Akaan hyvinvointikeskus: tältä siellä näyttää - Pirkanmaa - Aamulehti

Tältä näyttää upouudessa ja nykyaikaisessa hyvinvointikeskuksessa – Akaa kokosi palvelut saman katon alle aivan pääradan varteen: ”Nyt on keskitetty ja tehostettu”

Akaassa haluttiin tehdä sosiaali- ja terveyspalveluiden iso ratkaisu ennen sote-uudistusta. Siinä onnistuttiin. Aamulehti kiertää vuorotellen Pirkanmaan kunnat ja paneutuu kiinnostaviin paikallisiin puheenaiheisiin.

Osoitteeseen Torkontie 2 Akaan Toijalassa rakennetussa hyvinvointikeskuksessa sijaitsevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Keskus avattiin elokuussa.

14.12.2021 6:28

Aamulehti, Akaa

Akaan hyvinvointikeskus sijaitsee noin kolmen minuutin kävelymatkan päässä Toijalan rautatieasemalta. Tämä on yksi valtti saada väkeä töihin uuteen keskukseen. Aseman läheisyys hyödyttää myös keskuksen asiakkaita.

”Tulimme tähän melkein kymmenestä eri toimipisteestä. Nyt on keskitetty ja tehostettu”, kertoo Akaan kaupungin perusturvajohtaja Elina Anttila.

Akaan hyvinvointikeskus

Avautui Akaan sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaille 2. elokuuta 2021.

Maksoi 15,5 miljoonaa euroa.

Toimii kahdessa kerroksessa, yhteensä 5 280 neliötä.

Anttila vaikuttaa tyytyväiseltä ratkaisuun. ”Näimme, että kaupungin pitää itse ratkoa tilannetta, jossa meillä oli Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken taajamissa pieniä ja huonokuntoisia terveysasemia”, hän kertoo.

Rakentamalla uusi hyvinvointikeskus saatiin myös sosiaalipalvelut samaan kiinteistöön terveydenhuollon kanssa.

Anttila kertoo, että päätös ei syntynyt helposti. ”Päättäjät ja me virkamiehet kuitenkin näimme, että meidän pitää vahvistaa palveluamme. Yritämme näin itse vaikuttaa siihen, että palvelut säilyvät Akaassa myös sote-uudistuksessa”, Anttila kertoo.

Laboratoriolla nopsapiste

Lähdemme kiertämään tiloja, ja mukaamme tulee myös Akaan kaupungin johtava ylilääkäri Tiina Määttä.

Pääovi sijaitsee oikealla keskellä. Kun siitä astuu sisälle, näkee edessään ilmoittautumisautomaatit. Info-piste on pääoven oikealla puolella.

Johtava ylilääkäri Tiina Määttä (vas.) ja perusturvajohtaja Elina Anttila istahtivat valokuvaan sohvalle, jossa voi odotella fysioterapiaan tai röntgeniin pääsyä pääovista vasemmalla.

Pääovista vasemmalla on asiakkaille tila, jossa voi käyttää sähköisiä palveluita, tarvittaessa henkilöstö on apuna. Kelan palvelupiste toimii toisessa kerroksessa, mutta kaavakkeita on tarjolla jo tässä.

Pääovesta oikealla sijaitsee kiireetön vastaanotto. Sen naapurissa sijaitsee Fimlabin laboratorio, jonne on myös oma sisäänkäynti.

Pysähdymme kiireettömän vastaanoton odotustilaan, josta voi nähdä myös Fimlabin laboratorion oven.

”Heillä on kätevä nopsapiste, johon voi lääkärinvastaanotolta ohjata asiakkaan heti näytteille”, Määttä kertoo.

Junalla helppo tulla

Kiirevastaanotto sijaitsee rakennuksen toisella puolella, mutta sinnekin on varsin lyhyt matka, vaikka sattuisi saapumaan suorakaiteen muotoiseen hyvinvointikeskukseen pää- tai muista ovista. Kiirevastaanotolle kävellessä eriväriset tuolit rytmittävät matkaa mukavasti.

Akaan hyvinvointikeskus sijaitsee lähellä Toijalan rautatieasemaa.

Tarvittaessa asiakkaan vointia voidaan seurata tarkkailutilassa. Iltaisin ja viikonloppuisin päivystys on Valkeakoskella.

Hoitotarvikeautomaatista voi hakea avaamiskoodilla tilaamiaan tarvikkeita samaan tapaan kuin pakettiautomaateista. Lähiaikoina automaatti alkaa palvella myös tilassa, johon pääsee koodilla virka-ajan ulkopuolella.

Fysioterapiaan pääsee omasta sisäänkäynnistä, josta voi palauttaa kätevästi myös lainassa olleen apuvälineen. Valokuvassa ryhmäliikuntatila.

Asiakkaiden apuna on myös hyvinvointikeskuksen pohjakartta.

”Rautatieasemahan on tuossa vieressä”, Anttila muistuttaa. ”Sen sijainti nähtiin hyvin merkittävänä. Kun tiedetään henkilöstötilanne, kaikki keinot pitää käyttää siihen, että henkilöstön on myös helppo tulla tänne”, hän sanoo.

”Asemalta kävelee tänne kolmisen minuuttia eli ehtii, vaikka tulee junalla vähän ennen kahdeksaa asemalle”, Määttä kertoo.

Hyvinvointikeskuksessa tekee töitä lähes 200 ihmistä.

Yhteinen tavoite kuulostaa selvältä. ”Täällähän asiakkaiden luukuttamisessa pyritään vähempään ja vähempään. Kun ollaan kaikki kerran samassa talossa, niin kohdattaisiin asiakkaita yhdessä”, Anttila sanoo.

Johtava ylilääkäri Tiina Määttä (vas.) ja perusturvajohtaja Elina Anttila (vas.) nousevat portaita Akaan hyvinvointikeskuksen toiseen kerrokseen. Käytössä on myös hissit.

Perhekeskuksessa neuvolaan pääsyä odottaessa voi leikkiä uusilla tavaroilla. Perhepalveluiden lähellä toimivat toisessa kerroksessa myös sosiaalipalvelut ja hammashoito.

Myös henkilökunnan taukotila sijaitsee toisessa kerroksessa. Samoin hallinto, kotipalvelu ja muita henkilökunnan tarvitsemia tiloja.

Määttä sanoo, että yhteisissä tiloissa asiakkaan moniammatillinen kohtaaminen on paljon aiempaa vaivattomampaa. ”Asiakastyö on yhdessä huomattavasti helpompaa, kun tunnet kasvot yhteisestä taukotilasta.”

”Ja kun huone on vieressä, voit käydä koputtamassa ja kysymässä, olisiko hetki aikaa”, Anttila lisää.

Myös asiakas voi säästää aikaa, vaikka tulisi kauempaakin. ”Pienissä yksiköissä ei ollut kaikkia palveluja saatavissa, vaan osa piti kuitenkin hakea kauempaa. Nyt ne ovat kaikki tässä, eikä tarvitse liikkua muualle”, Anttila kertoo.

Helpotusta tulossa

Osa kuntaliitoskaupungin asukkaista on ehtinyt harmitella pitkää matkaa hyvinvointikeskuksessa sijaitsevaan hammashoitoon, mutta siihen on keksitty lääke.

”Meillä on suunnitelmissa liikkuva piste”, Anttila kertoo.

Perusturvajohtaja Elina Anttila (vas.) ja johtava ylilääkäri Tiina Määttä istuvat puheluita ja puhelinneuvotteluita varten hankitussa kuutiossa. Muut neuvottelut järjestetään muunneltavissa kokoustiloissa

Tämä tarkoittaa, että suuhygienistin tekemiä ikäkausitarkastuksia tehdään koululla. ”Jos on hoidettavaa, varataan aika tänne”, Määttä kertoo.

Anttila arvioi, että liikkuvaa pistettä voidaan soveltaa myös ikäihmisten hammashoitoon eri puolilla sijaitsevissa asumispalveluyksiköissä.

Lasten osalta lähdetään Anttilan mukaan liikkeelle alkuvuodesta 2022.

Aina myös lähipalvelua

Palveluja tuo lähemmäs asiakkaita myös Viialan kirjaston sijoitettu digineuvoja, joka opastaa sähköisten palveluiden käytössä. ”Jos kotona ei ole laitetta, tilan voi varata kirjastolta etävastaanottoa varten”, Määttä kertoo.

Hän painottaa, että digitaalinen palvelu ei jää koskaan ainoaksi, vaikka sitä lisätään. ”Se on heille, jotka pystyvät sitä käyttämään ja se vapauttaa osin aikaa heille, jotka tarvitsevat lähipalvelua”, Määttä sanoo.

Aamulehden kuntakierros

Aamulehti kiertää vuorotellen ilmestymisalueensa kunnat ja paneutuu kiinnostaviin paikallisiin puheenaiheisiin.

Kuntakierrokset 2021–2022:

12.10. Lempäälä

2.11. Ylöjärvi

23.11. Sastamala

14.12. Akaa

4.1. Kangasala

18.1. Pirkkala

8.2. Parkano ja Kihniö

1.3. Nokia

22.3. Urjala ja Punkalaidun

12.4. Mänttä-Vilppula

3.5. Vesilahti

24.5. Kuhmoinen, Juupajoki ja Orivesi

7.6. Ruovesi ja Virrat

28.6. Pälkäne

19.7. Hämeenkyrö ja Ikaalinen

9.8 Valkeakoski

30.8. Vesilahti

Aikataulu voi vielä muuttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut