Akaassa myydään historiallista tapettitehdasta, tällainen yli 80-vuotias rakennus on - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaassa myydään historiallista tapettitehdasta, tällainen yli 80-vuotias rakennus on – ”Mieluummin käytössä kuin käyttämättä ja tyhjillään”

Akaassa on myynnissä vanha 1930-luvun lopulla valmistunut tehdasrakennus. Rakennuksessa on neljän asunnon lisäksi muun muassa keilahalli. Välittäjän mukaan kyselyitä vanhasta tapettitehtaasta on tullut eri puolilta Suomea.

Kiinteistöä välittävän Houston lkv:n toimitusjohtaja Mikko Levo kuvailee vanhaa tehdasta neliskanttiseksi, funkkistyyliseksi rakennukseksi.

1.1. 9:14 | Päivitetty 1.1. 19:50

Aamulehti

Akaan Toijalassa on kaupan Helpiön tapettitehdas. Vuonna 1938 valmistunut punatiilinen tehdas sijaitsee Hallamäentiellä lähellä Toijalan rautatieasemaa. Hintapyyntö on 780 000 euroa.

Rakennuksessa on neljä asuntoa, keilahalli, korjaamohalli, varasto ja toimistotiloja. Koko rakennuksen kerrosala 3 210 neliömetriä. Rakennus ja maapohja myydään, mutta yrittäjät jatkavat toimintaansa kiinteistössä normaalisti.

Kiinteistöä välittävän Houston lkv:n toimitusjohtaja Mikko Levo ei muista uransa varrelta vastaavaa kohdetta. Hänen mukaansa kyselyitä on tullut yllättävän paljon.

”Kyselyitä on tullut paikkakuntalaisilta. On ollut ravintolayrittäjää, sijoittajaa ja oman asunnon etsijää”, Levo kertoo. ”Kyselyitä on tullut myös eri puolilta Suomea. Se kertoo kohteen ainutlaatuisuudesta. Ei tuollaisia kohteita ole paljoa myynnissä.”

Helpiön tapettitehdas

Hintapyyntö on 780 000 euroa.

Asuinhuoneistojen yhteenlaskettu pinta-ala on 326 neliömetriä. Rakennuksessa on neljä asuinhuoneistoa, joista viimeisin on valmistunut vuonna 2020.

Koko rakennuksen kerrosala 3 210 neliömetriä. Asuinhuoneistojen lisäksi siihen kuuluu keilahalli, korjaamohalli, varasto ja toimistotiloja. Rakennus ja maapohja myydään, mutta yrittäjät jatkavat toimintaansa kiinteistössä normaalisti.

Tontin koko on 7 549 neliömetriä. Se rajoittuu Lontilanjoen puistoalueeseen. Joesta on vesiyhteys Vanajaveteen.

Rakennusoikeutta jäljellä 8 000 neliömetriä. Tehokkuusluku on 1,06.

Pihapiirissä on suuri, vuonna 1910 rakennettu puurakenteinen varastorakennus.

Asuinhuoneistoista viimeisin on valmistunut vuonna 2020.

Tehtaan nimenä oli aluksi Toijalan tapettitehdasyhtiö Hellberg & kumppanit.

Mieluummin käytössä

Levon mukaan tehtaaseen on tehty konservointi, mutta sitä ei ole suojeltu kaavassa. Alkuperäisen, kahdesta siivestä muodostuvan kokonaisuuden on suunnitellut Heikki Tiitolan rakennustoimisto. Tehdasta on myöhemmin laajennettu nykyiseen muotoonsa.

”Museovirastosta kuitattiin ihan ykskantaan, että mieluummin käytössä kuin käyttämättä ja tyhjillään ja kylmillään”, hän kertoo.

Rakennuksen julkisivun funkkisilmeeseen on tehty vain vähän muutoksia, kuten suurennettu oviaukkoa korjaamoa varten.

Levo pitää hintaa kohtuullisena rakennus- ja tonttineliöihin nähden sekä sen takia, että rakennusoikeutta on vielä jäljellä. ”Ei sitä voi kahdella kertoa, mutta voisi puolitoistakertaistaa pienillä toimenpiteillä.”

Rakennuksessa on keilahalli ravintoloineen ja edustustiloineen.

Koko rakennuksen kerrosala 3 210 neliömetriä.

Rakennus sijaitsee Toijalassa keskeisellä paikalla.

Oikaisu 1.1.2022: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että tehdasta ei ole suojeltu kaavassa. Oikea ilmaisu on, ettei tehdasta ole suojeltu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut