Tässä ovat Pirkanmaan kuntien tulevaisuudennäkymät sote-uudistuksen jälkeen – Katso ennuste: ”Pirkkalan tapaisten kehyskuntien tilanne tuntuu kohtuuttomalta”

Pirkanmaan kunnista tulee jatkossa kouluttajia ja kasvattajia, joiden rahat kuluvat perusopetuksen ja päivähoidon pyörittämiseen. Kuntien saamat verotulot ja valtionosuudet putoavat, mutta lainat jäävät edelleen niiden maksettavaksi. Säästökohteita on entistä vaikeampi löytää. Kuntien tulevaisuudennäkymät vaihtelevat, koska niiden ikärakenteessa ja huoltosuhteessa on valtavat erot.

Koulutus ja varhaiskasvatus ovat kuntien merkittävimpiä tehtäviä sote-uudistuksen jälkeen. Ylhäällä vasemmalla Tampereen Vuores-talo, jonka yhteydessä toimivat muun muassa koulu ja päiväkoti. Ylhäällä oikealla kuva kyltistä, jolla puolustettiin Kangasalan kyläkouluja. Alhaalla vasemmalla Ruoveden uusi päiväkoti ja pump track -rata. Alhaalla oikealla Pirkkalan uusi kuntalaisten talo.

30.12.2021 5:30 | Päivitetty 30.12.2021 11:42

Aamulehti

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muuttaa kuntien taloutta ja toimintaa ratkaisevasti. Vuoden 2023 alussa Pirkanmaan kunnilta siirretään noin kahden miljardin euron edestä soten ja pelastustoimen kustannuksia hyvinvointialueen hoidettavaksi. Vastaavasti kuntien verotuloja ja valtionosuuksia leikataan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut