Hätämajoitukseen saapunut noin 70 ukrainalaista Tampereelle: ”Valmiuksia on” – Migri vastaa kolmeen kysymykseen ukrainalaisten tilanteesta

Koko Suomessa ukrainalaisten tekemiä turvapaikkahakemuksia oli maanantaihin 7. maaliskuuta mennessä kirjattu 994. Niistä 986 sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta, Maahanmuuttovirasto kertoo.

8.3. 10:39 | Päivitetty 8.3. 12:39

Aamulehti

Tiistaiaamuun mennessä Tampereelle oli saapunut noin 70 Venäjän hyökkäystä pakenevaa ukrainalaista, kaupungin psykososiaalisen tuen palveluiden palvelujohtaja Maritta Närhi sanoo. He ovat henkilöitä, jotka ovat hätämajoituksessa Kaupin vastaanottokeskuksessa.

Tampereelle tai Pirkanmaalle saapuneiden ukrainalaisten kokonaismäärää on mahdoton arvioida, sillä kaikki eivät hakeudu avun piiriin. Esimerkiksi useat yksityiset toimijat ovat hakeneet ukrainalaisia muun muassa Puolan rajalta kohti Pirkanmaata.

Närhen mukaan tilanne elää koko ajan. Suurin ryhmä ukrainalaisia saapui hätämajoitukseen juuri tiistain vastaisena yönä. Sitä ennen kirjauksia oli tehty yksittäisistä henkilöistä.

Närhi sanoo, että vielä on vaikea avata sitä, minkälaista apua saapuneet tarvitsevat. Ensisijaisesti heidät on kuitenkin saatu turvaan ja majoitukseen.

Kauppiin mahtuu kolmesta neljään sataa ihmistä ja kaupungilla on valmius lisätä paikkoja muutamalla sadalla. Uusia hätämajoitukseen soveltuvia tiloja on jo tiedossa, mutta niiden avaamisesta päätöksen tekee Maahanmuuttovirasto.

”Tämä on tällaista päivä kerrallaan menemistä. Emme pysty ennakoimaan määriä, mutta pystymme varautumaan. Valmiuksia on”, Närhi kertoo tiistaina aamupäivällä.

Iso osa Ukrainasta paenneista on tässä vaiheessa jäänyt kotimaansa naapurimaihin. Eniten ihmisiä, yli miljoona, on paennut Puolaan. Kokonaiskuvaa siitä, kuinka moni jatkaa matkaansa tai kuinka moni odottaa Venäjän hyökkäyksen päättymistä ja nopeaa kotiin palaamista, on Närhen mukaan vaikea arvioida.

Kaupungin ylläpitämän vastaanottoyksikön lisäksi Tampereella toimii SPR:n yksityismajoitusyksikkö, jota johtaa SPR:n Hämeen piiri.

Turvapaikkahakemuksia 994

Koko Suomessa turvapaikkahakemuksen Ukrainasta Suomeen oli maanantai-iltaan mennessä tehnyt 994 ihmistä vuoden alusta alkaen. Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan näistä peräti 986 on tehty sodan syttymisen jälkeen eli 24. helmikuuta alkaen.

Maahanmuuttovirasto pyytää 3. maaliskuuta päivätyssä tiedotteessaan, että toimijat, jotka hakevat ukrainalaisia alueelta pois, tekisivät siitä ilmoituksen. Tällä Migri pyrkii katsomaan kokonaiskuvaa maahan saapuvista ukrainalaisista. Maanantaiaamuun mennessä kuljetusilmoituksia oli tehty 123.

Maahanmuuttovirasto ei pysty tässä vaiheessa erittelemään sitä, mihin päin Suomea kuljetuksia on tullut.

3 kysymystä Migrille

Aamulehti esitti Migrille sähköpostitse tiistaina kolme kysymystä Ukrainasta Suomeen tulevien tilanteesta. Kysymyksiin vastasivat apulaispäällikkö Elina Immonen ja turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

EU:n sisäministerit päättivät aiemmin tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönotosta. Tämä tarkoittaa sitä, että Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Oleskelulupa avaa oikeuden myös koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon.

Miten oleskelulupaprosessi etenee?

”Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, aivan kuten turvapaikkaakin. Toisin kuin turvapaikkaprosessissa hakijaa ei rekisteröinnin jälkeen puhutella perusteiden selvittämiseksi Migrin toimesta eikä myöskään päätöstä perustella yksilöllisesti. Tilapäisen suojelun prosessi on näin ollen huomattavasti nopeampi. Tilapäisen suojelun prosessi on olemassa turvapaikkaprosessin korvaamiseksi ja oletuksena on, että selvästi suurin osa henkilöistä joihin se soveltuu hakee suoraan tilapäistä suojelua turvapaikan sijaan.”

Miten maahan tulleiden ukrainalaisten määrää arvioidaan?

”Maahan tulleiden ukrainalaisten määrä on varmasti huomattavasti suurempi kuin turvapaikkaa hakevien. Viisumivapauden vuoksi emme voi kuitenkaan esittää tarkkoja määriä. Viisumivapaa oleskelu kattaa 90 päivää. Sen jälkeiselle ajalle pitäisi hakea tilapäistä suojelua tai oleskelulupaa jollakin muulla perusteella, esimerkiksi työn tai opiskelun, jos työ- ja tai opiskelupaikka löytyy.”

Mikä on tämän hetken arvio, kuinka paljon ukrainalaisia saapuu Suomeen?

”Meille tulee huomattavasti vähemmän ukrainalaisia kuin naapurimaihin ja sellaisiin Euroopan maihin, joissa on entuudestaan enemmän ukrainalaisia. Määrät kasvavat oletettavasti myös meillä, mutta lukuja on mahdoton ennustaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut