Nimetön ilmoitus johti valvontakäyntiin tehostetun asumisen yksikköön Kangasalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Nimetön ilmoitus johti valvontakäyntiin vammaisten palvelukodissa Kangasalla ja paljasti puutteet – Edellinen tarkastus tehtiin juuri ennen joulua

Kangasalla sijaitsevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä on havaittu puutteita sekä henkilöstömitoituksessa että lääkehuollossa. Puutteet havaittiin tiistaina tehdyn valvontakäynnin yhteydessä.

12.1. 18:00 | Päivitetty 13.1. 19:37

Aamulehti

Kangasalan kaupunki teki tiistaina 11. tammikuuta ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin vammaispalvelulain mukaista tehostettua palveluasumista tuottavaan Validian yksiköön. Edellinen, ennalta ilmoitettu valvontakäynti yksikköön tehtiin 20. joulukuuta.

Kangasalan kaupunki ostaa vammaispalvelulain mukaista tehostettua palveluasumista Validialta.

Kangasalan kaupungin sosiaalipalvelujen johtaja Jenni Halava kertoo, että tiistain valvontakäynti tehtiin nimettömän ilmoituksen perusteella. Ilmoitus oli tehty 5. tammikuuta.

Halava kertoo, että valvontakäynnin yhteydessä ilmeni puutteita lääketurvallisuudessa ja henkilöstömitoituksessa, joka on ollut alle luvan paitsi tarkastuskäynnillä, myös useaan kertaan marras-, joulukuun aikana.

Henkilöstömitoituksen lisäksi yksikössä on ollut ongelmia myös lääkehoidon osalta. Halava kertoo, että saatujen tietojen perusteella lääkehoidosta vastaavaa sairaanhoitajaa ei ole ollut nimettynä, eikä yksikössä ole kaikilta osin noudatettu yksikön lääkehoitosuunnitelmaa.

Kaupunki katsoo, että tiistaina tehdyllä valvontakäynnillä tehtyjen havaintojen mukaan asiakasturvallisuus on vaarantunut yksikössä vajaan henkilöstömäärän johdosta. Halava sanoo, että välitöntä perushoivan vajeesta aiheutuvaa vaaraa ei tarkastuksella kuitenkaan havaittu.

Halava kertoo, että ongelmia esimerkiksi henkilöstömitoituksen osalta ei havaittu joulukuussa. Hän sanoo, että tällöin esitetyt asiakirjat eivät antaneet aihetta huolestua henkilöstömitoituksen toteutumisesta.

Kangasalan kaupunki selvittää parhaillaan Validian kanssa sitä, millaisia toteutuneet henkilöstömitoitukset ovat olleet. Asiasta on tehty myös ilmoitus aluehallintovirastolle (avi).

”Kaupunki edellyttää, että Validia-asunnot korjaa puutteet viipymättä. Jatkamme yksikön valvontaa ja edellytämme Validian raportoivan tilanteen korjaamiseksi tehdyistä toimenpiteistä”, Halava kertoo keskiviikkona 12.1.

Palaveri pidettiin torstaina

Validia ja Kangasalan kaupunki ovat pitäneet palaverin 13.1., jossa Validia on esittänyt henkilöstömitoituksen toteumat. Kangasalan kaupunki kertoi asiasta torstaina.

Validian mukaan henkilöstömitoitusta tarkastettaessa 11.1. kaupungilta on jäänyt huomioimatta muun muassa yksikössä työskentelevä määräaikainen henkilöstö.

Kangasalan kaupunki kertoo laskevansa vielä Validian toimittamien tietojen perusteella marras-joulukuun toteutuneen henkilöstömitoituksen valvontavastuunsa mukaisesti.

”Olemme tänään läpikäyneet yhdessä Validian kanssa kaikki valvontakäynnillä esiin nousseet asiat. Validialta saatujen lisätietojen perusteella voidaan todeta, että henkilöstön riittävyys ei aiheuta yksikössä akuuttia huolta asiakasturvallisuuden toteutumisen osalta. Saadun tiedon mukaan Validia on myös ripeästi hoitanut kuntoon lääkehoidon toteutuksessa havaitut puutteet, toteaa Kangasalan kaupungin sosiaalipalveluiden johtaja Jenni Halava kaupungin nettisivuilla torstaina.

Päivitys 13.1.2022 kello 19.31: Juttu päivitetty väliotsikon jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut