Yli 300 henkeä työllistävä Avant Tecno tavoittelee jatkuvaa kasvua –”Globaaleja yrityksiä vastaan meidän täytyy olla riittävän suuri”

Aamulehden 140-juhlavuoden palkintoehdokas ylöjärveläinen Avant Tecno oy perustettiin laman keskellä. Tällä hetkellä se on maailman johtava pienkuormaajien valmistaja. Kuukausi sitten perustaja Risto Käkelän elämäntyö siirtyi seuraavan sukupolven johtoon.

Risto Käkelä on luovuttanut Avant Tecnon johtamisen pojalleen Jani Käkelälle.

18.11.2021 6:35

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme Aamulehden Valo-palkinnoilla paikallisia tekoja ja tekijöitä. He ovat ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Avant Tecno oy on ehdolla palkinnon saajaksi?

Ylöjärvellä toimiva Avant Tecno on yksi maailman johtavista pienkuormaajien valmistajista. Risto Käkelä perusti yrityksen vuonna 1991, kun entinen työpaikka meni konkurssiin idänkaupan tukahduttua. Käkelä osti osan konkurssipesän koneista ja perusti uuden yrityksen. Ensimmäiset vuodet olivat selviytymistaistelua laman kolkutellessa ovella. Vienti kuitenkin pelasti yrityksen ja vauhditti kasvua.

Tällä hetkellä yritys työllistää 250 ihmistä. Tämän vuoden syyskuun lopussa päättyneellä tilikaudella Avant Group -konserni teki 200 miljoonan euron liikevaihdon. Yritys toimii 55 maassa, ja sillä on myyntiyhtiöt Saksassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Kuukausi sitten yrityksessä tehtiin sukupolven vaihdos. Nykyään toimitusjohtajana toimii Risto Käkelän poika Jani Käkelä. Uusi toimitusjohtaja tavoittelee kasvun kaksinkertaistamista seuraavan viiden vuoden aikana. Yritys on loistava esimerkki pirkanmaalaisen teknologiaosaamisen tasosta.

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Miltä ehdokkuus tuntuu?

”Olihan se hieno juttu, kun aamulla katseli Aamulehteä, että mikäs firma se tuossa on”, Risto Käkelä kommentoi.

”Joo, kyllä se oli hieno huomata, että siellä oltiin”, Jani Käkelä sanoo.

Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?

”Olemme keskittyneet siihen, että meidän täytyy olla riittävän suuri globaaleja suuria yrityksiä vastaan, että jatkossa pärjäämme niitä vastaan. Siinä sarjassa meillä on vielä niin paljon tekemistä, että ei olla vielä juhlittu sen käänteen tapahtumista”, Jani Käkelä kertoo.

”Kun olemme olleet näyttelyissä maailmalla, huomasimme jossain kohtaa, että tosi isojen firmojen johtajat alkoivat katsella meidänkin osastollamme. Sitten kuulimme, että yhden saksalaisen koneen kuormaajan maahantuojat, jotka omistavat tuotantofirman, olivat olleet Saksassa asiakastilaisuudessa ja alkaneet siellä haukkua kilpailijoita. Ensimmäisenä oli haukuttu Avant Tecno. Otin sen kunnianosoituksena, että meidät noteerattiin", Risto Käkelä naurahtaa.

Avant Tecno oy on ehdokkaana Aamulehden Valo-palkinnon saajaksi. Äänestys jatkuu 22. marraskuuta saakka.

Lue lisää: Pienkuormaajia valmistavan Avant Tecnon tuotanto ja liikevaihto paisuvat – Kiinnostus on yritystä kohtaan valtavaa, ylöjärveläiseen halliin saapui kerralla yli 50 toimittajaa eri puolilta maailmaa

Lue lisää: Tampereen uusi areena nousi junaradan päälle, ja epäilijöitä on riittänyt koko ajan – Marko Hurme kertoo nyt, mikä hetki muutti kaiken: ”Oli paljon puhetta, että tuleeko sitä koskaan”

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen Kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut