Moottoritien Puskiaisten oikaisun kohtalo selviää kuukausien kuluttua - Pirkanmaa - Aamulehti

Kolmostien oikaisu Lempäälästä Pirkkalaan selviää aikaisintaan kesällä – kaikki vaihtoehdot edelleen mukana

Moottoritien linjausvaihtoehtoja Lempäälän ja Pirkkalan välillä vertaileva arvio on nähtävillä helmikuun loppuun saakka.

Moottoritieoikaisu lähtisi Lempäälän Kuljusta Pirkkalan suuntaan vasemmalla näkyvän asuinalueen ja kauempana sijaitseva Kiillon tehtaan välistä. Valokuva on otettu 27.4.2021.

12.1. 19:20

Aamulehti

Päätös moottoritien paikasta Lempäälän ja Pirkkalan välillä tehdään aikaisintaan kesän korvilla. Kiistelty oikaisu Lempäälän Puskiaisista Pirkkalan Linnakallioon on yksi vaihtoehdoista.

Oikaisuun ja toisena vaihtoehtona olevaan nykyisen tien remontointiin liittyy lisäksi Tampere-Pirkkalan lentoaseman ja Sääksjärven eritasoliittymän välille rakennettava 2-kehä.

Valtatien 3 parantamisen vaihtoehdot välillä Lempäälä–Pirkkala

  • Vaihtoehto 0+ sisältää nykyisen valtatien vähäisiä liikenneturvallisuuteen, liikenteen sujuvuuteen ja meluntorjuntaan liittyviä parantamistoimenpiteitä.

  • Vaihtoehto 1 sisältää nykyisen valtatien parantamisen välillä Marjamäki – Puskiainen sekä valtatien uuden linjauksen välillä Puskiainen–Linnakallio sekä 2-kehän. Nykyiselle valtatielle tehdään sekoittumiskaistat Lakalaivan ja Pirkkalan eritasoliittymien välille sekä meluntorjuntaa.

  • Vaihtoehto 2 sisältää valtatien parantamisen nykyisellä paikallaan Marjamäen ja Pirkkalan välillä sekä 2-kehän meluntorjuntoineen.

Kolmannessa vaihtoehdossa tehtäisiin vähäisiä muutoksia nykyiselle tielle.

Valtatien 3 ongelmana pidetään Tampereen kaupunkiseudulla liikenteen välityskyvyn riittämättömyyttä. Rakentamisia perustellaan sillä, että liikenteessä on sujuvuusongelmia aamu- ja iltaruuhkan aikaan sekä viikonloppuisin.

Keskiviikkona kuulutetussa ympäristövaikutusten arvioinnissa (yva) sanotaan, että kaikki vaihtoehdot ovat ympäristövaikutusten ja teknisten ratkaisujen kannalta toteuttamiskelpoisia. Oikaisu muuttaisi alueen ympäristöä merkittävästi, mutta myös yhdyskuntarakenteen ja maankäytön kehittymistä pidetään merkittävinä asioina.

Lue lisää: Näihin metsiin halutaan moottoritie ja kehätie Lempäälässä ja Pirkkalassa, ja tässä ovat jättihankkeen todelliset syyt – suunnittelujohtaja kertoo avoimesti äärimmäisen vaikeasta projektista

Tiistaina järjestetään Teams-verkkotilaisuus, johon yleisö voi esittää kysymyksiä. Selostuksesta voi esittää mielipiteitä 28. helmikuuta saakka luonnonvarat ja ympäristö -vastuualueelle Pirkanmaan ely-keskukseen.

Tämän jälkeen ympäristöviranomainen antaa asiassa perustellun päätelmän, todennäköisesti huhtikuun loppupuolella.

Pitkä tie edessä

Hankkeesta vastaava Pirkanmaan ely-keskuksen liikenteen ja infrastruktuurin vastuualueen yksikön päällikkö Tero Haarajärvi kertoo, että perustellun päätelmän sisältö vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti linjauspäätös voidaan tehdä.

”Hyvä olisi, jos saisimme valitusta vaihtoehdosta yleissuunnitteluprosessin mahdollisimman sujuvasti liikkeelle. Siinä mielessä kesällä tehtävä päätös olisi tavoiteltavaa kyllä.”

Tavoitteena on saada yleissuunnitelma valmiiksi alkuvuodesta 2023. Se asetetaan nähtäville, ja sen ja muun hallinnollisen prosessin jälkeen suunnitelma lähetetään liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksyttäväksi.

”Yleissuunnitelma on karkeamman tason suunnitelma, joten sen jälkeen tehdään tiesuunnitelma, joka käy samanlaisen hallinnollisen prosessin läpi”, Haarajärvi kertoo.

Tiesuunnitelmaa päästäneen tekemään aikaisintaan 2024. Keväällä annettavan perustellun päätelmän ajantasaisuus tarkistetaan ennen tiesuunnitelman hyväksymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut