Perjantaina alkanut hoitoalan lakko sulki sairaaloita Pirkanmaalla, päivystys keskitetty Acutaan – Katso tästä lakon vaikutukset ja toimintaohjeet potilaalle

Vakavat sairastumiset ja tapaturmat hoidetaan Taysin Acutassa, mikä voi aiheuttaa merkittävää ruuhkautumista ja pitkittyneitä odotusaikoja. Apua tarvitsevan toivotaan käyttävän harkintaa, vaatiiko vaiva välttämättä päivystyshoitoa.

Ensiapu Acutaan odotetaan ruuhkaa, kun Valkeakosken sairaalan aluepäivystys suljetaan. Arkistokuva helmikuulta.

31.3. 17:28 | Päivitetty 1.4. 16:05

Aamulehti

Perjantaina alkanut hoitoalan lakko vaikuttaa merkittävästi sairaalahoidon saatavuuteen Pirkanmaalla.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) on lopetettu kiireetön hoito ja myös osa kiireellisestä hoidosta. Päivystys on keskitetty Acutaan Tampereelle. Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen.

Hätätapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Päivystysavun numero 116117 palvelee lakon aikana vain tamperelaisia ja orivesiläisiä, joiden palvelusta vastaa Tampereen kaupunki.

Pirkanmaalla suljetaan kokonaisia sairaaloita lähes kokonaan. Tays Sastamalassa ja Valkeakoskella toimivat varmuudella vain dialyysihoidot. Lisäksi osa Valkeakosken poliklinikoista saattaa palvella lääkärivetoisesti.

Päivystyksessä ruuhkaa

Valkeakosken yhteispäivystyksen sulkeminen tarkoittaa, että alueen vakavat sairastumiset ja tapaturmat hoidetaan Taysissa. Sen ennustetaan aiheuttavan Acutan merkittävää ruuhkautumista ja pitkittyneitä odotusaikoja ainakin loppuviikon ajaksi.

Apua tarvitsevan toivotaankin käyttävän harkintaa, vaatiiko vaiva välttämättä päivystyshoitoa.

Tausta

Odota yhteydenottoa

Taysista on ryhdytty perumaan vastaanottoaikoja puhelimitse tai tekstiviestillä. Tekstiviesti lähetetään vain niille, jotka ovat antaneet sähköisen asioinnin luvan.

Potilaan ei tarvitse ottaa yhteyttä sairaalaan vaan sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen. Mammografiaan ajan varanneille ei soiteta henkilökohtaisesti.

Joidenkin aika saatetaan joutua perumaan vasta, kun potilas on jo sairaalassa.

Jos peruutusta ei tule, saavu normaalisti paikalle. Peruuntuneen ajan tilalle lähetetään lakon päätyttyä uusi kutsu.

Tays on avannut lakon aikaisiin palveluihin keskittyvän neuvontapuhelimen, joka on avoinna joka päivä kello 7.30–16. Numero on 03 311 655 50.

Neuvontapuhelimessa ei tehdä hoidon arviointia eikä vastata yksittäisen potilaan hoitoon, terveystietoihin tai terveydentilaan liittyviin kysymyksiin.

Poliklinikoiden numeroihin ei lakkotilanteessa vastata.

Sädehoidot viivästyvät

Ainakaan lakon alkuvaiheessa Tays ei pysty tarjoamaan paljon muuta hoitoa kuin päivystyshoidon. Sellaista kiireellistä hoitoa, joka tyypillisesti pitää toteuttaa kuukauden sisällä, ei pystytä antamaan. Esimerkiksi syövän vuoksi annettavia sädehoitojaksoja viivästyy.

Leikkauksia perutaan

Toimenpiteisiin ja leikkauksiin lakko vaikuttaa merkittävästi. Jo alkuvuodesta leikkaussaleista on ollut noin 15–20 prosenttia suljettuna koronan vuoksi. Tällä viikolla leikkauksia ja toimenpiteitä on peruttu vielä lisää.

Taysista on jo ryhdytty ottamaan puhelimitse tai tekstiviestillä yhteyttä potilaisiin, joiden vastaanottoaika perutaan. Kaikkiin potilaisiin ei välttämättä ehditä olla yhteydessä.

”Pitää varautua siihen, että tulee sairaalaan asti ja joudutaan kuitenkin siirtämään toimenpidettä. Tästä pahoitteluni”, johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoi.

Tekonivelsairaala Coxa on luvannut olla henkilökohtaisesti yhteydessä potilaisiin, joiden hoitoon lakko aiheuttaa muutoksia.

Sydänsairaalan suunniteltuja vastaanotto-, tutkimus- ja leikkausaikoja ei ole siirretty, vaan potilaat voivat toistaiseksi saapua hoitoon sovitusti.

Vuodeosastoilta kotiin

Taysissa toistakymmentä vuodeosastoa ja niiden noin 400 potilasta oli perjantaina jäämässä ilman suojelutyötä. Sandin mukaan kaikki potilaat näiltä osastoilta kotiutetaan, jotka suinkin voidaan. Loppujen potilaiden hoitamiseksi neuvotellaan vielä suojelutyöstä.

Synnytysosastoilla on näillä näkymin riittävästi henkilökuntaa. Tehohoidossa pärjätään, jos potilaiden määrä ei yhtäkkiä kasva.

”Jos tulisi isompia kolarisumia tai sen tyyppisiä, toistaiseksi sovittu määrä hoitohenkilökuntaa ei tulisi riittämään. Pyrimme tilanteen tullen neuvottelemaan nopeasti lisää,” Sand totesi torstaina.

Lasten- ja nuorisopsykiatria

Lastenpsykiatrian kiireelliset ja päivystykselliset käynnit ja osastohoitojaksot toteutetaan normaalisti. Kiireettömien avohoitokäyntien mahdollisista peruutuksista ilmoitetaan lasten vanhemmille erikseen.

Nuorisopsykiatrian avohoidon kiireellinen vastaanottotoiminta sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian päivystys toimivat, myös päivystyksellinen osastohoito toteutetaan. Vastaanotto- ja tutkimusaikoja joudutaan kuitenkin perumaan.

Lue lisää: Näin lakko vaikuttaa Taysiin: sadat potilaat jäämässä vuodeosastoilla ilman suojelutyötä, kolme sairaalaa suljetaan – Johtajaylilääkäri: ”Tilanne näyttää hyvin vakavalta”

Lue lisää: Johtajaylilääkäreiltä huolenilmaus hoitajalakon vuoksi: ”Voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen”

Röntgentutkimuksia perutaan

Lakko koskee erikoissairaanhoidon hoitohenkilökuntaa, mutta lakolla on välillisiä vaikutuksia myös perusterveydenhuoltoon. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vastaa neljässä kunnassa eli Tampereella, Orivedellä, Sastamalassa ja Valkeakoskella röntgen- ja muista kuvantamisen palveluista.

Merkittävä osa sovituista kuvantamisen käynneistä näissä kunnissa perutaan lakon vuoksi. Päivystyksellisiä kuvantamisen palveluja saa lakonkin aikana.

Sen sijaan terveyskeskusten lääkärin- ja hoitajien vastaanotot toimivat normaalisti, kuten neuvolat ja hammaslääkärien vastaanotot.

Myös kotihoidon palvelut ovat lakon ulkopuolella.

Laboratoriopalveluista vastaavan Fimlabin toimipisteet ja näytteenotto palvelevat normaalisti. Myös Tampereen koronanäytteenotto Nekalassa jatkuu ennallaan.

Lue lisää: Ministeri Lindén: Hoitajien lakko näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä – Hallitus valmistelee pikaisesti potilas­turvallisuus­lakia

Lue lisää: Vaarantuuko henki ja terveys, miten lakko vaikuttaa kiireettömään hoitoon? Tästä on kyse perjantaina alkavassa hoitajalakossa

Lue lisää: Palkansaajajärjestöiltä täystyrmäys kunta-alan sovintoesitykselle – hoitajien lakko alkaa perjantaina myös Pirkanmaalla

Edit 1.4.2022 kello 16.05: Juttua päivitetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut