Suomen suurin kortteliliiga liikuttaa yli 4 000:ta lasta ja nuorta Tampereella – ”Peli-illoissa on joka viikko kunnon turnaustunnelma!”

Ilves Futis-Liigaa ehdotettiin eniten Aamulehden 140-juhlavuoden palkintokisaan. Seuraa kiiteltiin etenkin matalan kynnyksen periaatteestaan: kaikille löytyy pelipaikka taitotasosta riippumatta. Onko juuri Ilves Futis-Liiga ansainnut palkinnon? Nyt voit äänestää!

Ilves Futis-Liigan toiminnanjohtaja Risto Valkeala tuli 30 vuotta sitten seuraan mukaan oman pojan jalkapalloharrastuksen kautta. Valkeala korostaa yhä vanhempien roolin merkitystä, mutta lasten iloiset ilmeet ovat toki se kaikkein tärkein.

2.11.2021 6:00 | Päivitetty 4.11.2021 13:00

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. Ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Ilves Futis-Liiga on ehdokkaana?

”Toiminnalla on luotu rakkautta lajiin, synnytetty liikunnallista elämäntapaa ja samalla autettu pelaajia kohti huippu-urheilua. Risto Valkeala on tehnyt pyyteetöntä työtä toimistolla organisoiden ja ihan kentällä maaleja siirrellen ja makkaroita järkäten. Ei Ristokaan olisi pärjännyt ilman tiimiä ja tukijoukkoja, mutta hänellä on ollut kyky pitää remmi kasassa. Ihmisten siirtyessä eteenpäin, on löytynyt aina uusia tekijöitä tilalle.”

Lukija tiivisti hienosti perusteluissa sen, mistä menestyksekäs junioriseura on tehty: omistautuvista ihmisistä ja rakkaudesta lajiin – ja tietysti tuhansista myydyistä grillimakkaroista.

Ilves Futis-Liigan ikoninen toiminnanjohtaja Risto Valkeala sai itsekin monta ääntä, mutta valitsimme nyt ehdokkaaksi koko Futis-Liigan toiminnan. Yksikään junioriseura ei olisi mitään ilman pelaajiaan ja suurta vapaaehtoisten joukkoa.

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Pelaajia todellakin riittää. Ilves Futis-Liiga on yli 4 000:lla pelaajallaan Suomen suurin kortteliliiga. Ennätys tuli viime kesänä, kun perheet hakeutuivat vaikean korona-ajan jälkeen joukolla ulos ja harrastuksiin.

Vanhemmat ja kaikki muutkin vapaaehtoiset ovat se perusta, jolle lasten seuratoimintaa voi edes kuvitella rakentavansa. Tällä hetkellä Ilves Futis-Liigassa vapaaehtoisia on noin 800. Matalan kynnyksen periaate näkyy siinä, että kaikki lapset ovat tervetulleita pelaamaan ja vanhemmat ohjaamaan. Tärkeintä ohjaajille on, että tulee juttuun lasten kanssa. Seura kouluttaa kyllä.

Miltä tuntuu olla ehdokkaana, Ilves Futis-Liigan toiminnanjohtaja Risto Valkeala?

”Totta kai se on hieno asia. Meillä on todella iso määrä porukkaa mukana, joten on hienoa, että saadaan tätäkin kautta tunnustusta heille.”

Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?

”Kyllä se on Ilves-kenttä Vuoreksessa, joka valmistui vuonna 2014. Se on selkeästi nostanut toimintamme laatua. Koko meidän nuorempi väki kokoontuu Ilves-kentälle joka viikko peli-iltoihin. Siellä on oikein kunnon turnaustunnelmaa!”

”Oma kenttä on oikeastaan elintärkeä juttu, koska yhdessä ikäluokassa on 200–400 pelaajaa ja pitäisi pystyä kaikki peluuttamaan parissa illassa. Ei siitä tulisi mitään, jos meillä ei olisi paikkaa, jossa voimme pelata useammalla kentällä koko illan.”

”Kiitosta pitää toki antaa myös Tampereen kaupungille. Olosuhteet ovat parantuneet, kun jo monet hiekkakentät ovat vaihtuneet keinonurmiin, myös pieniä lähiliikuntakenttiä on katettu tekonurmilla. Lähiliikunnasta kun on kyse, on tärkeää, että harjoituskentät ovat lähellä kotia.”

”Kesät ovat siis kohtuullisella mallilla, mutta talviolosuhteita voisi vielä merkittävästi parantaa. Kysyntä on kovaa.”

Korjattu 2.11. klo 9.47 kuvatekstiin, että Ilves Futis-Liigassa pelaa 5–17-vuotiaita lapsia, ei suinkaan 5–7-vuotiaita.

Ilves Futis-Liigassa pelaa 5–17-vuotiaita lapsia. Kuvassa F7–6 tytöt pelaamassa Vuoreksen Ilves-kentällä.

Lue lisää: Tämän miehen tunnistavat sadat perheet Tampereella – Suomen suurimman kortteliliigan toiminnanjohtaja ei pelaa itse, mutta päätyi vuosiksi jalkapallokentälle: ”En olisi uskonut, että tässä ollaan”

Ilves-kenttä Vuoreksessa täyttyy pienistä pelaajista pari, kolme kertaa viikossa, mutta juuri nyt junnut ovat parin viikon tauolla. Toiminnanjohtaja Risto Valkeala tarkisti kuitenkin paikat kuvaajan kanssa.

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut