Aamulehti
Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme Aamulehden Valo-palkinnoilla paikallisia tekoja ja tekijöitä. He ovat ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.
Miksi Tampereen kansi ja areena -hanke on ehdokkaana?
Tampereen keskustaan junaradan päälle nouseva Kannen areena ja sitä ympäröivät tornitalot ovat Tampereen uusi maamerkki ja suurin kaupungin siluettia muuttava hanke sitten Näsinneulan.
15. joulukuuta avajaisiaan viettävä areena luo aivan uudenlaiset puitteet tapahtumille ja konserteille Tampereen ytimessä. Digitaalisuutta monipuolisesti hyödyntävän areenan on väläytelty nostavan Tampereen tapahtumien ykköskaupungiksi Suomessa.
Uuden areenan avautuminen tarkoittaa myös yhden ikonisen aikakauden päätöstä, sillä 3. joulukuuta alkaen Tappara ja Ilves pelaavat liigaottelunsa Hakametsän sijaan Kannen areenalla.
Marko Hurme nimitettiin johtamaan Tampereen Kannen areenan operatiivista toimintaa syksyllä 2019. Hurmeen kolmas vuosi areenan toimitusjohtajana alkoi 1. marraskuuta.
Lue Aamulehden haastattelu elokuulta 2019: Tampereen Kannen Areenan uusi toimitusjohtaja Marko Hurme: ”Areenasta tulee uusi maamerkki ja kaupunkilaisten olohuone”
Veikkauksen konseptien ja liiketoiminnan kehittämisestä vastanneen johtajan paikalta areenayhtiöön siirtymässä ollut Hurme kertoi jo alkusyksystä 2019, että haluaa luoda Tampereelle areenan, joka on ”kaupunkilaisten olohuone, avoin ja elävä paikka, jossa viihdytään”.
Massiivisen Tampereen kansi ja areena -hankkeen rakentaminen on kestänyt vuosia. Valmistelevat työt ja koepaalutukset Tampereen ratapihalla käynnistyivät loppuvuonna 2017. Hanke on myös rahallisesti arvokas: sen arvo on yli 550 miljoonaa euroa.
Marko Hurme (kesk.) kuvattiin 27. joulukuuta 2019 yhdessä Ilveksen toimitusjohtajan Risto Jalon (vas.) ja Tapparan silloisen toimitusjohtajan Mikko Leinosen välissä Tampereen Kannen areenan keskipisteessä.
Miltä tuntuu olla ehdokkaana, Tampereen Kannen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme?
”Kyllähän se tuntuu todella hyvältä, että meidät huomataan jo tässä vaiheessa, vaikka areenan ovet ovat vasta aukeamassa. Tuomme tamperelaisille ja pirkanmaalaisille palveluja, tapahtumia, elämyksiä ja kohtaamisia. Areena tuo Tampereelle myös liikettä ympäri Suomen ja maailmalta.”
Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?
”Kyllä se oli siinä kohtaa, kun kansi oli valmis ja rakentaminen kannen päälle alkoi. Kun ensimmäinen kaari alkoi syntyä, alkoi hahmottamaan, miten areena tulisi muuttamaan Tampereen kaupunkikuvaa. Areena muistutti tietyllä tavalla antiikin Kreikasta tuossa vaiheessa.”
”Ennen kannen valmistumista mediassa ja muualla oli paljon puhetta hankkeesta, että tuleeko sitä koskaan. Moni hanke oli kaatunut. Kyllä nämä kannen valmistumisen kaltaiset hetket ovat olleet tärkeitä virstanpylväitä. On todistettu, että eteenpäin mennään. Kun areena alkoi muodostua pala kerrallaan, oli hirvittävän tyydyttävää nähdä, että asiat konkretisoituvat.”
”Ajattelen, että areena yhdistää Tampereen keskustan ja laajentaa sitä. Uskon, että tuemme koko keskustan kehittymistä. Tampereella puhalletaan yhteen hiileen. Se näkyy alueen yrittäjien suhtautumisessa rakentamiseen ja areenan sisällä. Kaksi jääkiekkojoukkuettakin, Tappara ja Ilves, ovat kovin vastakkain kaukalossa, mutta tässä hankkeessa täysin yhdessä.”
Tältä Tampereen Kannen areenan työmaalla näytti keskiviikkona 3. marraskuuta, kun ensimmäiseen ottelutapahtumaan oli tasan kuukausi aikaa.
Aamulehden Valo-palkinto
Ehdokkaat
1. Manse PP
2. Ilves Futis-Liiga
3. Tampereen Voimistelijat
4. Serlachius-museot
5. Sorin Sirkus
6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi
7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja
9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella
10. Taysin koronapotilaiden hoito
11. Pirkanmaan muistiyhdistys
12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa
13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki
14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat
15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys
16. Tampereen kansi ja areena -hanke
17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä
18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta
19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori
20. Heli Skottman, soluteknologian professori
21. Pertti Haapala, historian professori