Sorin Sirkus syntyi kaupungin kerhoksi ja kasvoi kansainvälisesti merkittäväksi sirkuskouluksi – ”Vuosien saatossa on mennyt läpi tuhansia lapsia ja nuoria”

Sorin Sirkus on ehdolla Aamulehden Valo-palkinnon saajaksi. Ulospäin näkyvän esitystoiminnan lisäksi Sorin Sirkus on vahva toimija kansainvälisellä sirkustaiteen kehittämisen kentällä. Kuuluisiko palkinto Sorin Sirkukselle? Nyt voit äänestää!

Sirkustirehtööri Taina Kopra on Sorin Sirkuksen perustajajäsen. Sirkuksen tarina alkoi vuonna 1985: ”Olimme Kivimäen Jounin kanssa Ratinan telinevoimistelusalilla harjoittelemassa. Tampereen kaupungin silloinen nuorisosihteeri tuli sinne kysymään, että olisiko joku kiinnostunut sirkuskoulun perustamisesta. Lähdimme Jounin kanssa mukaan. Nyt on 36. vuosi menossa. Ei sitä silloin tajuttu, mihin lähdettiin, mutta pitkälle on tultu.”

5.11.2021 7:00

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. Ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Sorin Sirkus on ehdolla?

Ilman Sorin Sirkusta joulunodotus Tampereella olisi yhtä riemastuttavaa perinnettä köyhempi. Sirkuksen käsitteenomainen joulushow vetää Nekalassa sijaitsevan maneesin 450-paikkaiseen katsomoon vuosittain yli 10 000 ihmistä. Vuosi toisensa jälkeen yllättävät, kiitti Aamulehden kriitikko vuoden 2019 Soriferiaa.

Sorin Sirkus näkyy ulospäin vahvimmin juuri esiintymistoiminnallaan, mutta piilossa kirkkaiden valojen, lavasteiden ja huimien temppujen takana on paljon muutakin. Sorin Sirkus on sekä suuri tamperelaisten lasten ja nuorten liikuttaja että kansallisesti merkittävä sirkustaiteen ylläpitäjä ja kehittäjä. Suomen johtaviin sirkuskouluihin lukeutuvan nuorisosirkuksen toimintaan kuuluu sirkustaiteen perusopetuksen antaminen, sosiaalisen sirkuksen eli erityisryhmille suunnatun toiminnan järjestäminen, sekä esiintyminen. Suuressa roolissa on myös muiden sirkuskoulujen sekä yliopistojen kanssa tehtävä kansainvälinen tutkimustyö.

Sorin Sirkus perustettiin vuonna 1985. Se nimettiin ensimmäisen toimipaikkansa Sorin nuorisotalon mukaan. Tätä nykyä Nekalassa toimiva sirkus työllistää noin 30 ihmistä. Sorin Sirkuksen harjoituksissa käy viikoittain yli 500 lasta ja nuorta.

Sorin Sirkus on osa Caravan – International Youth and Social Circus -verkostoa , johon kuuluu noin 30 sirkuskoulua eri puolilta maailmaa. Sorin Sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra toimii ensi tammikuusta alkaen kolme vuotta verkoston puheenjohtajana.

Ja seuraava joulushow, Soilu (ensi-ilta 19. marraskuuta), on taas aivan kulman takana...

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Miltä ehdokkuus tuntuu, Sorin Sirkuksen perustajajäsen ja sirkustirehtööri Taina Kopra?

”Suuri kunnia! Mahtavaa kuulua tähän hienoon ehdokasjoukkoon. Senkin takia, että meidän 35-vuotisjuhlavuotemme (2020) meni koronan takia vähän ohi.”

”Kun olemme tehneet pitkään töitä, tuntuu hienolta kuulla, että muutkin kuin ihan lähipiiri arvostavat sitä. Onhan meiltä vuosien saatossa mennyt läpi tuhansia lapsia ja nuoria, joiden perheissä meidät tietysti tunnetaan. Mutta on hienoa, jos vielä yleisemmin Tampereen kaupungilla leviää tieto ja ymmärrys ja toivottavasti myös ylpeys siitä, että on olemassa tällainen Sorin Sirkus.”

Taina Kopra kuvattiin Sorin Sirkuksen tiloissa Nekalassa 2. marraskuuta. Paavo Kivimäki ja Sampo Suihkonen olivat paikalla harjoittelemassa.

Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?

”Niitä on useampia. Ensimmäisenä tulee mieleen vuosi 1989, kun perustimme oman yhdistyksen. Sorin Sirkushan oli alunperin Tampereen kaupungin alainen kerho. Olihan se tulevaisuuden kannalta merkittävä päätös, että ei jäädä muiden alaisuuteen.”

”Omien tilojen hankkiminen on toinen. Ensin lähdimme Sorin nuorisotalolta vuokralle Koskikeskuksen kellariin, ja vuosien aikana siirryttiin vähän paikasta toiseen. Siinä oli jo sellaista tavoitteellisuutta, että etsittiin mahdollisimman hyviä toimintapaikkoja, nähtiin vaivaa lähteä hakemaan itsellemme tilaa.”

”Vuonna 2005 ostimme oman kiinteistön ja tontin täältä Nekalasta. Se oli selkeä linjanveto, että uskomme omaan toimintaamme ja uskallamme lähteä omillemme, Tampereen kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toki. Siitä asti, kun meillä on ollut oma kiinteistö, on ollut myös selkeä näkemys, että nyt voidaan kehittyä, hankkia rahoitusta ja kasvattaa toimintaa. Tulevaisuudessa haluamme edelleen laajentaa sirkuskoulua esimerkiksi ympäristökuntiin ja myös Nekalaan haluamme rakentaa lisää esiintymistilaa.”

Lue lisää: Sorin Sirkuksen rakkaustarina: 50-vuotiaat perustajajäsenet Taina Kopra ja Jouni Kivimäki ovat tunteneet toisensa alle kymmenvuotiaasta

Tältä näytti Sorin Sirkuksen vuoden 2019 joulushow Soriferia.

Lue lisää: Katso huimat kuvat: Näin syntyy supersuositun Sorin Sirkuksen uusi joulushow – nuoret taiturit kieppuvat maskit päällä, yleisölle poikkeusjärjestelyt

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut