Liskon tila Kangasalla palkittiin Itämeren ympäristöystävällisimmäksi - Pirkanmaa - Aamulehti

Itämeren ympäristöystävällisin maatila löytyy nyt Pirkanmaalta – ”Tuottava viljely ja ympäristönsuojelu on mahdollista yhdistää”

Liskon tilalla Kangasalla on sovellettu lähestulkoon kaikkia ympäristön kannalta suositeltavia maatalouskäytäntöjä. Palkintoraati pitää tilaa esimerkkinä siitä, että tuottava viljely ja ympäristönsuojelu on mahdollista yhdistää.

Maanviljelijä Sauli Brander on Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä tänä vuonna. Tila sijaitsee Kangasalalla. Palkintoraadin mukaan tilalla on sovellettu lähestulkoon kaikkia ympäristön kannalta suositeltavia maatalouskäytäntöjä. Brander kuvattiin heinäkuussa 2021.

5.11. 16:07

Aamulehti

Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä löytyy nyt Pirkanmaalta, hän on Liskon tilaa Kangasalla pyörittävä Sauli Brander.

Brander nousi WWF:n kansainvälisen viljelijäkilpailun voittajaksi yhdentoista finalistin joukosta. Branderin lisäksi tilaa hoitaa hänen Heli-puolisonsa ja Sanni-tyttärensä.

Liskon tila palkittiin jo kesäkuussa Suomen ympäristöystävällisimpänä kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Kansainvälinen raati valitsi Branderin luomukasvitilan kunkin Itämeren rantavaltion kansallisen voittajan joukosta ykköseksi.

Palkinnoksi Brander saa 10 000 euroa sekä Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän tittelin.

Lue lisää: Yksi oivallus Skånen taivaan yllä sai kangasalalaisen Sauli Branderin siirtymään luomu­viljelyyn – Tällainen on Liskon tila, jonka edistykselliset ratkaisut keräävät nyt kiitosta

Vesistöjä suojeltu jo pitkään

WWF:n sisävesivastaava Jenny Jyrkänkallio-Mikkolan mukaan Liskon tilalla sovelletaan lähestulkoon kaikkia ympäristön kannalta suositeltavia maatalouskäytäntöjä. Varsinkin ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseen on keskitytty hienosti.

Tuomariston mukaan tila on hyvä esimerkiksi siitä, miten tuottava viljely ja ympäristönsuojelu on mahdollista yhdistää.

Aamulehti vieraili tilalla heinäkuussa ja tutustui monenlaisiin menetelmiin. Tilalla on käytössä luomuviljely ja pelloilla on tarkka viljelykierto. Aluskasveja, lähinnä apiloita hyödynnetään viljelyssä ja kompostoitua broilerinlantaa hyödynnetään. Perinnelaitumia vaalitaan. Kesäisin niillä vaeltaa hevosia.

Tilalle on rakennettu useita kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä, joiden avulla hallitaan peltojen valumavesiä. Ensimmäiset vesiensuojelukosteikot rakennettiin Liskon tilalle jo 1990-luvulla.

Hakkeen ja auringon hyödyntäminen sähköntuotannossa on iso siivu ympäristönsuojelua. Tilan kaikki rakennukset lämpiävät näillä, jolloin energia­omavaraisuus­aste on korkea.

Kesäisin puutarhassa on pieni kanala ja kasvihuone lisäämässä omavaraisuutta. Raatiin vetosikin tilan korkea energiaomavaraisuus.

Suomeen kilpailun päävoitto on tullut aiemmin kahdesti.

Perinnelaidun on osa ympäristönsuojelua. Kuva heinäkuulta 2021.

Itämeren ympäristöystävällisimmän tilan titteli meni Kangasalalle, Sauli Branderin, Heli Anttilan sekä Sanni-tyttären maatilalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut