Käteinen ja yölisä poistuu Tampereen seudun busseista - Pirkanmaa - Aamulehti

Tampere esittää yölisästä luopumista Nysse-liikenteessä, myös käteisestä halutaan eroon

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään poistettavaksi käteismaksua ja yölisää. Nyssen mukaan käteisen käyttö on vähentynyt merkittäväksi. Yölisä taas koetaan hankalana niille, joilla on käytössään kausilippu.

Kaikissa Nyssen linja-autoissa ja ratikoissa on voinut maksaa pankkikortin lähimaksulla 7. kesäkuuta lähtien.

4.11. 15:40

Aamulehti

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessaan kahta muutosehdotusta Nyssen lipputuotteisiin. Lautakunnalle esitetään käteismaksun lopettamista busseissa, ja yölisää ehdotetaan poistettavaksi kaikilta kausilipuilta. Asia ilmenee Tampereen joukkoliikennelautakunnan esityslistalta.

Tähän asti busseissa on voinut maksaa käteisellä kertalipun ja yölisän.

Kausilipulla matkustavalta peritään tällä hetkellä yölisä kello 00.00 ja 04:40 välisenä aikana (pois lukien opiskelijan 30 vrk kausilippu). Kausilippuja käytetään paljon työ- ja opiskelumatkoihin, ja yölisä on palautteen mukaan koettu epäoikeudenmukaiseksi työn tai opintojen vuoksi joukkoliikennettä myöhään illalla tai varhaisaamuisin käyttäville.

Opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipusta yölisä poistettiin samalla, kun lipputuote siirtyi Nysse Mobiiliin. Muutoksen myötä kaikki kausiliput toimisivat samalla periaatteella, mikä mahdollistaa myöhemmin myös muiden kausilippujen myymisen Nysse Mobiilissa.

Arvo- ja mobiilikertalipun yölisä on ollut 4. tammikuuta alkaen 3 euroa. Aiemmin arvolipun yölisä oli 2,6 euroa ja mobiilikertalipun 3,50 euroa. Käteisellä maksettaessa yölisä on ollut 3,5 euroa.

Lue lisää: Tesoman seisakkeen käyttöönotto lähestyy Tampereella, mutta miksi lähijunissa ei voi maksaa Nyssen arvolipulla?

Käteisen käyttö vähentynyt

Käteisen käyttö maksuvälineenä on vähentynyt voimakkaasti Nysse-liikenteessä. Käteislippujen osuus kaikista lipuista on kaupungin mukaan noin 1,5 prosenttia. Käytön vähenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa koronasuositukset, lähimaksun käyttöönotto sekä mobiililippujen yleistyminen.

Vähäisen käytön vuoksi käteisen käsittelykustannukset ovat nousemassa suuriksi verrattuna lipputuloihin. Lisäksi käteisestä luopuminen vaikuttaa kuljettajien työturvallisuuteen.

Aikuisten, lasten ja nuorten kausilipulla (30, 90 ja 360 vuorokautta) matkustavan yölisä ehdotetaan poistettavaksi 3.1.2022 alkaen.

Käteisen käytön lopettamiseen busseissa ehdotetaan siirtymäaikaa helmikuun loppuun, jotta kaikilla on halutessaan mahdollisuus hankkia joko matkakortti tai esimerkiksi ennakkokertalippuja.

Käteisellä voisi muutoksen jälkeenkin ostaa ennakkokertalippuja sekä matkakortille ladattavia lippuja kaikilla jälleenmyyjillä ja Nyssen asiakaspalvelupisteessä.

Muutosehdotuksista päätetään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa keskiviikkona 10 marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut