Nokian Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamon vuoto on paikattu - Pirkanmaa - Aamulehti

Nokian jäteveden­puhdistamon vuoto on korjattu – vedenlaatu laboratorionäytteissä normaali

Nokian­virtaan valui vuodon aikana osittain käsiteltyä jätevettä. Laboratoriotulosten mukaan Nokianvirran vedenlaatu on normaali. Lauantaina otettujen näytteiden tulokset saadaan maanantaina.

Nokia Veden Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamolla ei näkynyt lauantaina iltapäivällä enää merkkejä siitä, että puhdistamolla sattui vuoro perjantaina iltapäivällä. Lauantaina selvisi myös, että Nokianvirran vedenlaatu oli normaali. Seuraavat testitulokset saadaan maanantaina, Nokian Vesi tiedotti lauantaina.

10.12.2021 15:27 | Päivitetty 11.12.2021 16:27

Aamulehti

Nokia Veden Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamon vuodon vaikutuksia Nokianvirran vesistöön on selvitetty laboratorionäytteillä. Ensimmäiset tulokset saatiin lauantaina iltapäivällä ja niiden mukaan vedenlaatu on normaali.

Vesistönäytteiden E.Coli -bakteeritulos oli 82 mpn/100 ml, mikä on tavanomaisen vaihteluvälin sisällä.

Näytteet otti ja analysoi ulkopuolinen akkreditoitu tutkimuslaboratorio. Lauantaina otettujen näytteiden tulokset valmistuvat maanantaina.

Vuoto korjattiin yöllä

Nokian Veden jätevedenpuhdistamossa Kullaanvuoressa havaittu vuoto on saatu korjattua. Nokian Veden toimitusjohtaja Ilkka Laukkanen kertoi Aamulehdelle lauantaiaamuna kello 10 aikaan, että vuoto on löydetty ja paikattu.

Laukkanen kertoi, että puhdistamon tilanne on normaali. Vuodolla ei ollut mitään vaikutusta talousveteen.

Nokian Vesi kertoi vuodosta perjantaina iltapäivällä jolloin kerrottiin, että osittain käsiteltyä jätevettä pääsi valumaan Nokianvirtaan.

Näytteiden perusteella arvioitiin, että kyse oli lähes kokonaan puhdistetusta jätevedestä. Vuodolla ei ollut vaikutusta juomaveteen.

Laukkasen mukaan vesiyhtiön työntekijä huomasi vuodon perjantaina aamulla kello 8 aikaan. Asiaa alettiin selvittää heti, ja siitä ilmoitettiin viranomaisille.

Paikalla oli Laukkasen mukaan ollut koko perjantaipäivän ajan imuautoja, joilla vuotavaa jätevettä imettiin pois ja tyhjennettiin myös jätevesiallasta.

Laukkasen mukaan vuoto sijaitsi puhdistamon alueella, lähellä yhtä puhdistamon altaista.

Rikkoutumisen syyksi epäillään pakkasten nopeaa lauhtumista ja ikääntyneitä rakenteita ja putkia.

80-prosenttisesti käsiteltyä

Nokianvirran vedestä otettiin perjantaina näytteitä ja vaikutuksia vedenlaatuun selvitetään. Laukkanen kertoo Aamulehdelle kello 19.30 aikaan perjantaina, että vedestä otettujen näytteiden laboratoriotulokset valmistuvat lauantaina. Ensimmäiset näytteet otettiin perjantaina.

Toiset näytteet Nokianvirrasta otettiin lauantaiaamuna, näytteiden tuloksia odotetaan ensi viikon maanantaina.

Vuotokohta paikannettiin puhdistamon yhteen puhdistuslinjaan. Vuoto oli maan alla. Osittain puhdistettu jätevesi valui maata pitkin läheiseen rantaan ja Nokianvirtaan. Jätevedenpuhdistamon toiminta jatkui vuodon ajan toisella, erillisellä puhdistuslinjalla.

Laukkanen arvioi perjantaina, että vuoto olisi puhdistusprosessin viimeisestä vaiheesta, jolloin jätevesi olisi 80-prosenttisesti käsiteltyä.

Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamo on rakennettu kahdessa osassa vuosina 1974 ja 1986. Nokialla suunnitellaan parhaillaan uuden vedenpuhdistamon rakentamista. Laitoksen kilpailutus etenee tammikuussa.

Päivitys 10.12.2021 kello 19.56: Päivitetty Ilkka Laukkasen haastattelulla.

Päivitys 10.12.2021 kello 15.44: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 11.12.2021 kello 10.28: Lisätty tieto vuodon korjaamisesta, lisätty Ilkka Laukkasen kommentit sekä päivitetty juttua kauttaaltaan.

Päivitys 11.12.2021 kello 14.55: Lisätty tieto laboratorionäytteiden tuloksista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut