Väestöhälyttimet soivat maanantaina kello 12 – kyse kuukausittaisesta testistä

Väestöhälytysjärjestelmää testataan Suomessa kuukausittain. Tässä jutussa kerrataan, mistä tunnistaa oikean vaaratilanteen merkin.

Yleisen vaaramerkin testi on seitsemän sekunnin pituinen tasainen ääni ja se soitetaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai kello 12. Arkistokuvassa Kemin kaupungintalon katolla sijaitseva väestöhälytin.

4.4. 11:03 | Päivitetty 4.4. 12:31

Aamulehti

Maanantaina kello 12 testataan väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta.

Väestöhälytysjärjestelmää ylläpidetään todellisten tilanteiden varalta ja järjestelmän toimivuutta testataan Suomessa aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12, kerrotaan pelastustoimen verkkosivuilla. Testaus tapahtuu soittamalla kokeilumerkki, joka on seitsemän sekuntia kestävä yhtämittainen, tasainen hälyttimen ääni.

Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä, eikä siitä tarvitse soittaa hätäkeskukseen.

Neljä viikkoa sitten testi epäonnistui joissakin paikoissa Pirkanmaalla. Pelastuslaitoksella oli sen jälkeen tarkoitus tehdä tarkastuksia hälytysjärjestelmiin.

Lue lisää: Väestöhälytysjärjestelmän testi epäonnistui useammassa paikassa Pirkanmaalla – Kymmenet soittivat pelastuslaitokselle

Näin väestöhälytin soi kilpaa Frenckellin kellojen kanssa maanantaina 4.4.

Tästä tunnistat oikean vaaramerkin

Pelastustoimen verkkosivuilla kerrataan, mistä erottaa oikean vaaramerkin kokeilumerkistä. Oikea vaaratilanteesta varoittava yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki, joka nousee ja laskee seitsemän sekunnin sykleissä.

Vaara ohi -merkki puolestaan on minuutin mittainen tasainen äänimerkki, joka ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohitse.

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisen vaaramerkin lisäksi aina myös vaaratiedotteella. Vaaratiedote luetaan kaikilla radiokanavilla ja näytetään tarvittaessa Ylen, MTV3:n ja Nelosen televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä sekä teksti-TV:n sivulla 112.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut