Sote-uudistukseen liittyy yksi merkittävä kysymys, johon kukaan ei vielä osaa vastata – Kuinka paljon palveluja voidaan ostaa yksityisiltä tuottajilta?

Sote-lakien mukaan hyvinvointialueella pitää olla riittävä oma tuotanto, mutta määritelmä on epäselvä. Käytännössä päätökset työnjaosta julkisen ja yksityisen puolen kesken tekevät aluevaltuustot, joten ratkaisut voivat vaihdella eri puolilla maata. Lain tulkinnasta voi syntyä näkemyseroja, jotka ratkaistaan viime kädessä oikeudessa.

Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Taru Kuosmanen, Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen ja Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala kertovat näkemyksensä siitä, millaiset puitteet sote-uudistus antaa yksityisen tuottajien palveluiden ostamiseen.

7.1. 6:00

Aamulehti

Vuoden 2023 alusta lähtien hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Pirkanmaalla. Sote-lainsäädännössä todetaan, että hyvinvointialueella tulee olla riittävä oma palvelutuotanto.

Selkeää määritelmää siitä, mitä riittävä oma palvelutuotanto tarkoittaa, ei lainsäädännöstä kuitenkaan löydy. Kysymys on tärkeä, sillä se ratkaisee, minkä verran hyvinvointialue voi hankkia palveluita ulkoa. Toistaiseksi ei tiedetä, mikä on työnjako julkisen sektorin, yksityisten terveyspalveluyritysten ja kolmannen sektorin, kuten yhdistysten, järjestöjen ja säätiöiden kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut