Voipaalan taidekeskuksen päärakennuksen julkisivuremontti on lähes valmis - Pirkanmaa - Aamulehti

Voipaalan kartano Valkeakosken Sääksmäellä palasi komeuteensa – ”Maalipinnan ja puuosien kunto oli jonkin verran luultua heikompi”

”Vaikka tämä on ollut meille taloudellisestikin haastava hanke, olemme halunneet tehdä priimaa jälkeä”, kertoo urakoitsijan edustaja. Katso kuvat viittä vaille valmiista taidekeskuksen päärakennuksen remontista.

Taidekeskus näyttää nyt ryhdikkäältä kokonaisuudelta.

22.11. 15:59

Voipaalan taidekeskuksen päärakennuksen julkisivuremontti Valkeakosken Sääksmäellä etenee viime metreillä.

”Kunnostusprojekti on ollut haastava”, summaa urakoitsijan edustaja, Sorcolorin Pirkanmaan yksikön päällikkö Aapo Tölli.

”Maalipinnan ja puuosien kunto oli jonkin verran luultua heikompi, mikä aiheutti lisätyötä. Vaikka tämä on ollut meille taloudellisestikin haastava hanke, olemme halunneet tehdä priimaa jälkeä.”

Nyt viimeisessä vaiheessa työstetään parveketta.

Lue lisää: Merkittävä perintö mahdollisti yli 100-vuotiaan rakennuksen julkisivun muodonmuutoksen Valkea­koskella – ”Siitä tulee todella komea”

Lahovaurioita ilmeni enemmän kuin odotettiin. Parvekkeelle ei ole voinut mennä, koska sielläkin oli todettu lahoa. Uuden parvekkeen asennus viimeistelee remontin.

”Teemme parvekeosat mahdollisimman valmiiksi puusepänverstaalla, jonka jälkeen asennamme ne paikoilleen.”

Asennus tapahtuu marraskuun aikana ja kuun loppuun mennessä kaiken pitäisi olla valmista.

Urakoitsijan edustajan Aapo Töllin mukaan matkalla sattuneista yllätyksistä merkittävin oli maalipinnan luultua heikompi kunto kauttaaltaan. ”Tiedossa oli, että maalin poistoa täytyy tehdä rajusti, mutta joiltain seiniltä se poistettiin käytännössä kokonaan.” Kuvassa päärakennuksen itäinen puoli, jossa ei enää näy jälkeäkään rapistumisesta.

Voipaalan päärakennuksen vaiheet

Voipaala tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 1619 ja todennäköisesti tässä vaiheessa päärakennus rakennettiin viimeistään nykyiselle paikalleen.

1700-luvun loppupuolella, kartanon varsinaisen suuruuden aikana, Kenraali Gripenberg rakennutti uuden nelikerroksisen päärakennuksen.

Seuraava omistaja Nervander antoi purkaa tämän puulinnan ”liian korkeana ja huterana”, ja rakennutti uuden päärakennuksen vuonna 1845. Se oli kaksikerroksinen ja vaaleanpunaiseksi maalattu.

Vuonna 1908 päärakennus paloi Waldemar Niemisen omistaessa Voipaalan.

Paikalle kohosi viimein vuonna 1912 rakennusmestari Heikki Tiitolan suunnittelema nykyinen jugendtyylinen rakennus, jonka alkuperäisissä suunnitelmissa oli enemmän koristeellisuutta.

Toiminnanjohtaja Irma Puttosen mukaan Voipaala näyttäytyy myös maisemassaan kiinnostavana, oli mikä vuodenaika tahansa. Ruskan värit ovat olleet kauniit, kun puutarhassa on monta eri puulajia. ”Marraskuun harmaus on sekin joskus tosi hienoa. Esimerkiksi aamulla, kun tulee töihin, kaunis utu leijailee kartanon alueella”, hän kehuu työpaikkaansa.

Taidekeskuksen toiminnanjohtaja Irma Puttonen iloitsee lähes valmiista julkisivuremontista. Hän odottaa, että ensi kesänä saa aukaista uuden parvekkeen ovet ja ihailla barokkipuutarhaa ja näkymää kirkolle.

Samaan maisemaan liittyy vahvasti myös taidekeskuksen seuraava tapahtuma. Maisemissa-ryhmänäyttely esittelee taidetta ympäristökokemuksesta: viisi kuvataiteilijaa ovat työskennellet viimeisen vuoden aikana Voipaalan ja Rapolanharjun ympäristössä.

Taiteilijat ovat Miina Laine, Tiina-Kaisa Leppänen, Merja Osanen, Hans-Peter Schütt sekä Miia Änäkkälä, joka asuu ja työskentelee Sääksmäellä. Näyttely on esillä 20.11.2021–30.1.2022.

Läntisen puolen yksityiskohta.

Voipaalan kartano näyttäytyy aurinkoisena päivänä suorastaan hehkuvana keskellä lehtensä tiputtaneita puita, jotka antavat maisemassa tilaa uudistuneelle rakennukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut