Tavasen tekopohjavesilaitoksen vesitalouslupa pysyi voimassa hallinto-oikeudessa - Pirkanmaa - Aamulehti

Hallinto-oikeus ratkaisi: Tavasen Kangasalan teko­pohja­vesi­laitokselle myönnetty vesi­talouslupa pysyy voimassa

Tampereen kaupungin konsernijaoston on määrä käsitellä hankkeen tilannetta tiistain kokouksessaan.

13.12.2021 14:51

Aamulehti

Vaasan hallinto-oikeus piti Tavase oy:n Kangasalan tekopohjavesilaitokselle myönnetyn vesitalousluvan voimassa.

Vaasan hallinto-oikeus ratkaisi Tavasen tekopohjavesihanketta koskevat valitukset maanantaina antamallaan päätöksellä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) joulukuussa 2019 myöntämästä vesitalouslupapäätöksestä tehtiin 10 valitusta. Valituksia tekivät yksityishenkilöt, kunta, kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, tiekunta, osakaskunta ja yritys.

Hallinto-oikeus: Pohjavesi ei pilaannu

Vaasan hallinto-oikeus poisti kaksi yksityistien käyttöoikeutta koskevaa lupamääräystä. Lisäksi hallinto-oikeus muutti lupamääräystä, joka koski tilannetta, jossa yksityiskaivon veden määrä tai laatu heikkenee tekopohjavesihankkeen vaikutuksesta.

Kahden muutoksenhakijan osalta lausunnon antaminen raukesi. Muut valitukset ja vaatimukset hallinto-oikeus hylkäsi.

Vaasan hallinto-oikeus katsoi, ettei hankkeesta aiheudu Natura 2000 -alueiden heikkenemistä tai esimerkiksi pohjaveden pilaantumista.

Tavase-hanke

Tampereen ja Valkeakosken seudun kuntien vedenhankintaratkaisuja on käsitelty vuodesta 1993 lähtien.

Kuuden kunnan eli Akaan, Kangasalan, Lempäälän, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden omistama Tavase oy perustettiin vuonna 2002.

Yhtiön tarkoituksena on ollut hankkia tarvittava raakavesi, valmistaa siitä tekopohjavettä 70 000 kuutiota vuorokaudessa harjujen läpi imeyttämällä ja myydä se osakkaille.

Valkeakoski on käytännössä irtaantunut tekopohjavesilaitos-hankkeesta ja maksanut Tampereen kaupungille lainaosuutensa yhtiöstä.

Tekopohjavesilaitoksen valmisteluun on tähän mennessä käytetty alueen kuntien varoja noin kuusi miljoonaa euroa. Itse laitoksen ja siirtolinjojen on arvioitu tulevan maksamaan 57 miljoonaa euroa.

Hallinto-oikeudessa on vireillä myös kahdeksan valitusta avin kesäkuussa 2020 antamasta vesitalouslupapäätöksestä Tavase oy:n tekopohjavesihankkeesta Pälkäneellä. Hallinto-oikeus antaa päätöksensä näistä valituksista vuoden 2022 aikana.

Tampereen kaupungin konsernijaoston on määrä käsitellä hankkeen tilannetta tiistain kokouksessaan. Alunperin Tavasen jatkosta piti päättää konsernijaoston valmistelusta kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa jo vuoden 2021 aikana, mutta aikataulu ei toteudu hallinto-oikeuden päätösten odottelun vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut