Aamulehti
Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. Ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.
Miksi Sorin Sirkus on ehdolla?
Ilman Sorin Sirkusta joulunodotus Tampereella olisi yhtä riemastuttavaa perinnettä köyhempi. Sirkuksen käsitteenomainen joulushow vetää Nekalassa sijaitsevan maneesin 450-paikkaiseen katsomoon vuosittain yli 10 000 ihmistä. Vuosi toisensa jälkeen yllättävät, kiitti Aamulehden kriitikko vuoden 2019 Soriferiaa.
Sorin Sirkus näkyy ulospäin vahvimmin juuri esiintymistoiminnallaan, mutta piilossa kirkkaiden valojen, lavasteiden ja huimien temppujen takana on paljon muutakin. Sorin Sirkus on sekä suuri tamperelaisten lasten ja nuorten liikuttaja että kansallisesti merkittävä sirkustaiteen ylläpitäjä ja kehittäjä. Suomen johtaviin sirkuskouluihin lukeutuvan nuorisosirkuksen toimintaan kuuluu sirkustaiteen perusopetuksen antaminen, sosiaalisen sirkuksen eli erityisryhmille suunnatun toiminnan järjestäminen, sekä esiintyminen. Suuressa roolissa on myös muiden sirkuskoulujen sekä yliopistojen kanssa tehtävä kansainvälinen tutkimustyö.
Sorin Sirkus perustettiin vuonna 1985. Se nimettiin ensimmäisen toimipaikkansa Sorin nuorisotalon mukaan. Tätä nykyä Nekalassa toimiva sirkus työllistää noin 30 ihmistä. Sorin Sirkuksen harjoituksissa käy viikoittain yli 500 lasta ja nuorta.
Sorin Sirkus on osa Caravan – International Youth and Social Circus -verkostoa , johon kuuluu noin 30 sirkuskoulua eri puolilta maailmaa. Sorin Sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra toimii ensi tammikuusta alkaen kolme vuotta verkoston puheenjohtajana.
Ja seuraava joulushow, Soilu (ensi-ilta 19. marraskuuta), on taas aivan kulman takana...
Miltä ehdokkuus tuntuu, Sorin Sirkuksen perustajajäsen ja sirkustirehtööri Taina Kopra?
”Suuri kunnia! Mahtavaa kuulua tähän hienoon ehdokasjoukkoon. Senkin takia, että meidän 35-vuotisjuhlavuotemme (2020) meni koronan takia vähän ohi.”
”Kun olemme tehneet pitkään töitä, tuntuu hienolta kuulla, että muutkin kuin ihan lähipiiri arvostavat sitä. Onhan meiltä vuosien saatossa mennyt läpi tuhansia lapsia ja nuoria, joiden perheissä meidät tietysti tunnetaan. Mutta on hienoa, jos vielä yleisemmin Tampereen kaupungilla leviää tieto ja ymmärrys ja toivottavasti myös ylpeys siitä, että on olemassa tällainen Sorin Sirkus.”
Taina Kopra kuvattiin Sorin Sirkuksen tiloissa Nekalassa 2. marraskuuta. Paavo Kivimäki ja Sampo Suihkonen olivat paikalla harjoittelemassa.
Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?
”Niitä on useampia. Ensimmäisenä tulee mieleen vuosi 1989, kun perustimme oman yhdistyksen. Sorin Sirkushan oli alunperin Tampereen kaupungin alainen kerho. Olihan se tulevaisuuden kannalta merkittävä päätös, että ei jäädä muiden alaisuuteen.”
”Omien tilojen hankkiminen on toinen. Ensin lähdimme Sorin nuorisotalolta vuokralle Koskikeskuksen kellariin, ja vuosien aikana siirryttiin vähän paikasta toiseen. Siinä oli jo sellaista tavoitteellisuutta, että etsittiin mahdollisimman hyviä toimintapaikkoja, nähtiin vaivaa lähteä hakemaan itsellemme tilaa.”
”Vuonna 2005 ostimme oman kiinteistön ja tontin täältä Nekalasta. Se oli selkeä linjanveto, että uskomme omaan toimintaamme ja uskallamme lähteä omillemme, Tampereen kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toki. Siitä asti, kun meillä on ollut oma kiinteistö, on ollut myös selkeä näkemys, että nyt voidaan kehittyä, hankkia rahoitusta ja kasvattaa toimintaa. Tulevaisuudessa haluamme edelleen laajentaa sirkuskoulua esimerkiksi ympäristökuntiin ja myös Nekalaan haluamme rakentaa lisää esiintymistilaa.”
Tältä näytti Sorin Sirkuksen vuoden 2019 joulushow Soriferia.
Aamulehden Valo-palkinto
Ehdokkaat
1. Manse PP
2. Ilves Futis-Liiga
3. Tampereen Voimistelijat
4. Serlachius-museot
5. Sorin Sirkus
6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi
7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja
9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella
10. Taysin koronapotilaiden hoito
11. Pirkanmaan muistiyhdistys
12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa
13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki
14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat
15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys
16. Tampereen kansi ja areena -hanke
17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä
18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta
19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori
20. Heli Skottman, soluteknologian professori
21. Pertti Haapala, historian professori