Pirkanmaalla valmius hoitaa Ukrainan sodassa haavoittuneita – suurin tarve sosiaalitoimen avulla

Jos virallinen pyyntö tulee, Pirkanmaalla on valmius auttaa Ukrainassa haavoittuneiden hoidossa. Vielä tällaista pyyntöä ei kuitenkaan ole tullut.

Venäjän hyökkäyksen alettua satoja siviilejä on loukkaantunut Ukrainassa. Vapaaehtoiset jakavat ruokaa rajan ylittäneille pakolaisille 3. maaliskuuta.

8.3. 19:02

Aamulehti

Pirkanmaalla on valmius tarpeen vaatiessa ottaa vastaan ja hoitaa Ukrainan sodassa haavoittuneita. Vielä tiistaiaamupäivään mennessä virallista pyyntöä auttaa ei kuitenkaan ollut tullut.

”Ilman muuta olemme lähtökohtaisesti valmiita ottamaan tällaisia potilaita”, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Junani Sand.

Sandin mukaan asiaa käsiteltiin viikko sitten yhdessä muiden yliopistosairaaloiden kanssa. Jos ministeriötasolta tulee pyyntö auttaa, tarkoituksena on, että yliopistosairaalat arvioivat, mihin potilaita on kulloinkin parasta ohjata.

Tampereen lisäksi yliopistosairaala on Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Turussa.

Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa alettua ainakin yli 1 200 siviiliä on loukkaantunut ja yli 400 kuollut. Yli kaksi miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta.

Lue lisää: Päivä 13: Pentagon: Yhdysvallat ja Britannia kieltävät öljyn tuonnin Venäjältä – Gps-paikannuksen häiriöt haitanneet lentoliikennettä Suomen itärajalla – Aamulehti seuraa

Vastasyntyneitä voidaan hoitaa

Jos virallinen pyyntö tulee, tilannetta punnitaan Pirkanmaalla ”päivän tilanteen mukaan”. Esimerkiksi koronaviruspotilaiden hoito ja kahden hoitajajärjestön viime viikolla jättämä lakkovaroitus kuormittavat sairaanhoitopiirejä.

”Kaikkihan ovat tiukoilla jo tällä hetkellä, eikä auttaminen olisi kenellekään helppoa, kun ei ole sellaista ylimääräistä reserviä”, Sand sanoo.

Lue lisää: Hoitajajärjestöjen kahden viikon lakko voisi pahimmillaan vaikuttaa kaikkiin toimintoihin Pirkanmaalla – ”Kyseessä on koko alan tulevaisuus”

Sandin mukaan käytännössä Pirkanmaalla voisi olla mahdollisuuksia yksittäisten tehohoitopotilaiden ja noin kymmenen vuodeosastotasoista hoitoa tarvitsevan hoitoon.

Erityisryhmien, kuten lasten, vastasyntyneiden ja palovammapotilaiden, hoitoa arvioitaisiin yhdessä yliopistosairaaloiden kanssa. Etenkin vaikeissa palovamma­tapauksissa hoitoa on keskitetty Helsinkiin, mutta lapsia ja vastasyntyneitä voitaisiin hoitaa Tampereella.

Lue lisää: Pirkanmaan koronatilanne vakaa ravintolarajoitusten poistumisesta huolimatta – Sairaalahoito on ylilääkärin mukaan edelleen kuormittunut

Painetta sosiaalitoimeen

Pirkanmaalle on jo saapunut pakolaisia Ukrainasta. Tampereelle ensimmäiset pakolaiset tulivat viime viikolla. Tiistaiaamuun mennessä Venäjän hyökkäystä pakenevia ukrainalaisia oli Tampereella noin 70.

Lue lisää: Hätämajoitukseen saapunut noin 70 ukrainalaista Tampereelle: ”Valmiuksia on” – Migri vastaa kolmeen kysymykseen ukrainalaisten tilanteesta

Sand pitää oletettavana, että pakolaisia saapuu vielä lisää.

”Kaikista suurin paine tulee kohdistumaan meidän sosiaalitoimeemme ja perus­terveydenhuoltoon”, Sand arvioi. ”Varmasti suuret kaupungit, kuten Tampere, ovat keskeisessä roolissa perustason palveluiden järjestämisessä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut