Pirkanmaan parhaaksi valittu kahvila saa sisarkahvilan – Ovet aukeavat pian lähes sata vuotta vanhassa huvilassa Pirkkalassa: ”Tulee vivahde-eroja”

Aamulehden kahvilaäänestyksessä Pirkanmaan parhaaksi valittu Siiri-kahvila saa sisarkahvilan. Uusi kahvila perustetaan Pirkkalan kunnan vuokraamaan rakennukseen.

Uusi kahvila avataan Pirkkalassa Pyhäjärven tuntumaan. Lähellä sijaitsee Rantaniityn uimaranta.

18.3. 6:08 | Päivitetty 18.3. 18:51

Aamulehti

Lempäälässä toimiva Siiri-kahvila saa sisarkahvilan Pirkkalaan. Kahvila avautuu Rantaniityssä touko-kesäkuussa remontin valmistuttua.

Kahvila Siirin yrittäjä Leena Soini kertoo, että uusi Seela-niminen kahvila täyttää hänen haaveensa sisarkahvilasta. Soinin poika Petteri Soini ja tämän puoliso Satu Soini toimivat Pirkkalan kahvilan yrittäjinä.

Kahvila Siiri valittiin kesällä 2021 Aamulehden lukijoiden suosikkikahvilaksi Pirkanmaalla.

Idea pysyy perheessä

Kahviloiden nimet liittyvät perheeseen ja sukuun. Pojan perheen kuopus saa nyt oman nimikkokahvilan. ”Tämä on symbolinen juttu”, Leena Soini sanoo.

Siiri-kahvilan nimen hän toi Kalajoelta muutettuaan Pirkanmaalle vuonna 2015. Hän nimesi jo Kalajoella kahvilan poikansa esikoisen mukaan. Siiri-kahvila toimii Lempäälän kunnalta vuokratussa puuhuvilassa.

”On kiva ajatus, että minun pieni ideani pysyy perheessä ja vielä sukupolvelta toiselle”, Leena Soini sanoo. Vanhempi lapsenlapsista on 14-vuotias. ”Hän voi vähän jo tulla hommaan mukaankin.”

Soinit kartoittavat parhaillaan, paljonko kahvilaan tarvitaan henkilökuntaa ja kesätyöntekijöitä.

Juhlatalona tuttu huvila

Seela perustetaan Pirkkalan kunnan vuokraamaan rakennukseen. Juhlatalonakin toiminut huvila on Pirkkala-seuran historiikin mukaan rakennettu 1930-luvun alussa. Se on ollut muun muassa tehtailija Eero Viitalan huvilana. Alueella toimi savitiilitehdas vielä 1910-luvun alussa, mihin viittaa kahvilaan kulkeva Saveenraitti.

Vesilahdessa asuva Leena Soini kiinnitti hirsitaloon huomiota vuosia sitten lenkkeillessään jälkikasvunsa kotikunnassa. ”Olimme yhteydessä kuntaan jo aiemmin talosta, mutta se toimi silloin kunnan toimistojen väistötilana. Nyt asia tuli vähän puolivahingossa tapetille ja innostuimme vuokraamisesta”, hän kertoo.

Soinia viehättää paikassa sen samanhenkisyys Lempäälän kahvilan kanssa. ”Molemmat ovat rantamaisemassa ja talotkin ovat samalta aikakaudelta.”

Uutta kahvilaa ei vedetä kuitenkaan ihan samasta pakasta. ”Kuten sisaruksilla on tapana, ne ovat pikkuisen eri luonteisia, vaikka niillä on sama tausta ja perhe. Siksi kahviloihinkin tulee vivahde-eroja.”

Eroja tullee Soinin mukaan ainakin tapahtumiin, vaikka Siiristä tutusti kaikki tuotteet leivotaan paikalla käsityönä ja vanhaa rakennusta kunnioitetaan remontissa ja sisustuksessa.

Kunnalle kiitokset

Soini pitää kahvilan paikkaa hyvänä, sillä kuntakeskukseen on matkaa alle kilometri ja Pyhäjärven ympäri kiertävä pyöräilyreitti kulkee läheltä.

”Ympäristön kunta on pitänyt hyvin siistinä. Rakennuksestakin näkee, että siitä on hyvin pidetty huolta”, Soini kiittää.

Kahvila avataan touko-kesäkuussa. ”Vielä ei uskalla lyödä päivää lukkoon.”

Lue lisää: Yksi oli ylivoimainen, kun Aamulehden lukijat äänestivät Pirkanmaan parasta kahvilaa: ”Sijainti järven rannalla on piste i:n päälle”

Lue lisää: Kaksi tamperelaiskahvilaa pääsi koko Suomen kymmenen parhaan joukkoon

Lue lisää: Kaksi tamperelaisravintolaa kelpasi vuoden parhaimpien brunssiravintoloiden listalle koko Suomessa

Lue lisää: Suosittua kahvilaa uhkaa sulkeminen Ylöjärvellä, sillä työntekijää ei löydy: ”En olisi ikinä uskonut” – Ravintola-alalta poistunut koronan takia ainakin 10 000 työntekijää

Lue lisää: Supersuosittua kesäkahvilaa ei avata lainkaan – myös Tampereen erikoisin turistinähtävyys pysyy ensi kesän kiinni

Lue lisää: Eläköitynyt pankinjohtaja avasi kotipihaansa arboretumin Kangasalla ja ällistyi suosiosta täydellisesti – ”Olimme aivan puulla päähän lyötyjä”

Oikaisu 18.3.2022 kello 18.48: Korjattu jutusta tieto, jonka mukaan Eero Viitala olisi rakennuttanut huvilan 1930-luvun alussa. Viitala kuitenkin omisti huvilan vasta myöhemmässä vaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut