Entistä useampi yritys on tarjonnut tänä vuonna kesätöitä, kertoo kysely – tällaiset asiat ovat hyödyksi hakiessa

Tampereen kauppakamarin kesätyökyselyyn vastanneista 257 jäsenyrityksestä lähes 70 prosenttia ilmoittaa ottavansa kesätyöntekijöitä. Paikkoja on vielä auki erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla.

Särkänniemi on ollut perinteisesti suuri kesätyönantaja Tampereella. Jono Tukkijokeen on kuvattu heinäkuussa 2021.

21.3. 6:00

Aamulehti

Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksissä on tarjolla ensi kesäksi yhteensä 3 500–3 750 kesätyöpaikkaa. Kauppakamarin kesätyökyselyyn vastanneista 257 jäsenyrityksestä lähes 70 prosenttia ilmoittaa ottavansa kesätyöntekijöitä. Osuus on yhdeksän prosenttiyksikköä suurempi kuin vuosi sitten.

”Kokonaisuudessaan olen viime vuonna arvioinut, että kesätyöpaikkoja on maakunnassa noin 10 000, kun mukaan otetaan esimerkiksi yhdistykset ja kunnat”, sanoo Tampereen kauppakamarin johtaja Markus Sjölund.

Varmimmin kesätöitä tarjoavat kaupan, rakentamisen ja teollisuusalan yritykset.

Osassa kesätyöpaikat jo täyttyneet

Puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi, että kyselyn päättymishetkellä heille pystyi vielä hakemaan kesätöihin. Mahdollisuus näkyy erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla. Vastaajista 42 prosenttia kuitenkin ilmoitti, että haku on päättynyt tai valinnat ovat tehty.

”Tämä seuraa melko tarkasti yrityskokoa. Isot yritykset käynnistävät rekrytoinnit jo vuodenvaihteessa, viimeistään tammikuussa.”

Pienemmät yritykset saattavat Sjölundin mukaan seurata kesän työtilannetta hieman pidemmälle.

Osallistuneista yrityksistä 54 ilmoitti, ettei pysty palkkaamaan kesätyöntekijöitä. Selkein syy, joka rajoittaa palkkaamista on se, ettei yrityksellä ole tarjota kesätyöntekijöille sopivia työtehtäviä. Sjölundin mukaan ainoastaan 27 prosenttia alle 10 hengen yritysten vastaajista kertoi hakevansa työtehtäviin kesäksi täydennystä.

”Tilanne muuttuu heti, kun mennään seuraavaan kokoluokkaan, eli 10–49 henkeä työllistäviin. Siitä joukosta jo 70 prosenttia ilmoitti tarvitsevansa kesäapua.”

Taloustilanteen vaikutus on laskenut viime vuoden 30 prosentista 14,8 prosenttiin.

Pandemia ei enää rajoita

Kesätöitä tarjoavat yritykset ovat palaamassa koronaa edeltävään aikaan myös palkattavien kesätyöntekijöiden määrässä. Sjölundin mukaan pandemian ensimmäinen kesä sisälsi joitain ikäviä tapauksia, missä jo tarjottuja kesätöitä jouduttiin perumaan. Vuonna 2021 moni oli sen sijaan odottavalla kannalla sen suhteen, missä mennään rajoitusten osalta kesällä.

”Pandemia vaikutti siten, että osassa yrityksissä pandemia venytti päätöstä kesätyöntekijän palkkaamisesta huomattavasti normaalia pidemmälle.”

Nyt lähes 80 prosenttia yrityksistä ilmoitti, ettei pandemia enää rajoita rekrytoitavien määrää.

Kielitaito vahvuutena hakuprosessissa

Lähes 78 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää englannin kielen taitoa kesätöissä joko erittäin paljon tai jossain määrin hyödyllisenä. Muita hyödyllisiä kieliä ovat ruotsi ja saksa.

Vastanneista hieman yli 46 prosenttia ilmoittaa tarjoavansa myös sellaisia tehtäviä, joissa ei vaadita täydellistä suomen kielen taitoa. Eniten tällaisia tehtäviä on tarjolla majoitus-, ravitsemis- ja tapahtuma-alalla sekä teollisuudessa. Suomea osaamattoman on haastavinta työllistyä kaupan tehtäviin.

Sjölundin mukaan myös täysi-ikäisyys on ollut perinteisesti vahva kriteeri.

”Viimeksi kun olemme asiaa kysyneet, niin noin ¾ yrityksistä kertoi palkkaavansa vain 18 vuotta täyttäneitä.”

Vaikkeivät kaikki yritykset painota opiskelutaustaa, voivat alan opinnot tukea hakiessa.

”Työharjoittelu yrityksessä tai alalla on myös suuri etu kesätöitä hakiessa”, Sjölund sanoo.

Pirkanmaan kesätyöpaikkakysely lähetettiin Tampereen kauppakamarin yli neljä henkeä työllistäville jäsenyrityksille ja yhteisölle. Kysely toteutettiin 23.2.–3.3.2022. Vastauksia saatiin 257, ja vastausprosentti oli 16.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut