Kysely: moni eläkeläinen olisi kiinnostunut palkkatyöstä - Pirkanmaa - Aamulehti

Kysely: Joka viides eläkeläinen tekee Pirkanmaalla palkkatyötä – tätäkin useampi olisi kiinnostunut tekemään töitä eläkkeellä

Työeläkevakuuttaja Kevan kyselyssä haastateltiin syyskuussa 4 357 suomalaista. Pirkanmaalla tehtiin 303 haastattelua.

10.11. 7:27

Aamulehti

Pirkanmaalla joka viides työeläkevakuuttaja Kevan kyselyyn vastannut eläkeläinen kertoo tekevänsä säännöllisesti tai epäsäännöllisesti palkkatyötä eläkkeellä. Säännöllistä palkkatyötä tekeviä on neljä prosenttia ja epäsäännöllistä 16 prosenttia.

Pirkanmaalla töitä tekevien eläkeläisten osuus on jonkin verran koko maan lukuja alhaisempi. Valtakunnallisesti yhdeksän prosenttia eläkeläisistä kertoi tekevänsä säännöllisesti työtä ja 18 prosenttia epäsäännöllisesti. Luvut selviävät työeläkevakuuttaja Kevan kyselystä, johon haastateltiin syyskuussa 4 357 suomalaista eri puolilta Suomea. Vastaajista reilut 2 000 oli eläkeläisiä.

Pirkanmaalla tehtiin kyselyssä 303 haastattelua. Vastaajista 111 oli eläkeläisiä.

Niistä pirkanmaalaisista vastaajista, jotka eivät kertoneet työskentelevänsä eläkkeen ohella, 28 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut tekemään eläkkeellä palkkatyötä. Kiinnostus on yhtä suurta myös valtakunnallisesti.

Suurin kiinnostus alueellisesti työntekoon on Keski-Suomessa, 35 prosenttia ja Kainuussa, 34 prosenttia.

Lue lisää: Aamulehden selvitys: Näin paljon eläkettä maksetaan Pirkanmaalla, katso kotikuntasi tilanne – Pirkkalassa lähes 600 euron ero miesten ja naisten välillä

Raha kannustaa, vapaus jarruttaa

Suurin kannustin työntekoon Pirkanmaalla eläkeläisillä on raha. Yli kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista töitä tekevistä eläkeläisistä mainitsee lisätulot kannustimeksi. Lähes puolet töitä tekevistä eläkeläisistä vastasi, että ei tulisi taloudellisesti toimeen ilman lisätuloja.

Suurimpia syitä olla tekemättä töitä eläkkeellä pirkanmaalaisten vastaajien mielestä ovat eläkkeellä olemisen myötä saatu vapaus ja elämän sisällön syntyminen muista asioista kuin työnteosta.

Eläkeläisen vapaus ja se, että sopivaa työtä ei ole tarjolla kerrottiin suurimmiksi syiksi sille, ettei ole kiinnostuksesta huolimatta osallistunut työntekoon.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen pitää työstä kiinnostuneiden eläkeläisten määrää huomattavana.

”Sopivien työmahdollisuuksien osuminen kohdalle voisi saada mittavan joukon tekemään työtä eläkkeen ohella. Tätä osaavaa eläkeläisten joukkoa kannattaisi työvoiman rekrytoijien varmasti jatkossa lähestyä tavalla jos toisellakin”, Kainulainen kertoo tiedotteessa.

Lue lisää: Tampereen päiväkodeissa huutava sijaispula: jopa eläkeläisiä houkutellaan apuun – Näin kaupunki uudistaa rekrytointia

Naisten ja miesten välillä ei suuria eroja

Naisten ja miesten syyt olla tekemättä palkkatyötä eläkkeellä ovat kyselyn mukaan varsin samankaltaiset.

Koko maan tasolla naisista hieman useampi kuin miehistä kertoi syyksi sen, että tekee vapaaehtoistyötä järjestöissä tai antaa oman työpanoksensa perheenjäsentensä käyttöön.

Miehistä useampi kuin naisista kertoi, ettei tee palkkatyötä, koska eläke tai muut tulonlähteet tarjoavat riittävän toimeentulon. Miehistä naisia useampi vetosi myös siihen, ettei työnteko eläkkeellä ole taloudellisesti kannustavaa.

Yli kolmasosa kyselyyn vastanneista eläkeläisistä, jotka olisivat kiinnostuneita työnteosta, kertoi, ettei mielekästä työtä ole tarjolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut