Näin moni aluevaalien 300 ehdokkaasta on tulevan työnantajansa palveluksessa Pirkanmaalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Näin moni aluevaalien 300 ehdokkaasta on tulevan työnantajansa palveluksessa Pirkanmaalla – ”Se ei ole ongelmatonta”

Osa Pirkanmaan aluevaalien ehdokkaista on sote-sektorin tai pelastustoimen työntekijöitä. Jos heidät valitaan aluevaltuustoon, he päättävät hyvinvointialueen asioista ja samalla heidän tuleva työnantajansa on Pirkanmaan hyvinvointialue.

Aluevaaleihin on reilut kaksi kuukautta. Aluevaltuustoon valittavat luottamushenkilöt päättävät myös pelastustoimen järjestämisestä hyvinvointialueella. Kuvassa Pirkanmaan pelastuslaitos sammuttaa Tampereen Nekalan K-supermarketissa syttynyttä tulipaloa kesällä 2021.

13.11. 8:12

Aamulehti

Aluevaaleihin on reilut kaksi kuukautta aikaa. Aluevaaleissa valitaan Pirkanmaalle 79 aluevaltuutettua, jotka päättävät sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Puolueet ovat valinneet jo noin kolmesataa ehdokasta, mutta ehdokkaiden hankkiminen jatkuu vielä.

Nyt näyttää siltä, että ehdokkuus kiinnostaa monia sote-alan työntekijöitä. Ehdokaslistoilla mainittuja ammatteja ovat muun muassa kätilö, ensihoitaja, lähihoitaja, sairaan- ja terveydenhoitaja, lääkäri, suuhygienisti, hoivakodin johtaja, sosiaalityöntekijä ja lastenkodin ohjaaja.

Kysyimme Tampereen yliopiston kunta- ja aluejohtamisen yliopistonlehtori Jenni Airaksiselta, onko sillä väliä, jos aluevaltuutetut ovat myös hyvinvointialueen työntekijöitä.

”Tämä on iänikuinen keskustelu siitä, saako henkilöstö olla mukana päätöksenteossa. Sote-alan ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita toimintojen kehittämisestä, mutta ei se ole ongelmatonta”, Airaksinen sanoo.

”Sote-alan työntekijöillä on ymmärrystä järjestelmästä sote-sektorin sisältä, ja en pidä sitä heikkoutena. Esimerkiksi, jos puhutaan vaikka jonkin toiminnon siirtämisestä, he tietävät, mitä se käytännössä tarkoittaa. Mutta heidän pitää tiedostaa, missä roolissa he milloinkin toimivat. Luottamushenkilöt ovat äänestäjien valtuustoon valitsemia henkilöitä, joiden pitää katsoa kokonaisuutta”, Airaksinen jatkaa.

”Asukkaiden tarpeiden näkökulma on olennainen, ja työssään sote-alan henkilöstö on tekemisissä niiden tarpeiden kanssa.”

Airaksinen muistuttaa, että aluevaltuusto ei ole asiantuntijaelin. ”Oman elämänkokemuksensa ja tietojensa pohjalta valtuutetut määrittelevät, mitä hyvinvointialueella tavoitellaan ja mitä priorisoidaan.”

Näin moni on alalla

Laskimme tämän hetkisiltä listoilta sote-alan ja pelastustoimen työntekijöiden määriä Pirkanmaalla. Alla mainitut luvut ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, ja puolueilla on vielä reilu kuukausi aikaa etsiä lisää ehdokkaita listoilleen.

Sosiaalidemokraatit: 88 ehdokasta, joista parikymmentä on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Kokoomus: 76 ehdokasta, joista ainakin seitsemän on töissä sote- alalla tai pelastustoimessa.

Vihreät: 48 ehdokasta, joista kuusi on nyt töissä organisaatiossa, joka suoraan ja selkeästi kuuluu jatkossa hyvinvointialueeseen.

Perussuomalaiset: 43 ehdokasta, joista kuusi on hoitoalalla.

Kristillisdemokraatit: 38 ehdokasta, joista yhdeksän toimii sosiaali- tai terveydenhuollossa.

Vasemmistoliitto: 28 ehdokasta. Vasemmistoliitto ei ole vielä ilmoittanut ehdokkaidensa ammatteja tai titteleitä.

Pirkanmaan aluevaalit

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa Pirkanmaalle muodostuu Suomen suurin hyvinvointialue, jonka alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla.

Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Vaalipiirinä on koko Pirkanmaa.

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut