Hämeenkyrön kunta aloittaa yt-neuvottelut - Pirkanmaa - Aamulehti

Hämeenkyrön kunta aloittaa yt-neuvottelut – aikoo vähentää 25 henkilötyövuotta

Hämeenkyrön kunta aikoo säästää vähentämällä henkilöstöä. Yt-neuvottelut aloitetaan kunnan hallinnossa, sivistyspalveluissa ja elinympäristöpalveluissa.

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius arvioi, että kunnan mahdolliset henkilöstövähennykset pystytään tekemään pääosin niin, että määräaikaisia työsuhteita ei jatketa. ”Muutama vakituinenkin työntekijä voidaan joutua irtisanomaan.” Aamulehti kuvasi Aleniuksen 17. toukokuuta 2019.

16.12.2021 18:15

Aamulehti

Hämeenkyrön kunta aloittaa yt-neuvottelut vähentääkseen henkilöstöään. Neuvottelut kohdistuvat hallintoon, sivistyspalveluihin ja elinympäristöpalveluihin eli muun muassa kaavoitukseen ja rakentamiseen.

Perusturva jää yt-neuvotteluiden ulkopuolelle, koska se siirtyy ensi vuoden jälkeen sote-uudistuksessa perustettavan hyvinvointialueen vastuulle.

Kunnan henkilöstön vähentämistavoite on 25 henkilötyövuotta vuosina 2022–2024.

Henkilöstövähennykset pyritään toteuttamaan lähes kokonaan ”luonnollisen poistuman” avulla eli esimerkiksi eläköitymisten avulla sekä niin, ettei määräaikaisia työsuhteita jatketa. Kunta kuitenkin kertoo, ettei osa-aikaistamisia ja irtisanomisia voida sulkea pois kokonaan.

Kunnanjohtaja Antero Alenius toteaa Aamulehdelle, että kokonaisina työsuhteina laskettuna vähennystarve on 25, mutta jos vähennykset kohdistuvat myös osa-aikaisiin, vähenevä henkilöstömäärä on isompi.

Hämeenkyrön kunnalla on kaikkineen henkilöstöä 730.

Lue lisää: Näin Pirkanmaan väestö muuttuu 100 vuodessa: Tampere vetää väkeä joka suunnasta, mutta etätyö ja teknologia voivat kasvattaa myös maakunnan reuna-alueiden väestöä

Kunta on talousvaikeuksissa

Hämeenkyrön kunnan talous oli alijäämäinen vuosina 2019 ja olisi ollut sitä ilman koronatukia myös 2020. Aleniuksen mukaan vuoden 2021 taloudesta näyttää tulevan alijäämäinen koronatuista huolimatta.

Myös ensi vuoden talousarvio on 2,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Valtionvarainministeriö myönsi marraskuussa Hämeenkyrön kunnalle taloudellisiin vaikeuksiin harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 700 000 euroa.

Aleniuksen mukaan kunnan käyttötalousmenot ovat melko maltilliset, mutta talousongelmien taustalla ovat suuret investoinnit muun muassa kouluihin ja päiväkoteihin. ”Ne ovat kuitenkin olleet tarpeellisia ja perusteltuja.”

Aleniuksen mukaan suurin syy talousvaikeuksiin on kunnan verotulokehitys, joka ei pysy palvelujen eli menojen kasvun mukana. ”Pitää muistaa, että Hämeenkyrö järjestää edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut itse. Emme ole mukana missään yhteistoiminta-alueessa.”

”Näyttää, että keinoja on”

Hämeenkyrön kunnanvaltuusto käynnisti syyskuussa talouden sopeuttamisohjelman valmistelun, jonka tavoitteena on pienentää menoja kaksi miljoonaa euroa vuosina 2022–2024. Se on noin viisi prosenttia kunnan menoista.

Valmistelussa mietitään palvelujen järjestämistapoja ja tehostamista ja tavoitellaan säästöjä henkilöstöä vähentämällä. ”Ohjausryhmä työskentelee johtoryhmän ja konsulttien kanssa ja näyttää siltä, että erilaisia keinoja löytyy, joilla pystymme tehostamaan toimintaamme”, Alenius sanoo.

Hämeenkyrön kunnanvaltuusto käsittelee sopeuttamisohjelmaa 21. helmikuuta. Tästä syystä kuuden viikon yt-neuvottelut on aloitettava vielä joulukuussa. Hallitus päättää niiden käynnistämisestä 20. joulukuuta, mutta henkilökunnalle tiedotettiin asiasta jo torstaina 16. joulukuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut