Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päättää 700 miljoonan euron jättiuudistuksesta - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti valtavasta investoinnista Taysiin – rakentaminen voisi alkaa jo 2024

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi tiistaina valtaisan 700 miljoonan euron jättiuudistuksen, jolla uudistetaan Tampereen yliopistollista sairaalaa näkyvästi. Edellytyksenä oli, että sosiaali- ja terveysministeriö myöntää hankkeelle poikkeusluvan.

Nyt pöydällä oleva uudistus muuttaisi B-rakennuksen (korkea rakennus keskellä) ja Teiskontien välistä aluetta merkittävästi.

23.11. 10:10 | Päivitetty 23.11. 14:54

Aamulehti

Tiistaina Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa esiteltiin Taysin uudistusten loppuvaiheen suunnitelma, joka on jaettu kahteen osaan. Valtuusto päätti hyväksyä ensimmäisen osan, eli noin 700 miljoonan euron jättiuudistuksen, joka toteutettaisiin vuosina 2023–2029. Edellytyksenä on se, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) myöntää hankkeelle poikkeusluvan.

Taysin tähän asti mittavin uudistus Etupiha tehtiin vuosina 2018–2020. Uudistusten aikana paikalle rakennettiin muun muassa D- ja L-rakennukset, jotka maksoivat yhteensä noin 170 miljoonaa euroa sekä Sydänsairaala ja pysäköintihalli. Koko investoinnin hinta nousi 250 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä rakenteilla oleva psykiatrian uudisrakennuksen kustannusarvo on lähes 100 miljoonaa euroa.

Nyt edessä oleva 700 miljoonan euron uudistus on valtava päätös, sillä siihen varattavalla rahasummalla saisi tehtyä kaksi kertaa Taysin Etupihan ja psykiatrian uudisrakennuksen.

Suunnitelmaa valmistelleen kehittämisjohtajan Arto Rannan mukaan uudistukset ovat välttämättömiä ja kiireellisiä tulevaisuuden toiminnan kannalta, sillä rakennukset on pääosin otettu käyttöön 1960-luvulla, eivätkä ne vastaa nykypäivän vaatimuksia.

Loppuvaiheen kaksi vaihetta

1. vaihe

  • Toteutetaan vuosina 2023–2029.

  • Keskussairaalan vanhoissa A-, B- ja K-rakennuksissa olevat toiminnot siirretään uudisrakennuksiin.

  • Hinta noin 700 miljoonaa euroa.

2. vaihe

  • Toteutetaan vuosina 2029–2033

  • Vaativa erikoissairaanhoito keskitetään vuokratiloista (Hatanpää, FM:t) Keskussairaalan kampukselle.

  • Hinta noin 400 miljoonaa euroa.

  • Loppuvaiheen toisesta osasta on tarkoitus päättää vasta sitten, kun ensimmäinen vaihe on edennyt toteutukseen.

Psykiatrian valmistuminen puolivälissä

Kun psykiatrian uudisrakennus valmistuu, Taysin uudistusohjelman on arvioitu olevan noin puolessa välissä. Hinnaltaan kalleimmat urakat ovat kuitenkin vasta edessä.

Lue juttu vuodelta 2020: Uuden psykiatrisen suursairaalan rakentaminen on alkanut Tampereella – Hankkeen hintalappu on lähes 100 miljoonaa euroa, tällainen siitä tulee

Loppuvaiheen ensimmäiset suurimmat muutokset tapahtuisivat suunnitelman mukaan ikonisen B-rakennuksen ja Teiskontien välisellä alueella. Kokonaissuunnitelma poikkeaa osin nykyisestä asemakaavasta siten, että asemakaavan mukaan B-rakennuksen pitää näkyä maisemassa lähestyttäessä sitä etelästä. Tämä tarkoittaa vähemmän kerrosneliöitä uudisrakennukseen, ellei Tays saa lupaa asemakaavasta poikkeamiseen. Poikkeamislupa ratkeaa joulukuussa.

Taysin B-rakennuksen halutaan näkyvän etelän suuntaan ja sen näkyvyys on turvattu asemakaavassa. Uudistamissuunnitelmassa nykyinen asemakaava tarkoittaisi vähemmän kerrosneliöitä, minkä vuoksi siitä halutaan poiketa.

”Jos kaavoittaja on poikkeamislupahakemuksesta sitä mieltä, että se vaatii kaavamuutosta, olemme laittaneet asemakaavasta senkin vireille siltä varalta, ettei poikkeamislupaa saada”, Ranta sanoo.

Lue lisää: Taysin maamerkin eteen halutaan rakentaa valtava sairaalakompleksi: Tässä ovat suunnitelmat, joita kaava ei salli – tältä siluetti näyttää nyt

Pohja STM:n poikkeusluvalle

Ranta kertoi ennen valtuuston kokousta, että sairaanhoitopiirin valtuuston päätös toimisi toteutuessaan pohjana myös sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) haettavalle poikkeusluvalle. Ennen sote-uudistusta sairaanhoitopiirien pitää hakea STM:ltä poikkeuslupa kaikille suurille investoinnille.

”Päätös helpottaisi hakemista. Silloin meillä on Pirkanmaalla tahtotila, että se nähdään välttämättömäksi ja kiireelliseksi. Silloin se on tietenkin helpompi viedä eteenpäin valtakunnan tasolle”, Ranta sanoo.

Jos kaikki menee suunnitellusti, vanhoja rakennuksia voidaan alkaa purkaa vuonna 2023 ja uutta rakentaa vuonna 2024.

Päivitys 23.11.2021 kello 14.52: Juttuun on päivitetty, että Pshp:n valtuusto hyväksyi ensimmäisen vaiheen investoinnin edellyttäen, että STM myöntää poikkeusluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut