttamaan ja niitä voidaan joutua siirtämään. Peruutuksista pyritään ilmoittamaan asiakkaille etukäteen.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa lakko vaikuttaa useiden yksiköiden palveluihin.

Lapsiperheiden sosiaalityön, perheoikeudellisten palveluiden, lapsiperheiden aikuissosiaalityön ja lastensuojelun palveluissa varattuihin aikoihin saattaa tulla muutoksia ja aikoja saatetaan joutua perumaan. Pääsääntöisesti sosiaalipalveluissa hoidetaan vain päivystykselliset ja välttämättömät lastensuojelun tehtävät.

Perheiden suunnitelmallisen lastensuojelutyön, kuten perhetyön käyntejä saatetaan joutua muuttamaan tai perumaan. Peruuntumisista pyritään ilmoittamaan asiakkaille erikseen.

Perhetukikeskus Päiväperhossa lakko voi vaikuttaa Kohtaamispaikan ja neuvolan palveluihin ja aikoja saatetaan joutua perumaan.

Aikuissosiaalityö palvelee lakon aikana vain kiireellisissä tilanteissa, joissa on tarpeen turvata välttämätön huolenpito. Näissä tilanteissa voi soittaa sosiaalipalvelujen neuvonnan neuvontanumeroon 03 5657 0200 (kello 9–15). Aikuissosiaalityön palvelupisteet ovat suljettuina.

Vammaispalvelutoimistossa pystytään hoitamaan lakon aikana vain kiireelliset tilanteet ja puhelinpalvelu pyritään pitämään auki. Muutoin vammaispalvelutoimisto on suljettu.

Vaikutukset kirjastojen, kaupunkikulttuuriyksikön ja työväenopiston palveluihin

Kirjastoista suljettuina ovat lakkopäivinä Tesoma ja Kaukajärvi. Omatoimikirjastot palvelevat omatoimiasiakkaita, mutta palveluaikaa kirjastoissa ei ole.

Asiakkaita pyydetään varautumaan siihen, että muutokset palveluissa ja aukioloissa ovat mahdollisia.

Lastenkulttuurikeskus Rulla on suljettu tiistaina 12. huhtikuuta ja avoinna normaalisti keskiviikkona 13. huhtikuuta kello 12-18.

Mikäli lakko alkaa, se voi aiheuttaa muutoksia Tampereen seudun työväenopiston opetustoimintaan. Kurssimuutoksista pyritään mahdollisuuksien mukaan tiedottamaan opiskelijoille etukäteen.

Lähde: Tampereen kaupunki

Päivitys 11.4.2022 klo 14.38: Juttuun lisätty tieto siitä, että lakko toteutuu Tampereella. Juttua muokattu lisätyn tiedon pohjalta kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut