Aamulehti
Ylöjärvellä kulttuurin ja tapahtumien kohtaamispaikaksi entisöidyn Vanhan Räikän tila on herännyt uudelleen henkiin koronakurimuksen jälkeen. Ylöjärven kaupungin kulttuuripäällikkö Minna Vallin kertoo, että juuri kun kulttuuritoiminnat saatiin Vanhassa Räikässä käyntiin, koronatilanne iski päälle.
”Välillä oltiin kokonaan kiinni ja välillä osittain. Ei voinut pitää vakiovuoroja, eivätkä erilaiset yhdistykset ja ryhmät voineet kokoontua.”
Takaisku oli Vallinin mukaan tällöin iso. Nyt hän kertoo iloitsevansa siitä, että huomattavan remontin läpikäynyttä rakennusta ja sen tiloja on päästy viimein hyödyntämään.
”Tämä on valtavan iso ja tärkeä juttu. Rakennus kunnostettiin nimenomaan siksi, että täällä voidaan järjestää toimintaa, eikä tämä ollut lähes pariin vuoteen mahdollista. Helpotus on, että enää ei tarvitse miettiä, ovatko tuolit kahden metrin päässä toisistaan ja voimme ottaa sisälle niin paljon porukkaa kuin mahtuu.”
Taidetta, runoja ja kaupunkikulttuuria
Vallin kertoo, että Vanhan Räikän uusi tuleminen on ollut nyt käynnissä pari kuukautta. Tapahtumia on ollut konserteista runoiltoihin sekä kuukauden mittaisiin näyttelyihin.
Vallin sanoo, että tapahtumapaikkana tilaa kehitetään jatkuvasti. Erityisesti kaupunkikulttuuri sekä tilan saaminen osaksi Räikän puistoa ja kaupungintalon aukiota on prosessissa.
”Toteutamme tätä ajan hengessä. Kun tapahtumatuotantoa suunnitellaan, pitää haistella uusia tuulia ja tarjota sellaista, mitä meillä ei ole aikaisemmin ollut.”
Vallin sanoo, että myös oppimisen paikkoja on. Hän kertoo, että sisältöjen avaaminen on asia, jota tulee tarkentaa ja vahvistaa, jotta kävijöille voidaan lisätä tietoisuutta sisällöstä.
Myös nuorempia yleisöjä tavoitellaan. Vallin sanoo, että tästä hyviä esimerkkejä ovat jazzbändit Kaisa’s Machine ja Lyyti.
Samalla linjalla jatketaan myös toukokuussa, kun Vanhassa Räikässä esiintyy esimerkiksi Idols-kilpailusta tutuksi tullut Jesse Kaikuranta.
Tutkija ja taiteilija Riitta Oittisen kuvituksia on esillä 1. toukokuuta asti Vanhassa Räikässä. Näyttely koostuu kolmen eri lastenkirjan kuvituksista. Oittinen kertoo, että teosten pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä. Miltei huomaamaton seikka – nopea katse tai herkkä suunviiva – antaa katsojalle käsityksen hahmon mielenliikkeistä.
Lastenkirjakuvitukset sulostuttavat
Oleellinen osa Vanhan Räikän toimintaa ovat myös kuukausittain vaihtuvat taidenäyttelyt.
Vanhan Räikän näyttelytilassa on 30. huhtikuuta saakka esillä tutkija ja taiteilija Riitta Oittisen teoksia. Kyseessä on Oittisen 70-vuotisjuhlanäyttely. Toukokuussa teoksensa esille asettaa kuvataiteilija Maarit Blomqvist.
Huhtikuun loppuun asti avoinna oleva juhlanäyttely koostuu kahdesta osiosta. Teoksia on mukana kahdesta Liisa seikkailut ihmemaassa- kuvituksesta sekä Oittisen yhdessä Eliisa Pitkäsalon kanssa kirjoittamasta Kettu ja Pöllö ja punainen pallo-kuvakirjasta.
Oittinen ja Pitkäsalo ovat työstäneet kuvakirjaa korona-aikana epätavallisinkin keinoin.
”Tavallisesti olisimme tavanneet toisiamme kasvotusten projektin yhteydessä, mutta korona-ajan takia ideoimme ja teimme kirjaa miltei yksinomaan sähköpostitse ja tunteja kestäneiden puhelinkeskusteluiden aikana. ”
Oittinen kertoo, että vaikka kirjaa tehtiin poikkeavalla tavalla, kiire ja etäisyys eivät näy lopputuloksessa edes yksityiskohtien osalta, joita kuvitukset ovat täynnä.
Kettu, Pöllö ja punainen pallo -teoksen kuvitukset ovat täyttäneet Vanhan Räikän seinät huhtikuun ajaksi.
Räikän päärakennus
Räikän tilan vuonna 1825 rakennettu päärakennus Ylöjärven keskustassa.
Talon rakensi Matti Matinpoika, ja se oli ensimmäinen Ylöjärven kylän karoliininen eli keskeissalityyppinen talonpoikaistalo.
Vuonna 1838 tila siirtyi maanmittaaja Arvid Mörnelle, jonka jälkeen säätyläis- ja aatelisomistuksessa vuoteen 1932, jolloin kunta osti tilan.
Viimeisimmät tilan yksityiset omistajat olivat Elisabeth ja Aino af Forselles, joiden kuoltua vuonna 1947 päärakennuskin siirtyi kunnan omistukseen.
Remontti valmistui syyskuussa 2019. Kunnostustyöt maksoivat 1,7 miljoonaa euroa.
Lähde: Ylöjärven kaupunki.