Yli 1,5 miljoonalla eurolla kunnostettu Ylöjärven Vanha Räikkä luo koronan jälkeen uudelleen nahkaansa – ”Enää ei tarvitse miettiä, ovatko tuolit kahden metrin päässä toisistaan”

Ylöjärven keskustassa sijaitseva Vanha Räikkä kunnostettiin mittavassa 1,7 miljoonan euron remontissa kulttuurin ja tapahtumien kehdoksi keskelle kaupunkia. Noin puoli vuotta remontin valmistumisen jälkeen erilaiset rajoitukset sekoittivat toiminnan kahdeksi vuodeksi. Ylöjärven kulttuuripäällikkö Minna Vallin kertoo, että viimein toimintaa pystytään kehittämään alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Vanhan Räikän miljoonaremontti valmistui syyskuussa 2019. Aamulehti vieraili paikalla elokuun lopussa juuri ennen avajaisia.

23.4. 8:00

Aamulehti

Ylöjärvellä kulttuurin ja tapahtumien kohtaamispaikaksi entisöidyn Vanhan Räikän tila on herännyt uudelleen henkiin koronakurimuksen jälkeen. Ylöjärven kaupungin kulttuuripäällikkö Minna Vallin kertoo, että juuri kun kulttuuritoiminnat saatiin Vanhassa Räikässä käyntiin, koronatilanne iski päälle.

”Välillä oltiin kokonaan kiinni ja välillä osittain. Ei voinut pitää vakiovuoroja, eivätkä erilaiset yhdistykset ja ryhmät voineet kokoontua.”

Takaisku oli Vallinin mukaan tällöin iso. Nyt hän kertoo iloitsevansa siitä, että huomattavan remontin läpikäynyttä rakennusta ja sen tiloja on päästy viimein hyödyntämään.

”Tämä on valtavan iso ja tärkeä juttu. Rakennus kunnostettiin nimenomaan siksi, että täällä voidaan järjestää toimintaa, eikä tämä ollut lähes pariin vuoteen mahdollista. Helpotus on, että enää ei tarvitse miettiä, ovatko tuolit kahden metrin päässä toisistaan ja voimme ottaa sisälle niin paljon porukkaa kuin mahtuu.”

Lue myös: Kettu, Pöllö ja punainen pallo -teoksen kuvitukset ovat täyttäneet Vanhan Räikän seinät huhtikuun ajaksi.

Taidetta, runoja ja kaupunkikulttuuria

Vallin kertoo, että Vanhan Räikän uusi tuleminen on ollut nyt käynnissä pari kuukautta. Tapahtumia on ollut konserteista runoiltoihin sekä kuukauden mittaisiin näyttelyihin.

Vallin sanoo, että tapahtumapaikkana tilaa kehitetään jatkuvasti. Erityisesti kaupunkikulttuuri sekä tilan saaminen osaksi Räikän puistoa ja kaupungintalon aukiota on prosessissa.

”Toteutamme tätä ajan hengessä. Kun tapahtumatuotantoa suunnitellaan, pitää haistella uusia tuulia ja tarjota sellaista, mitä meillä ei ole aikaisemmin ollut.”

Vallin sanoo, että myös oppimisen paikkoja on. Hän kertoo, että sisältöjen avaaminen on asia, jota tulee tarkentaa ja vahvistaa, jotta kävijöille voidaan lisätä tietoisuutta sisällöstä.

Myös nuorempia yleisöjä tavoitellaan. Vallin sanoo, että tästä hyviä esimerkkejä ovat jazzbändit Kaisa’s Machine ja Lyyti.

Samalla linjalla jatketaan myös toukokuussa, kun Vanhassa Räikässä esiintyy esimerkiksi Idols-kilpailusta tutuksi tullut Jesse Kaikuranta.

Tutkija ja taiteilija Riitta Oittisen kuvituksia on esillä 1. toukokuuta asti Vanhassa Räikässä. Näyttely koostuu kolmen eri lastenkirjan kuvituksista. Oittinen kertoo, että teosten pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä. Miltei huomaamaton seikka – nopea katse tai herkkä suunviiva – antaa katsojalle käsityksen hahmon mielenliikkeistä.

Lastenkirjakuvitukset sulostuttavat

Oleellinen osa Vanhan Räikän toimintaa ovat myös kuukausittain vaihtuvat taidenäyttelyt.

Vanhan Räikän näyttelytilassa on 30. huhtikuuta saakka esillä tutkija ja taiteilija Riitta Oittisen teoksia. Kyseessä on Oittisen 70-vuotisjuhlanäyttely. Toukokuussa teoksensa esille asettaa kuvataiteilija Maarit Blomqvist.

Huhtikuun loppuun asti avoinna oleva juhlanäyttely koostuu kahdesta osiosta. Teoksia on mukana kahdesta Liisa seikkailut ihmemaassa- kuvituksesta sekä Oittisen yhdessä Eliisa Pitkäsalon kanssa kirjoittamasta Kettu ja Pöllö ja punainen pallo-kuvakirjasta.

Oittinen ja Pitkäsalo ovat työstäneet kuvakirjaa korona-aikana epätavallisinkin keinoin.

”Tavallisesti olisimme tavanneet toisiamme kasvotusten projektin yhteydessä, mutta korona-ajan takia ideoimme ja teimme kirjaa miltei yksinomaan sähköpostitse ja tunteja kestäneiden puhelinkeskusteluiden aikana. ”

Oittinen kertoo, että vaikka kirjaa tehtiin poikkeavalla tavalla, kiire ja etäisyys eivät näy lopputuloksessa edes yksityiskohtien osalta, joita kuvitukset ovat täynnä.

Kettu, Pöllö ja punainen pallo -teoksen kuvitukset ovat täyttäneet Vanhan Räikän seinät huhtikuun ajaksi.

Räikän päärakennus

Räikän tilan vuonna 1825 rakennettu päärakennus Ylöjärven keskustassa.

Talon rakensi Matti Matinpoika, ja se oli ensimmäinen Ylöjärven kylän karoliininen eli keskeissalityyppinen talonpoikaistalo.

Vuonna 1838 tila siirtyi maanmittaaja Arvid Mörnelle, jonka jälkeen säätyläis- ja aatelisomistuksessa vuoteen 1932, jolloin kunta osti tilan.

Viimeisimmät tilan yksityiset omistajat olivat Elisabeth ja Aino af Forselles, joiden kuoltua vuonna 1947 päärakennuskin siirtyi kunnan omistukseen.

Remontti valmistui syyskuussa 2019. Kunnostustyöt maksoivat 1,7 miljoonaa euroa.

Lähde: Ylöjärven kaupunki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut