Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja hakuun maaliskuussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaalla tulee keväällä hakuun merkittävä uusi johtajanvirka: Luotsaa Suomen suurinta hyvinvointialuetta, jolla on 2 miljardin jättibudjetti – Valinta tehdään tiukalla aikataululla

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinmalliksi esitetään valiokuntamallia. Sote-palveluiden valmisteluun tarvitaan lisää rahaa ja tekijöitä vuodelle 2022. Ilman valtion lisärahoitusta hyvinvointialueen budjetti jää ensi vuonna 7,5 miljoonaa euroa miinukselle. Uusia hankintoja tai lisärekrytointeja ei voida tehdä, ennen kuin rahoituspäätökset ovat tiedossa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen on Pirkanmaan hyvinvointialuetta valmistelevan väliaikaisen toimielimen Vaten puheenjohtaja.

17.12.2021 7:00 | Päivitetty 17.12.2021 15:20

Aamulehti

Pirkanmaalla tulee ensi keväänä hakuun merkittävä uusi johtajanvirka, kun tulevalle hyvinvointialueelle valitaan vetäjä. Hän saa tehtäväkseen luotsata Suomen suurimman, yli puolen miljoonan asukkaan hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Pirkanmaan hyvinvointialueen budjetti on yhdessä pelastustoimen kanssa lähes kaksi miljardia euroa ja se työllistää noin 18 000 ihmistä.

Pirkanmaan hyvinvointialuejohtajan virka perustetaan ja viran kelpoisuusehdot vahvistetaan heti tammikuussa valittavan aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa maaliskuussa 2022. Aikataulu tulee sote-lainsäädännöstä.

Keskustelua on sen sijaan käyty siitä, avataanko haku jo ennen valtuuston päätöstä. Pirkanmaan hyvinvointialuetta valmisteleva väliaikainen toimielin Vate päätti perjantaina, että johtajavalinta valmistellaan valtuuston ensimmäiseen kokoukseen ja hakuilmoitus julkaistaan heti kokouksen jälkeen. Viran hakuaika on kaksi viikkoa. Hyvinvointialuejohtajan viran täytössä ei voida käyttää suostumusmenettelyä.

Johtaja valitaan huhtikuun valtuustossa. Aikataulun vuoksi ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa valitaan vt. hyvinvointialuejohtaja, joka toimii aluevaltuuston ja aluehallituksen esittelijänä, kunnes varsinainen johtaja aloittaa tehtävässään.

Lue lisää: Aluevaalit 2022: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Valiokuntamalli

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinmalliksi on tulossa valiokuntamalli, jota poliittinen seurantaryhmä esitti jatkovalmistelun pohjaksi. Poliittinen seurantaryhmä seuraa sote-uudistuksen toimeenpanoa ja valmistelee poliittiseen päätöksentekoon liittyviä asioita. Vaihtoehtona olisi ollut lautakuntamalli, joka on tuttu kuntien hallinnosta.

Esityksen mukaan valtuuston valiokuntia muodostetaan 3–5 kappaletta erikseen valmisteltavalla, tarkemmalla työnjaolla. Valiokuntien jäseniksi hyväksytään vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

Valiokuntamalli korostaa suorilla vaaleilla valitun valtuuston roolia. Sen katsotaan myös tarjoavan mahdollisuuksia ketterälle palvelutuotannolle.

Tarkoitus on myös perustaa alueellisia ja teemakohtaisia vaikuttajafoorumeita, jotka mahdollistavat kansalaisten osallistumisen keskusteluun.

Lue lisää: Katso tästä kaikki Pirkanmaan aluevaaliehdokkaat – 725 ihmistä pyrkii valtuustoon päättämään tärkeistä palveluista

Lisärahaa tarvitaan

Sote-palveluiden valmisteluun tarvitaan lisää rahaa ja tekijöitä vuodelle 2022. Tähän asti valmistelijat ovat tehneet työtään pääsääntöisesti oman toimen ohella. Esiin on tullut lukuisa määrä lisäselvitystä vaativia asioita.

Pirkanmaalle on aiemmin osoitettu 3,8 miljoonaa euroa hyvinvointialueen yleisvalmisteluun vuodelle 2022. Lisärahoitusta on luvattu valtion lisätalousarviossa, mutta sen tasosta ei ole vielä varmuutta. Toimeenpanovalmistelu on hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä, johon valtion pitäisi osoittaa tarvittava rahoitus.

Ict-rahoitus myönnetään hyvinvointialueille erillisenä valtionavustuksena. Päätöksiä ict-rahoituksesta odotetaan vielä ennen joulua.

Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2022 talousarvion toimintakulut ovat 11,3 miljoonaa euroa. Talousarvio on tässä vaiheessa 7,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Uusia hankintoja tai lisärekrytointeja ei voida tehdä, ennen kuin rahoituspäätökset ovat tiedossa.

Lue lisää: Katso tästä, millaiset tavoitteet ja lupaukset puolueilla on Pirkanmaan aluevaaleissa – Yksi puolue pelkää, että koko uudistus menee metsään

Lue lisää: Pian valitaan, ketkä päättävät Pirkanmaalla 2 miljardin euron jättibudjetista – Tästä jutusta löydät kaiken oleellisen aluevaaleista: kuinka monta terveysasemaa maakuntaan jää?

Edit 17.12. kello 15.20: Ennakkojuttua päivitetty kokouksen jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut