Urheiluseurat kommentoivat koronanyrkin suosituksia - Pirkanmaa - Aamulehti

”Nyt pitää vain kuulostella” – Nyrkki suositteli urheilukilpailujen jättämistä tauolle, näin seuroissa kommentoidaan suosituksia

Pirkanmaan koronanyrkki antoi tiistaina uusia suosituksia. Urheiluseuroissa suositukset herättivät vielä kysymyksiä käytännön vaikutuksista. Kiitosta keräsi se, että lasten ja nuorten harrastustoiminta saa ylipäätään jatkua.

Lasten liikuntaharrastukset jatkuvat, mutta koronanyrkki suosittelee pitäytymään pienissä ryhmissä. Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakasen mukaan suositusten vaikutuksia selvitetään vielä. Hakanen kuvattiin helmikuussa 2020.

12.1. 7:02

Aamulehti

Harrastuksia vain pienryhmissä, ei urheilukilpailuja tammikuussa. Näin suositteli Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä tiistaina.

Uusia ohjeita kuunnellaan urheiluseuroissa tarkalla korvalla.

Tiistaina ilmassa oli vielä paljon kysymysmerkkejä, kun niissä yritettiin tulkita, mitä suositukset käytännössä tarkoittivat.

Ilves odottaa vielä sarjatoiminnasta vastaavan lajiliiton eli jääkiekkoliiton linjausta ja toimii sen mukaan, kertoo toiminnanjohtaja Tapio Tamminen. Hänen mukaansa aluehallintovirastolta odotetaan kannanottoa ennen kuin kilpailutoiminnasta tehdään lopullisia päätöksiä.

Pandemiaohjausryhmä tekee suosituksia, mutta varsinaisista kielloista ja rajoituksista päättävät aluehallintovirastot eli avit. Länsi- ja Sisä-Suomen avi on sanonut aiemmin, että jos uusia päätöksiä tulee, niitä tulisi aikaisintaan perjantaina tai ensi viikolla.

Lue lisää: Lapset voivat harrastaa, kilpailuja ei toivota, omikron on jo valtavirus – näitä asioita koronanyrkki kertoi pirkanmaalaisille

Ei ylärajaa

”Mitä tulee sitten lasten ja nuorten harrastustoimintaan, mehän olemme pyrkineet siihen, että toiminta on terveysturvallista”, Tamminen sanoo. Käytännössä eri ryhmät ovat esimerkiksi käyttäneet eri pukukoppeja.

Toistaiseksi joukkueita ei ole kuitenkaan pilkottu harjoituksissa osiin, sillä siinä ei olisi Tammisen mukaan järkeä, kun joukkue on kuitenkin muualla yksikkö.

Nyrkin suosituksessa ei nimettykään mitään tarkkaa maksimikokoa sopivan kokoiselle ryhmälle. Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkärin Juhani Sandin mukaan vertailukohdaksi sopii koulujen joulujuhlat. Sen sijaan, että koko koulu kokoontuisi saliin, juhlitaan oman luokan kesken.

”Hyvä nukkua yön yli”

Se on selvää, että massatapahtumia ei järjestetä, sanoo Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen. Pyrinnössä on mukana kahdeksan eri lajin edustajia, kuten koripalloilijoita ja yleisurheilijoita.

Myös ammattilaiskoripallo jatkuu ilman yleisöä kuten ennenkin, mutta siihen kaivataan vastauksia, missä kulkee lasten urheilun harrastamisen ja kilpailemisen raja.

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen kuvattiin elokuussa 2021.

”Lähinnä lasten ja nuorten kilpailuista – onko se ehdoton ei, vai voiko esimerkiksi yksittäisiä otteluita tai vaikka ryhmän sisäisiä pituushyppykilpailuita järjestää, niin näihin tietenkin halutaan varmistus.”

”Pitää vain kuulostella, miten muut lajit ja lajiliitot tulkitsevat. Sparraillaan muidenkin seurojen kanssa. Mutta tämä on aina yhtä mystistä kysymysmerkkiä tämä ilta, hyvä nukkua yön yli ja katsoa sitten rauhassa.”

Paljon ohjeita

Lentopallo- ja joukkuevoimisteluseura Rantaperkiön Iskun puheenjohtaja Aira Ikonen ei ehtinyt kuunnella tiedotustilaisuutta tuoreeltaan, mutta sanoo, että niitä seurataan seurassa tiiviisti.

Viranomaisten ohjeita on seurattu korona-aikana joukkueissa tiiviisti, sanoo Rantaperkiön Iskun puheenjohtaja Aira Ikonen. Kuva tammikuulta 2021.

”Me olemme yleensä aina seuranneet näitä ohjeita rauhassa, kun nytkin on ollut tilanteita, että on aluehallintovirasto, THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja vielä koronanyrkki. Ja sitten pitää kuunnella, mikä päätös aluehallintovirastolta tulee."

Koronarajoitusten kanssa toimimista joudutaan välillä miettimään. Ikosen mukaan tyttöjen voimistelujoukkueessa on nytkin yksi ennen vuotta 2003 syntynyt voimistelija, jolle on jouduttu keksimään yksilöharjoituksia, kun aikuisten harrastusrajoitus astui voimaan.

Kiitosta toiminnan jatkumiselle

Ilveksen Tapio Tamminen toivoo, että säännöt olisivat selkeitä ja yhdenmukaisia.

”Eihän siinä olisi järkeä, että sanottaisiin, että älkää pelatko Pirkanmaalla, mutta menkää sitten pelaamaan Päijät-Hämeeseen, Pohjois-Suomeen tai muualle”, hän sanoo.

”Kyllä me yritämme olla talkoissa mukana, mutta olemme aika vaikeassa tilanteessa siinä, miten tulee tulkita näitä päivittäisiä ja viikoittaisia ohjeita, jotka muuttuvat, ja joita tulee erilaisia eri toimijoilta.”

Viranomaiset ja eri tahot ovat moneen kertaan lausuneet, että lasten ja nuorten elämää pitäisi rajoittaa vain viime hädässä. Hallituksen väläyttämää harrastuskieltoa seurajohtajat eivät olisi toivoneet.

”Sen verran on pakko sanoa kiitoksia, että luojan kiitos lasten ja nuorten harrastaminen pysyi auki, eikä tässä vaiheessa tarvinnut lähteä mihinkään innovoinnin tielle, vaan arjen perustoiminta jatkuu”, Pyrinnön Hakanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut