Jälleen uusi käänne Ylisen alueen myynnissä: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri perui vanhan sairaala-alueen kaupan

Yhtä kartanorakennusta harkitaan pakolaisten vastaanottoon.

Ylisen kuntoutuskeskuksen myynti peruttiin maanantaina. Yhtä kartanorakennusta harkitaan pakolaisten vastaanottoon. Kolme alueella olevaa rakennusta on suojeltu. Kuva Ylisen kartanorakennuksesta on otettu helmikuussa 2022

28.3. 15:26

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) on keskeyttänyt Ylöjärven Ylisellä sijaitsevan vanhan sairaala-alueen myynnin. Asiasta päätettiin sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa maanantaina.

Sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen kertoo, että päätös tehtiin kokouksen esityslistan mukaisesti. Esityslistassa syiksi mainitaan korkeimman tarjouksen poisveto sekä se, ettei matalampaa kauppahintaa katsottu markkinaehtoiseksi.

PSHP:n pyytämän asiantuntijalausunnon mukaan kauppahintaa ei kuitenkaan enää katsottaisi markkinaehtoiseksi, jos sitä laskettaisiin selvästi tarjotusta 674 000 eurosta. Tällöin ulkopuolisen asiantuntijan lausunnon mukaan riskinä olisi, että kauppa katsottaisiin niin sanotusti kielletyksi valtiontueksi.

Kauppahintaa ei voitaisi laskea

Sairaanhoitopiirin hallitus palautti alueen myynnin uudelleen valmisteluun kuukausi sitten, kun korkeimman tarjouksen tehnyt Arvorakentajat oy veti alkuperäisen tarjouksensa pois. Yrityksen alkuperäinen tarjous oli 674 000 euroa.

Arvorakentajat oy kertoi maaliskuun alussa Aamulehdelle, että asian taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan: yrityksen mukaan epävarma taloustilanne kasvatti haastavan kohteen riskiä. Tarjoaja oli kuitenkin valmis ostamaan alueen alemmalla hinnalla kuin mitä se oli aiemmin tarjonnut.

Lue lisää: Ylisen kuntoutuskeskuksen myynti jälleen vastatuulessa Ylöjärvellä – Korkeimman tarjouksen jättänyt muutti yllättäen tarjoustaan Ukrainan tilanteen takia

Ylisen entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus

Tyhjeni vuonna 2015, kun toiminta siirtyi Pitkäänniemeen.

Kiinteistö on ollut myynnissä vuodesta 2015 saakka.

Alueella on yli 20 erillisrakennusta, joista kolme on suojeltu. Suojeltuja ovat kartano, rengintupa ja kappeli.

Maa-alueen laajuus on noin 18 hehtaaria.

Ukrainan pakolaisille

Ylisen sairaala-alueella sijaitsevaa kartanoa harkitaan tarjottavaksi Ukrainan pakolaisten vastaanottokeskukseksi. Sairaanhoitopiiri sai muutama viikko sitten pyynnön selvittää Pirkanmaan alueelta kyseiseen käyttöön sopivia tiloja.

Virtanen kertoi Aamulehdelle viime viikolla, että soveltuvia tiloja löytyi kaksi: Ylisen alueen kartanorakennus ja Pitkänniemen alueella sijaitseva toinen rakennus.

Ylisen alueella muut rakennukset ovat niin huonossa kunnossa, etteivät ne sovellu pakolaisten vastaanottoon. Myös kartanorakennuksen käyttöönotto vaatii esimerkiksi suihkutilojen lisäystä.

”Kyllä siellä on koko ajan lämmöt olleet päällä, mutta kyllä sanon, että toivottavasti löytyy muitakin tiloja ensiksi”, Virtanen kertoi. ”Mutta nyt tosiaan varaudutaan aika suuriinkin pakolaismääriin koko maassa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut