Oranssit päivät -kampanja valaisee maamerkkejä - Pirkanmaa - Aamulehti

Monet maamerkit saivat Pirkanmaalla oranssin sävyn, joka muistuttaa synkästä ongelmasta – Torstaina vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää

25.11. vietettiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Esimerkiksi Tampereen yliopisto, Näsinneula ja Tammerkosken putous valaistiin sen kunniaksi oranssiksi.

Tampereen yliopiston Päätalon seinään heijastettiin oranssinvärinen taideteos torstaina. Oranssinväriset maamerkit muistuttavat naisiin kohdistuvasta väkivallasta ympäri maailmaa.

25.11. 19:52

Aamulehti

Moni rakennus sai torstaina oranssin sävytyksen. Maamerkkejä valaistaan oranssilla valolla ympäri maailmaa osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjaa. Tampereella oranssia heijastaa esimerkiksi Näsinneula ja Tampereen yliopisto.

Yhdistyneiden Kansakuntien Oranssit päivät -kampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota sukupuoleen perustuvan väkivallan yleisyyteen.

Värivalot sytytettiin torstaina 25. marraskuuta, jolloin maailmalla vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Kampanja päättyy ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta.

Kampanjaa on vietetty vuodesta 2008, ja Suomessa mukaan on saatu tänä vuonna entistä enemmän kuntia ja osallistuvia tahoja. Torstaina mukaan oli ilmoitettu yli 70 rakennusta ainakin 40 kunnassa.

Mukaan osallistuvat tahot päättävät itse, milloin ne loistavat oranssina. Suurin osa on mukana 25. marraskuuta, mutta esimerkiksi Tampereen kaupunki värjää Tammerkosken keskivoimalan julkisivut oranssiksi 25.–30. marraskuuta ja taas 8.–10. joulukuuta pimeän aikaan.

Kaupunki osallistuu kampanjaan valaisemalla Tammerkosken putouksen oranssilla loppukuun ajan ja taas joulukuun toisella viikolla.

Vakava ongelma

YK:n tasa-arvojärjestö muistuttaa, että naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma myös Suomessa. Järjestön mukaan Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan naiset ja miehet joutuvat väkivallan uhriksi kutakuinkin yhtä usein, mutta väkivallan luonteessa on eroa. Siinä missä miehet kokevat väkivaltaa useimmiten julkisilla tai puolijulkisilla paikoilla, naisille vaarallisia paikkoja ovat oma koti ja työpaikat. Tiedot selviävät Kansallisesta rikosuhritutkimuksesta.

Väkivallan vastustamiseksi tehdään työtä ympäri maailmaa. Kansainvälisesti tehtävää työtä tehtiin näkyväksi Tampereella alkuviikosta, jolloin Suomen hallitus palkitsi turkkilaisen ihmisoikeusjärjestön Tampere-talolla. We Will Stop Femicide -järjestö sai 300 000 euroa, jonka se aikoo käyttää työn jatkamiseen. Järjestö muun muassa ylläpitää auttavaa puhelinta ja tarjoaa oikeusapua sekä pyrkii tuomaan esille naisiin ja vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Lue lisää: Turkkilainen ihmisoikeusjärjestö pokkasi hallituksen tasa-arvopalkinnon – työtä riittää myös Suomessa, gaalassa muistutettiin

We Will Stop Femiciden edustajien mukaan Turkissa käydään kovaa kamppailua ihmisoikeuksien puolesta. Maa irtautui väkivaltaa vastustavasta Istanbulin sopimuksesta aiemmin tänä vuonna.

Ainakin nämä ovat mukana

Tampereella Kauppakeskus Ratina, Näsinneula, yliopiston keskustakampuksen Päätalo ja Torni -hotelli.

Jämsässä Seppolan silta.

Pälkäneellä Pälkäneen rauniokirkko.

Valkeakoskella Jyräänmäen vesitorni.

Ylöjärvellä Vanha Räikkä.

Lisäksi kymmeniä muita ympäri Suomea.

Tavallisesti yliopiston seinään heijastetaan taiteilija Charles Sandisonin valotaideteos Universitas. Kampanjaa varten taiteilija muokkasi teoksen värejä ja lisäsi mukaan naisia, jotka ovat opiskelleet ja työskennelleet yliopistossa.

Iloinen oranssi luo kontrastia vakavaan aiheeseen. Värivalinnalla symboloidaan toivoa väkivallattomasta elämästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut