Tamperelaisilta valtavasti lahjoituksia sotaa paenneille ukrainalaisille – Kontissa väärinkäsitys: Kaupunki ei maksa SPR:lle lahjoitetuista tavaroista

Tamperelaiset ovat innostuneet lahjoittamaan sotaa paenneille ukrainalaisille valtavan määrän tavaraa. Myös yritykset ovat kantaneet kortensa kekoon. Lahjoituksia organisoi Suomen Punainen Risti.

Suurin osa ukrainalaisista pakolaisista on tällä hetkellä majoittunut Kaupin vastaanottokeskukseen.

11.3. 20:05

Aamulehti

Ukrainasta Tampereelle saapuneiden pakolaisten vastaanottaminen ei alkanut aivan ongelmitta.

Alkuviikosta Kaupin vastaanottokeskukseen saapuneilla ukrainalaisilla oli puutetta muun muassa puhtaista vaatteista, verkkoyhteyksistä ja tulkeista. Nyt tilanne on jo kuitenkin huomattavasti parempaan päin, kertoo Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen palvelut -yksikön palvelujohtaja Maritta Närhi.

”Apua on saatu aivan valtavasti todella monesta suunnasta, ja olemme siitä erittäin kiitollisia. Tällä hetkellä tiedossani ei ole mitään merkittäviä asioita, joihin lisätarvikeapua kaivattaisiin.”

”Olemme palkanneet lisää ukrainan- ja venäjänkielisiä työntekijöitä”, Närhi jatkaa.

Hänen mukaansa tamperelaiset ovat innostuneet avittamaan etenkin vaatelahjoitusten muodossa. Pakolaisille on lahjoitettu myös esimerkiksi leluja ja prepaid-liittymiä.

Kaupunkilaisten lisäksi apua ovat tarjonneet yritykset.

”Olemme saaneet useilta eri yrityksiltä lahjoituksia esimerkiksi mikrojen ja pesukoneiden muodossa”, Närhi kertoo.

Lue lisää: Kaupunki korjaa Kaupin vastaanottokeskuksen oloja ja palkkaa lisää työntekijöitä – Pormestari Ikonen: ”Valitettavaa, että pakolaisten majoituksessa on ollut puutteita”

Lue lisää: Ukrainasta saapuneilla karut olot Tampereen vastaanottokeskuksessa: ei vaatteita, ei nettiä, ei mahdollisuutta laittaa ruokaa – Näin kaupunki vastaa

SPR:llä on enemmän resursseja

Tavaralahjoitusten jakamista koordinoi Suomen Punainen Risti. Kaupunki ohjeistaa viemään kaikki lahjoitettavat tavarat suoraan SPR:n Konttiin. Kontissa lahjoitukset lajitellaan, ja ukrainalaiset pääsevät valitsemaan tarvitsemansa tarvikkeet, lelut ja oikeankokoiset vaatteet.

”Kaupungilla ei ole resursseja näin suuren tavaramäärän lajitteluun, hoitamiseen ja säilyttämiseen. Tarvittaisiin enemmän tiloja ja työntekijöitä esimerkiksi vaatteiden lajittelua ja pesua varten. Siksi on parempi, että tavarat viedään suoraan SPR:lle, jolla näitä resursseja on”, Maritta Närhi kertoo.

Väärinkäsitys Kontin tarvikkeiden rahoituksesta

SPR:ltä kerrotaan lauantaina, että Kontissa on ollut väärinkäsitys siitä, mikä taho maksaa ukrainalaisten saamat tarvikkeet.

Edelleen pitää paikkansa tieto, että ukrainalaiset eivät itse joudu maksamaan Kontista valitsemistaan vaatteista ja tavaroista.

Perjantaina Aamulehti kertoi saamiensa tietojen mukaisesti, että vaatteiden ja tavaroiden maksaminen Kontissa hoidetaan kaupungilta saadulla maksusitoumuksella. Pakolainen saisi maksusitoumuksen, kun on kirjautunut hätämajoituksen tai vastaanottokeskuksen palveluihin. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että Tampereen kaupunki maksaa Kontille ukrainalaisten saamista tarvikkeista.

Lauantaina SPR:ltä kuitenkin kerrotaan, että kaupungille ei tulekaan kustannuksia Kontista haetuista tarvikkeista, vaan apu tulee SPR:n katastrofirahaston kautta. Asiasta on ollut Kontissa väärinkäsitys.

Punaiselta Ristiltä kerrotaan lauantaina myös, että Kontit ottavat tavaralahjoituksia vastaan normaalisti, mutta Kontissa ei ole käynnissä tällä hetkellä erilliskeräystä Ukrainaan. Konteilla on tällä hetkellä tavaraa riittävästi ja tarvittaessa tiedotetaan paikallisesti, jos tavaraa tarvitaan lisää.

Lisäys 12.3. kello 13.49: Juttua on muokattu sen jälkeen, kun SPR:ltä kerrottiin lauantaina, että Kontissa on ollut väärinkäsitys siitä, mikä taho maksaa ukrainalaisten saamat tarvikkeet. Myös jutun viimeisen kysymyksen muotoilua on muutettu uuden tiedon saamisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut