Aamulehden suora lähetys 12.1.: Mitä sote-muutos tarkoittaa Pirkanmaalla? - Pirkanmaa - Aamulehti

Mitä aluevaaleista pitää tietää? Entä mitä yhteistä on alue­hallituksella ja joulupukilla? Katso koko studiolähetys sote-uudistuksen tuoreimmista kuulumisista

Aamulehden studiokeskustelussa käytiin Tampereen Hakametsässä ennakkoäänestyspaikalla ja kuultiin tuoreimmat kuulumiset sote-muutosjohtaja Jaakko Herralalta ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajalta Tarmo Martikaiselta tulevasta sote-uudistuksesta. Katso studiokeskustelu tästä jutusta.

Hyvinvointialueen sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala (oik.) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen avaavat Aamulehden keskustelussa, mikä tulevassa sote-muutoksessa on tärkeää Pirkanmaalla, mikä muuttuu ja miltä tulevaisuus näyttää.

10.1. 18:01 | Päivitetty 12.1. 11:35

Aamulehti

Pirkanmaalle syntyy Suomen suurin hyvinvointialue sote-uudistuksen jälkeen ensi vuoden alussa. Nyt kuitenkin valitaan jo ensimmäinen aluevaltuusto, jolla on päätettävänään jättimäisiä asioita palveluista budjettiin ja rahan kohdentamiseen alueille.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta, jolloin selviää, ketkä 79 valtuutettua päättävät Pirkanmaan hyvinvointialueen asioista. Valtuuston työ alkaa 1. maaliskuuta tänä vuonna.

Mikä muuttuu palvelun käyttäjän näkökulmasta eli mitä tämä kaikki tarkoittaa tavalliselle pirkanmaalaiselle? Miten hoitoon pääsee ja missä? Miten koko muutos rahoitetaan? Miten jättimäinen uudistus saadaan toimimaan niin, että vaikkapa kaikki tiedot siirtyvät järkevästi ja reaaliaikaisesti hoidettavien ja hoitopaikkojen välillä? Miten riittävät hoitajat?

Ja vielä, mikä kokonaisuudessa arveluttaa?

Katso koko studiokeskustelu tästä:

Kyseessä ovat historialliset vaalit, joita ei ole aiemmin Suomessa käyty. Uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä periaatteessa pisteestä nolla.

Aamulehden suorassa studiokeskustelussa kysymyksiin vastaamassa ovat Pirkanmaan sote-muutosjohtajana jo pitkään toiminut Jaakko Herrala ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen, joka on myös puheenjohtajana Pirkanmaan sote-aluetta valmistelevassa väliaikaisessa toimielimessä Vatessa.

Lue lisää: Tässä lopullinen lista: 724 ihmistä pyrkii Pirkanmaalla aluevaltuustoon päättämään tärkeistä palveluista – Katso ehdokkaasi numero

Studiolähetyksen juonsivat Aamulehden toimituspäällikkö Riina Nevalainen ja uutispäällikkö Saara Tunturi.

Lähetys alkoi keskiviikkona 12. tammikuuta kello 10. Vierailimme ensin ennakkoäänestyspaikalla, ja sen jälkeen studioon saapuivat vieraat.

Aamulehden kaikki aluevaaleja käsittelevät jutut löydät osoitteesta aamulehti.fi/aluevaalit. Aamulehden vaalikone löytyy täältä.

Keskiviikkona kello 18 järjestetään myös Aamulehden suuri vaalitentti, jossa puoluejohtajat vastaavat tärkeisiin aluevaali-kysymyksiin.

Lue lisää: Suora lähetys kello 18: Puoluejohtajat kohtaavat Aamulehden vaalitentissä – katso viiden puolueen tentti tästä

Pirkanmaan aluevaalit

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa Pirkanmaalle muodostuu Suomen suurin hyvinvointialue, jonka alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla.

Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua tammikuussa 2022. Vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Ehdokkaita puolueet tai valitsijayhdistykset saavat asettaa 1,25 kertaa valtuutettujen määrän, mikä tarkoittaa Pirkanmaalla enintään 99:n ehdokkaan listoja.

Vaalipiirinä on hyvinvointialue eli Pirkanmaan maakunta. Ehdokkaat asetetaan koko alueelle.

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022.

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta, mutta ensimmäinen kausi jää tyngäksi. Jatkossa aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut