Paavo Tynellin valaisimet: Kunta myi arvovalaisimet yli 120 000 eurolla - Pirkanmaa - Aamulehti

Vuosikymmeniä seurataloa Hämeenkyrössä valaisseet Paavo Tynellin arvovalaisimet on nyt myyty, hinta yli 120 000 euroa: ”Pääsivät arvokkaaseen kohteeseen”

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius pitää arvokkaana sitä, että valaisinten tarina jatkuu juuri vanhassa kadettikoulussa.

Tilapalvelupäällikkö Harri Jääskeläinen esitteli Paavo Tynellin suunnittelemia valaisimia syyskuussa 2021. Nyt viimeinenkin arvovalaisin on myyty.

14.12.2021 7:01

Aamulehti

Kaikki Hämeenkyrön Koskilinnan valaisimet on nyt myyty. Entistä seurataloa valaisseista Paavo Tynellin suunnittelemista valaisimista maksettiin Bukowskin design-huutokaupassa yhteensä yli 120 000 euroa.

Kunta myi valaisimet kahdessa erässä. Joulukuun alussa päättyneessä huutokaupan toisessa erässä kaupan olleet loput valaisimet myytiin yhteensä 31 900 eurolla.

Toisen erän korkein yksittäinen hinta, 12 650 euroa, maksettiin seuratalon parvella sijainneesta seinävalaisimesta. Kunta myi lisäksi useita muita valaisimia 2 000–3 000 eurolla.

Ensimmäisessä erässä lokakuussa omistajaa vaihtaneet juhlavalaisimet kunta myi yhteensä 90 000 eurolla.

Valaisinten arvo yllätti

Syyskuussa uutisoitiin, että Tynellin 1940-luvulla suunnittelemien valaisinten yhteenlaskettu arvo olisi arviolta 100 000 euroa. Kunta sai siis ennakoitua suuremman summan valaisimista.

Lue lisää: Hämeenkyrö myy näyttävän 1940-luvun funkkistalon vain 38 900 eurolla – todelliset aarteet löytyivät kuitenkin sisältä: "Arvio jopa 100 000 euroa"

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius sanoo, että vaikka tiedossa oli jo kiinteistöstä myytäessä, että seuratalossa olevat Tynellin valaisimet ovat arvokkaita, lopputulos on pienoinen yllätys.

”Ei varmaan siitä osattu ennakoida, että niistä nyt sitten tuollainen yli 100 000 euroa käytännössä saadaan. Oli se siinä mielessä asia, jota ei varmaan ole osattu ennakoida, että ne (valaisimet) noinkin arvokkaita olisivat.”

Hämeenkyrön kunta myi myös Koskilinnan kiinteistön huutokaupalla. Kiinteistön hinnaksi muodostui 38 900 euroa. Valaisimet myytiin erikseen.

Tarina jatkuu uudessa osoitteessa

Ensimmäisessä erässä myydyt juhlasalin valaisimet myytiin vanhaan Kadettikouluun Helsingin Munkkiniemeen. Kyseessä on arkkitehti Eliel Saarisen piirtämä, vuonna 1919 valmistunut jugendlinna, jota saneerataan parhaillaan asunnoiksi.

”Eli valaisimet pääsivät arvokkaaseen kohteeseen ja kotimaiseen kiinteistöön. Se on sinänsä arvokasta, että valaisinten tarina jatkuu hienosti uudessa kohteessa.”

Toisella kierroksella myydyt valaisimet sijaitsivat ympäri entistä seurataloa. Alenius sanoo, että muiden valaisinten ostajista ei ole tietoa.

Hämeenkyrön kunta ei ole korvamerkinnyt valaisimien myynnistä saatuja rahoja, vaan ne päätyvät Aleniuksen mukaan kunnan tuloihin. Koskilinnan valaisimet maksoivat enemmän kuin itse kiinteistö, sillä se vaihtoi omistajaa vajaalla 40 000 eurolla.

Tässä on Paavo Tynellin suunnittelemien valaisinten uusi koti. Osa Koskilinnaa valaisseista valaisimista valaisee jatkossa Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaa vanhaa kadettikoulua. Kuva on otettu helmikuussa 2012.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut