Jätetaksoihin esitetään korotuksia Pirkanmaalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Jätetaksoihin esitetään korotuksia Pirkanmaalla – Perusmaksuun luvassa 7,8 prosentin korotus

Esitys koskee Pirkanmaan Jätehuollon toimialueen kuntia. Sekajäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään astiakoosta riippuen 0,09–0,24 euron hinnankorotusta per tyhjennys. Korotukset astuvat voimaan vuoden 2022 alusta.

Muovipakkausjätteiden keräys laajenee koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueelle. Samalla muovipakkausten jäteastioiden tyhjennyshinta nousee.

29.10.2021 9:09

Aamulehti

Alueellinen jätehuoltolautakunta esittää korotuksia Pirkanmaan Jätehuolto oy:n toimialueen kuntien jätetaksoihin vuoden 2022 alusta alkaen. Osakaskuntia ovat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Jätemaksu koostuu perusmaksuosuudesta sekä järjestetyn jätehuollon maksusta, joka on korvaus jäteastioiden tyhjennyksistä tai aluejätepisteen käytöstä.

Esityksen mukaan jätemaksun perusmaksuosuuteen tulisi 7,8 prosentin korotus. Vakinaisen asuinkiinteistön tai huoneiston perusmaksuosuudeksi ensi vuodelle esitetään 19,81 euroa, kun tänä vuonna maksu on 18,38 euroa. Vuosihinta nousee 1,43 euroa. Vapaa-ajan asunnon jätehuollon vuotuinen perusmaksu on 0,76 euron korotuksen jälkeen 10,48 euroa.

Korotusesitys johtuu kotitalouksien vaarallisten jätteiden jatkokäsittelyn kustannusten noususta sekä jätekeskusten, jäteasemien ja ekopisteiden ylläpito- ja kuljetuskustannusten noususta. Lisäkustannuksia tuovat myös uuden jätelain ja jätehuoltomääräysten tuomat velvoitteet sekä neuvonta- ja viestintä. Myös osa biojätehuollon kustannuksista sisällytetään sekajätteen jätetaksan perusmaksuosuuteen.

Tyhjennyshintoihin korotuksia

Sekajäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään maltillisia hintojen korotuksia kunnasta ja jäteastian koosta riippuen. Esimerkiksi perustajakuntien eli Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Tampereen 140, 240, 360 ja 660 litran sekajäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään astiakoosta riippuen 0,09–0,24 euron hinnankorotusta per astiatyhjennys.

Muovipakkausjätteiden keräys laajenee koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueelle. Keräyksen laajenemisen ja kuljetusmäärien kasvun seurauksena Tampereen, Pirkkalan, Lempäälän, Nokian, Kangasalan, Ylöjärven ja Oriveden kuntien alueella muovipakkausten tyhjennyshintoihin esitetään 140–770 litran astioille 30,5 prosentin korotusta. Hinta nousee 5,38 eurosta 7,02 euroon per astiatyhjennys. Esitetty korotus on 1,64 euroa. Korotusta perustellaan muovinkeräyksen laajenemisen aiheuttamien kuljetuskustannusten muutoksilla.

Aluejätepisteen käyttäjän vuosimaksua esitetään korotettavaksi 4,2 prosenttia vuodelle 2022. Aluejätepisteet on osoitettu kiinteistöille, joilta ei noudeta säännöllisesti yhdyskuntajätteitä. Aluejätepisteeseen saa viedä kerralla kohtuullisen määrän normaalissa asumisessa syntyvää jätettä.

Jätetaksaesitys on asetettu julkisesti nähtäville. Asianosaisilla ja toimialueen kunnilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä esityksestä 11. marraskuuta mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut