Mänttä-Vilppulaan suunniteltu miljoonahanke meni nurin hallinto-oikeudessa – Italialaisyritys vetäytyi jo aiemmin - Pirkanmaa - Aamulehti

Mänttä-Vilppulaan suunniteltu miljoonahanke meni nurin hallinto-oikeudessa – Italialaisyritys vetäytyi jo aiemmin

Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi tiistaina päätöksensä Lakeside Airpark Finlandista eli Sassin jättimäisestä kiinteistökehityshankkeesta, jonka arvoksi ilmoitettiin alun perin 250 miljoonaa euroa.

Mittava Lakeside Airpar Finlandin hanke kumottiin hallinto-oikeudessa tiistaina 16. marraskuuta. Valtuuston päätöstä oikeus piti lainvastaisena.

16.11. 15:38

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuusto hyväksyi Sassiin kehittämiseen liittyvät sopimukset 27. tammikuuta 2020. Päätöksestä jätettiin kolme valitusta alkuvuonna 2020. Valittajat vaativat päätöksen kumoamista lukuisilla eri perusteilla.

Hallinto-oikeuden päätöstä on odotettiin lähes kaksi vuotta.

Tiistaisessa päätöksessä hallinto-oikeus toteaa, että Lakeside Airpark -hankkeeseen osallistumisen valtuuston päättämällä tavalla ei näissä oloissa voida katsoa kuuluvan kaupungin toimialaan, kun otetaan huomioon myös hankkeesta kaupungille aiheutuvat merkittävät taloudelliset riskit sekä niiden suuruus suhteessa kaupungin rooliin hankkeen toteuttamisessa.

Oikeuden päätöksen mukaan kaupunginvaltuusto on siten ylittänyt toimivaltansa, ja sen päätös on tämän vuoksi lainvastaisena kumottava.

Italialainen Osanna Group valittiin Mänttä-Vilppulaan suunnitellun mittavan kiinteistöhankkeen rahoittajaksi kaupunginvaltuustossa 27.1.2020. Kokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden pitivät Osanna ACI Finland Oy:n pääomistaja Francesco Osanna ja toimitusjohtaja Luigi Orcese, kaupunginjohtaja Markus Auvinen ja Yrke Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen.

Oikeudellisessa arviossa todetaan lisäksi, että kunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että yleiset edellytykset elinkeinotoiminnan harjoittamiseen ovat kunnossa.

Sen sijaan esimerkiksi tuen antaminen yksittäiselle yrityksille edellyttää erityisiä, yleensä työllisyyteen perustuvia syitä, jotta toimenpide voidaan katsoa kunnan toimivaltaan kuuluvaksi.

Oikeuden mukaan yritysriskien ottamisen ei tällöinkään katsota kuuluvan kunnan toimialaan.

Kaupunginvaltuuston kokousta seurasi tammikuussa 2020 täysi lehterillinen yleisöä. Silloinen kaupunginjohtaja Markus Auvinen perusteli hanketta.

Mäntän Sassissa on lentokenttä, jonka ympärille suunniteltiin asuntoja, yritystiloja ja palveluja. Aamulehti kuvasi kentän helmikuussa 2020.

Rahoittaja vetäytyi syksyllä

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tammikuussa 2020 yhteistyösopimuksen ja siihen liittyvän sulkutilin ja yli kolmen miljoonan euron maakaupat. Hanketta piti edistää kaupungin, sen tytäryhtiön Yrke Kiinteistöt oy:n ja italialaisen Osanna ACi Finland oy:n ja Lakeside Airpark Finland oy:n yhteistyönä.

Lue lisää: Mänttä-Vilppulaan suunniteltu miljoonahanke meni nurin hallinto-oikeudessa – Italialaisyritys vetäytyi jo aiemmin

Yrke Kiinteistöt oli hankkeen kiinteistökehittäjä ja se omistaa tällä hetkellä hankkeen toteutustyhtiön Lakeside Airpark Finlandin koko osakekannan. Sopimus hankkeen rahoittamisesta tehtiin Osanna Groupin suomalaisen tytäryhtiön Osanna Aci Finlandin kanssa.

Tänä syksynä Osanna Aci Finland ilmoitti vetäytyvänsä rahoituksesta.

Lakeside Airpark Finland

Mittava kiinteistöhanke Mänttä-Vilppulan Sassissa.

Tarkoituksena on ollut, että Sassiin syntyy Suomen ensimmäinen ilmailualan yrityspuisto.

Alueelle on suunniteltu lentoasemaa, asuintaloja, yrityspuistoa, vähittäismyyntitiloja, toimistoja ja kylpylähotellia.

Investoinnin kokonaisbudjetiksi on ilmoitettu 250 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut