Tässä ovat Pirkanmaan terveimmät ja sairaimmat kunnat - Pirkanmaa - Aamulehti

Tässä ovat Pirkanmaan terveimmät ja sairaimmat kunnat – Katso, kuinka paljon omassa kunnassasi käytetään nyt rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin

Pirkanmaan sairastavuus on kokonaisuutena maan keskitasoa, mutta terveyserot repeävät maakunnan sisällä. Kalleimmaksi soten pyörittäminen tulee Kuhmoisissa, jossa sote-kulut asukasta kohden ovat lähes 5 000 euroa vuodessa, kun Lempäälä pärjää alle 3 000 eurolla. Kysyimme asiantuntijalta, korjaantuvatko terveyserot sote-uudistuksella, vai onko kyse vain rahanjaosta hyvinvoivilta alueilta heikommille.

Kysyimme pirkkalalaisilta, mikä on heidän hyvinvointinsa salaisuus. Atte Tarjanne veti leukoja lenkkinsä lomassa Pirkkalan Vähäjärven tuntumassa. ”Pirkkalassa asuu hyvin toimeentulevaa väkeä, joka huolehtii kunnostaan. Syrjäytyneitä ei juuri ole. Nuorten liikuntaharrastukset, kuten jääkiekko, maksavat. Täällä vanhemmilla voi olla niihin paremmin varaa, kuin joissain köyhemmissä kunnissa. Terveys on pääkopasta kiinni. Olin huonossa kunnossa vielä puolitoista vuotta sitten ja painoin 118 kiloa. Olen pudottanut 40 kiloa kävelemällä ja ruokaremontilla. Viime vuonna kävelin 2700 kilometriä.”

15.1. 6:30

Aamulehti

Pirkanmaan terveimmät ihmiset asuvat Pirkkalassa, Vesilahdessa ja Lempäälässä. Eniten sairastetaan Mänttä-Vilppulassa, Punkalaitumella ja Ruovedellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan tilastoihin perustuva vertailu kertoo, että Pirkanmaan sairastavuus on kokonaisuutena maan keskitasoa tai jopa hieman sen paremmalla puolella, mutta terveyserot repeävät maakunnan sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut