Tässä kymmenen hyvää syytä äänestää aluevaaleissa – Keskituloisella uudistus on peräti 4 500 euron kysymys

Aluevaalit pidetään sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Listasimme kymmenen hyvää syytä käyttää äänioikeutta historiallisissa vaaleissa.

11.1. 19:01 | Päivitetty 23.1. 13:21

Aamulehti

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan päättäjät aluevaltuustoihin, jotka käyttävät ylintä päätäntävaltaa hyvinvointialueilla. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueet vastaavat muun muassa julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä – siis esimerkiksi hammashoidosta, äitiysneuvoloista, lasten puheterapiasta, lääkärivastaanotoista, perheneuvoloista ja lukuisista muista palveluista.

Käytä ääntäsi!

Listasimme kymmenen hyvää syytä käydä äänestämässä.

1. Jokainen käyttää julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaisia palveluita meille tarjotaan ja kuinka hyvin ne ovat saatavilla.

2. Hyvinvointialueet haukkaavat arviolta 12,39 prosenttiyksikön siivun kunnallisverotuotosta kunnilta. Veronmaksajien keskusliitto laskee, että 3 500 euroa kuussa tienaavan keskituloisen vuodessa maksamista veroista noin 4 500 euroa menee jatkossa kunnan sijasta hyvinvointialueelle.

3. Aluevaltuustoon tarvitaan kattava edustus erilaisia päättäjiä eri puolilta Pirkanmaata. Näin erilaiset näkökulmat tulevat huomioiduksi eikä yksittäinen äänestäjäryhmä saa liikaa valtaa. Etenkin nuorten ja palveluja paljon käyttävien kannattaa aktivoitua.

4. Vaikka oma ehdokkaasi ei tulisi valituksi, antamasi ääni tukee valitsemaasi puoluetta tai ryhmittymää.

5. Äänioikeutta kannattaa käyttää jo periaatteesta, sillä demokratia ei ole itsestäänselvyys. Äänestäjällä on myös moraalinen oikeus olla tyytymätön

6. Äänestyspäätös on helppo tehdä, sillä sopivan ehdokkaan löytää esimerkiksi vaalikoneesta osoitteesta aamulehti.fi/vaalikone. Pirkanmaan ehdokaslistan löydät täältä.

7. Äänestäminen äänestyspaikalla on tehty vaivattomaksi. Ennakkoon voi äänestää vaikka kauppareissulla missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Koronavirustartunnan riski on pieni.

8. Noin 18 000 pirkanmaalaista siirtyy hyvinvointialueen palkkalistoille. Millainen maakunnan suurimmasta työnantajasta tulee?

9. Yksittäinenkin ääni voi ratkaista. Kuntavaaleissa 2021 Tampereella suurimman ja toiseksi suurimman puolueen välinen ero oli vain 15 ääntä.

10. Vaali-illan uutisointia on mukavampi jännittää, kun voi seurata oman ehdokkaansa äänimäärää.

Muista ottaa äänestykseen mukaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti, henkilökortti tai passi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut