Pirkanmaalla on vielä liikaa lunta monille linnuille, mutta kiurut ja kotkat muuttavat jo – lintutietäjä ohjeistaa parhaat paikat bongaukseen

Monet muuttolinnut ovat aikaistaneet paluutaan Suomeen, jos verrataan aikaisempiin vuosikymmeniin.

Lumien sulaessa peltojen reunamat houkuttelevat lintuja ruokailemaan. Lintuharrastaja Heikki-Pekka Innala kiikaroi lintuja Valkeakosken Vallonjärven luontopolulla helmikuussa 2021.

21.3. 7:14

Aamulehti

Lämmin virtaus edistää etelästä takaisin Suomeen palaavien lintujen saapumista. Paikoin paksuhkon lumikerroksen takia muuttoliikehdintä ei ole kuitenkaan poikkeuksellista verrattuna muihin lämpimiin keväisiin.

Vähäisen lumikerroksen lisäksi myös suotuisten tuulien voi nähdä edistävän muuttolintujen paluuta.

”Jos Keski-Euroopassa on kylmä sää, niin linnut pysähtyvät, eivätkä jatka eteenpäin”, selventää Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Lue lisää: Lintuharvinaisuus lennähti pensaikkoon Sastamalan Villilässä – houkutteli bongaajia Tampereelta asti

Käynnissä vilkas paluumuutto

Helin kehuu hyviksi muuttolinjoiksi Kokemäenjoen ja Sastamalan–Nokian linjaa ja siitä pohjoiskoilliseen. Erityisesti Pirkanmaan etelä- ja lounaisosissa Sastamalassa ja Valkeakoskella onkin nähty suurehkoja kiuruparvia. Tämän lisäksi myös Tampereella voi havaita toistaiseksi pieniä töyhtöhyyppien parvia sekä pesäpönttöjen aukoilla lauleskelevia kottaraisia.

Helinin mukaan tällä hetkellä on käynnissä myös kotkien muutto, jonka myötä Pirkanmaalla voi nähdä esimerkiksi pohjoista kohtia suuntaavia merikotkia. Päivittäin tehdään myös havaintoja maakotkista.

Näiden lisäksi pohjoiseen pesimään suuntaavat myös lähellä maanpintaa lentelevät pulmuset.

”Ruokailevia parvia, joissa voi olla satojakin lintuja, voikin nähdä myös Pirkanmaan pelloilla”, Helin iloitsee.

Muuttolintujen saapuminen aikaistunut

Muuttolintujen paluun aikataulussa on ollut kuitenkin huomattavissa selkeää muutosta viime vuosikymmeninä.

”Jos vertaa kolmenkymmenen vuoden takaiseen, keväät olivat kylmempiä ja ilmasto viileämpää. Monilla linnuilla muutto on tämän myötä aikaistunut.”

Helinin mukaan kurki onkin hyvä esimerkki aikaistuneesta paluumuutosta. Kun aikaisemmin kurkia sai odottaa huhtikuun puolelle, tänä vuonna Pirkanmaalla tehtiin ensimmäiset havainnot jo maaliskuun kymmenentenä päivänä.

Kevät täynnä eri lajien liikehdintää

Pirkanmaan alueella on talvehtinut runsaasti lajeja, joista ovat yleistymässä ympäri Pirkanmaata talviruokintapaikoille jääneet mustarastaat. Joinain talvina lämpimät säät ja avoinna pysyneet vesistöt ovat olleet suotuisia myös vesilinnuille, kuten esimerkiksi telkille, jotka ovat viihtyneet Lempäälän koskissa. Vaikka tänä talvena säiden nopea kylmeneminen sekä järvien jäätyminen edistivät muun muassa laulujoutsenten muuttoa etelää kohti, havaintojen mukaan nyt esimerkiksi Sastamalassa voi nähdä pelloilla jopa sadan laulujoutsenen parvia.

Kevään edetessä lajien kirjo kasvaa. Ravinnon saannin helpottuessa esimerkiksi punarinnan, laulu- ja punakylkirastaiden sekä västäräkkien määrät lisääntyvät. Vaikka hanhia on nähty jo etelärannikolla, alkaa metsä- ja merihanhien esiintyvyys lisääntyä myös Pirkanmaan seudulla. Varsinaisista hyönteissyöjistä esimerkiksi kirjosiepot taas odottavat toukokuun puolelle.

”Kun uusia lajeja tulee vielä kesäkuussa, niin aikaisemmat linnut lähtevät jo muutolle etelää kohden”, Helin lisää.

Nyt kannattaa tähyillä taivaalle

Helinin mukaan myös Pirkanmaan alueella on runsaasti soveltuvia paikkoja muuton tarkkailuun. Pellon reunamat houkuttelevat lintuja ruokailemaan ja korkeat paikat soveltuvat hyvin esimerkiksi kurkien ja hanhien havainnointiin. Lumen sulaessa paljas maa tarjoaa linnuille paremmin ravintoa.

Helin ohjeistaakin suuntamaan esimerkiksi Ruovedelle Jäminkipohjaan, Kokemäenjoen varrelle Sastamalan Villilään, Valkeakosken Linnasten aukealle sekä Nokian Alasenlahdelle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut