Riistakolareita sattuu eniten marraskuussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Riistakolarien riski on nyt korkeimmillaan – Näin Pirkanmaalla kolaroitiin eläinten kanssa viime vuonna: Katso oman kuntasi tilanne

Viime vuonna autoilijat törmäsivät Pirkanmaalla lähes tuhanteen valkohäntäpeuraan ja satoihin metsäkauriisiin. Eniten eläinkolareita ajetaan marraskuussa.

Valkohäntäpeurat ja autoilijat törmäsivät Pirkanmaalla viime vuonna lähes tuhat kertaa.

8.11. 6:57 | Päivitetty 11.11. 21:35

Aamulehti

Tampereen alueella on sattunut hivenen enemmän riistakolareita kuin viime vuonna. Tähän mennessä niitä on tilastoitu noin 90. Näin kertoo Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Lappalainen.

Lappalaisen mukaan metsäkauriit ovat suurin riesa. Niitä voi osua tielle päivälläkin. Muutoin aamu- ja iltahämärät ovat aikoja, jolloin riistaeläimet ovat liikkeellä. Metsäkauriit kulkevat lähempänä kantakaupunkia, kun taas Teiskon ja Aitolahden alueella liikkuvat hirvet ja valkohäntäpeurat.

Autoilijoita Lappalainen kehottaa varovaisuuteen ja kiinnittämään huomiota ajonopeuksiin. ”Siinä ei ehdi kissaa sanoa, kun eläin pompsahtaa auton eteen”, toiminnanjohtaja toteaa.

Lue lisää: Tämä tienpätkä tunnetaan Pirkanmaalla peurakolareista, ja nyt siihen rakennettiin 700 000 eurolla aita – Selvitimme, miten se maksaa itsensä takaisin

Näin erotat valkohäntä­peuran ja metsä­kauriin

Tältä näyttää metsäkauris. Viime vuonna Pirkanmaalla tapahtui yli 600 metsäkauriskolaria.

Valkohäntäpeura eli valkohäntäkauris

Pituus 180 cm, säkäkorkeus 105 cm, paino enintään 170 kg.

Eläin on saanut nimensä suuresta valkoisesta laikusta hännän alla. Vaalea kohta loistaa kauas silloin, kun 15–28-senttinen pulloharjamainen häntä on pystyssä.

Karvan väri kesällä punertavanruskea, syksyllä vaaleanharmaa, mahapuoli vaalea.

Metsäkauris

Pituus 135 cm, säkäkorkeus 75 cm, paino enintään 36 kg.

Metsäkauris on hirvieläimistämme pienin. Metsäkauriin peräpää on valkoinen, mutta sen häntä on pieni töpö.

Uroksen sarviin kasvaa korkeintaan kuusi piikkiä. Väritys on kesällä punertavanruskea, talvella kellertävän harmaa.

Marraskuussa eniten

Pirkanmaalla autoilijat kolaroivat riistaeläinten kanssa viime vuonna 1 727 kertaa. Määrä on pysynyt suunnilleen samana viime vuodet. Eniten riistaeläinonnettomuuksia tapahtuu marraskuussa.

Viime vuonna Pirkanmaalla sattui eniten kolareita valkohäntäpeurojen kanssa. Niitä oli 989. Seuraavaksi yleisimpiä olivat kolarit metsäkauriiden (614), hirvien (124) ja villisikojen (5) kanssa. Kuusipeurakolareita ei tilastoitu viime vuonna lainkaan.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Riistaonnettomuusraportista. Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu tilastojen valossa eniten marraskuussa.

”Syksyllä metsästys ja kiima-aika saavat eläimet liikkeelle”, Lappalainen sanoo.

Syksyllä myös ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia.

Vuosittain noin 14 000

Koko Suomessa tapahtuu vuosittain noin 14 000 riistaeläinonnettomuutta ja tämän lisäksi noin 4 000 liikennevahinkoa porojen kanssa, selviää Tilastokeskuksen ja Liikennevakuutuskeskuksen tilastoista.

Viime vuonna koko maan tieliikenteessä tapahtui kolme ihmisen kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta ja 122 ihmisen loukkaantumiseen johtanutta eläinonnettomuutta.

Eläinkolariin voi joutua kuka tahansa, mutta riski siihen, mihin eläimeen törmää, vaihtelee eri puolilta maata.

Hirvikolareiden määrä on ollut Suomessa viime vuosina laskussa, mutta samaan aikaan peura- ja kaurisonnettomuuksien määrä on kasvanut. Samansuuntaista kehitys on ollut myös Pirkanmaalla.

Eteläisessä Suomessa korostuu peura- ja kauriskolareiden riski. Pirkanmaalla erityisesti metsäkaurisonnettomuudet ovat yleistyneet neljän viime vuoden aikana. Pirkanmaalla eniten eläinkolareita sattuu Sastamalassa, Urjalassa, Punkalaitumella, Tampereella ja Kangasalla.

Lue lisää: Uusi metsästysseura karsii hirvieläimiä vilkkaasti liikennöidyn 12-tien varrella – Nokian ja Sastamalan rajalla on vaaratilanteita lähes päivittäin

Tarkennus lisätty 11.11.2021 kello 21.11: Teiskon ja Aitolahden alueella liikkuvat hirvet ja valkohäntäpeurat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut