Urjalan Sanomat kertoo kokeneensa painostusta kunnan suunnalta – kunnanjohtaja kiistää väitteet - Pirkanmaa - Aamulehti

Urjalan Sanomat kertoo kokeneensa painostusta kunnan suunnalta – kunnanjohtaja kiistää väitteet

Pirkanmaalainen paikallislehti kertoo saaneensa toiveen, että kuntaa koskeva uutisointi tarkistutettaisiin ennen julkaisua kunnantalolla.

Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusisto kiistää väitteet painostuksesta.

13.12.2021 10:27

STT

Pirkanmaalainen paikallislehti Urjalan Sanomat kertoo kokeneensa vaikuttamisyrityksiä kunnan suunnalta kuluneen vuoden aikana.

Urjalan Sanomat kertoi torstaina julkaistussa jutussaan Urjalan kunnanjohtajan toivoneen, että kaikki kuntaa koskeva uutisointi tarkistutettaisiin ennen julkaisua kunnantalolla. Lisäksi lehden mukaan kunnanjohtaja toivoi, että kunnan asioista ei kirjoitettaisi lehdessä negatiiviseen sävyyn ja että erityisesti otsikointi ei olisi negatiivista.

Kunnanjohtaja Annu Kuusisto kiistää väitteet. Hänen mukaansa juttujen tarkistamisesta ei ole tehty minkäänlaista vaatimusta tai pyyntöä lehdelle.

Kuusisto oli kutsunut lehden toimituksen kesällä yhteistyöpalaveriin. Urjalan Sanomien mukaan kunnanjohtaja halusi keskustella lehden Urjalan kuntaa koskevasta uutisoinnista ja että tapaamisessa käytiin muun muassa yksityiskohtaisesti läpi julkaistujen uutisten otsikointia.

Kuusiston mukaan tapaamisen tarkoituksena oli tutustua sekä tehdä yhteistyösopimus ilmoituksista. Kuusisto kertoo esittäneensä juttujen sisällöstä tai otsikoinnista huolensa osana keskustelua, mutta kyseessä ei ollut vaatimus tai pyyntö.

”Tein huomion siitä, että on ollut paljon negatiivisia otsikoita, vaikka itse artikkeli olisi ihan neutraali. Ja ihmiset, jotka ovat maksumuurin takana, lukevat vain otsikon, niin on todella harmillista, että jää väärä mielikuva siitä kyseisestä aiheesta. Tällaisen huolen olen esittänyt kokouksessa”, Kuusisto sanoo.

Lehti ei enää ilmoitusten virallinen julkaisukanava

Urjalan Sanomat kertoo, että kunnanjohtaja halusi myös keskustella kunnan julkaisemista ilmoituksista lehdessä. Loppuvuodesta kunnanjohtaja esitti muutosta kunnan virallisiin ilmoituksiin siten, että Urjalan Sanomat ei enää olisi virallisten ilmoitusten kanavana kunnan verkkosivujen lisäksi.

Kunnanhallitus lisäsi esitykseen, että ilmoitukset julkaistaan lisäksi myös Urjalan Sanomissa.

Kuusiston mukaan kunta jatkaa ilmoitusten julkaisua yhä tavalliseen tapaan Urjalan Sanomissa. Päätös kunnan virallisista ilmoituksista oli Kuusiston mukaan rutiinipäätös kunnanvaltuustossa ja sen tarkoitus on toimia lisämahdollisuutena erikoistilanteista.

”Sen tarkoitus oli luoda ketteryyttä ja joustoa siihen, että jos tarvitsee kutsua toimielin koolle neljässä päivässä niin kuin hallintosääntö mahdollistaa. Silloin kokouksen laillisuus- ja päätösvaltaisuus ei olisi kiinni siitä, milloin lehti julkaistaan. Meidän paikallislehtihän julkaistaan kerran viikossa”, Kuusisto sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut