”Betonin paloja putoili jo katosta” – Tampereen Voimistelijoiden tulevaisuus näytti surkealta, kunnes kaikki muuttui

Tampereen Voimistelijat on yksi Aamulehden 140-juhlavuoden palkintoehdokkaista. Dramaattiset hetket Ratinassa saivat aikaan sen, että seura nyt menestyy ja tuo iloa entistä laajemmalla lajivalikoimalla. Ansaitseeko Tampereen Voimistelijat palkinnon? Nyt voit äänestää!

Tampereen Voimistelijoiden harjoitussalissa Ikurissa käy vilske. Aikanaan edistyksellinen sali alkaa käydä jo ahtaaksi, kertoo toiminnanjohtaja Riitta Taipale.

3.11.2021 7:20

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. Ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Tampereen Voimistelijat on ehdokkaana?

Tampereen Voimistelijoiden verkkosivuilla pyörii laskuri. Se näyttää, kuinka monta viikkoa, päivää, tuntia ja sekuntia on siihen, kun seura täyttää komeat 100 vuotta. Juhlat järjestetään ensi vuoden syyskuussa.

Matka on ollut pitkä, eikä aivan kivetön – konkreettisesti, kuten toiminnanjohtaja Riitta Taipale tuonnempana kertoo.

Seuran kunniakas matka alkoi miesten telinevoimistelulla Ratinasta ja jatkui etenkin naisten telinevoimistelun nousulla. Huippu-urheilumielessä suurimpia saavutuksia ovat Annamari Maarasen ja Annika Urvikon olympiapaikat ja nyt seuran 16-vuotiaan huippulupauksen Maisa Kuusikon tuore naisten EM-kisojen 13. sija.

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Vähintään yhtä tärkeää on työ, jota seura tekee lasten ja nuorten liikunnan hyväksi. Aivan nurmikkotasolta mainittakoon harrastevoimistelukurssit, missä opetellaan monien kotipihojen trampoliineilla kipeästi kaivattavia perustaitoja: miten pysäytät vauhdin ja miten hypit turvallisesti.

Televisiostakin seura on tullut tutuksi: omista akrovoimistelijoista koottu showryhmä Akrotaiturit voitti vuonna 2020 Talent Suomi -kisan.

Tampereella on oltu rohkeita edelläkävijöitä: Tampereen Voimistelijoiden ja kaupungin yhdessä suunnittelema ja rakentama Ikurin voimisteluhalli vuonna 2012 oli hanke, joka toteutettiin, kun muualla Suomessa vasta mietittiin, voiko sellaista monitoimihallia tehdä. Nyt vastaavia on rakennettu muuallekin.

Katto alkaa tosin tulla vastaan nytkin: trampoliinivoimistelussa ja teamgymissä hypyt alkavat olla liian korkeita nykyiseen harjoitustilaan. Seuralla on muun muassa nuoria osaavia poikia jotka, eivät enää yksinkertaisesti voi tehdä temppujaan teamgym-salissa.

Miltä tuntuu olla ehdokkaana, Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale?

”Tuli ihan hämmentynyt olo. Tietenkin mielettömän hienolta tuntuu, että meidät on muistettu.”

Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?

”Se oli syksyllä 2001, kun olimme vielä Ratinassa kahdessa pienessä salissa. Stadion meni remonttiin ja kyselimme kovasti tiloja, mihin voisimme remontin ajaksi mennä. Ei löytynyt oikein mitään. Tuli lokakuu ja tuli marraskuu. Salilla oli 12–13 astetta lämmintä ja voimistelijat harjoittelijat tietysti pienissä vaatteissa. Lopulta tuli päivä, kun katosta alkoi putoilla betonin paloja lattialle! Silloin oli vitsit aika vähissä. Tuntui, että pohja katosi koko toiminnalta. Muutamat vanhemmat olivat onneksi miettineet ja selvittäneet jo asiaa, ja saimme tilat Haarlankadulta Visuvesihallista. Siitä tuli meille oikea kotipesä. Se oli käänteen tekevä paikka. Toiminta lähti ammattimaistumaan ja jäsenmäärä kasvamaan. Siellä järjestettiin kansainvälisiäkin kilpailuja. Jopa saksalainen nykyinen olympivoimistelija Kim Bui voimisteli Visuvesihallissa. Se on meidän henkinen kotimme monella tapaa, vaikka sen kohdalla onkin nyt tunnelin suuaukko.”

Nyt 16-vuotias Maisa Kuusikko on Tampereen Voimistelijoiden superlupaus.

Lue lisää: Maisa Kuusikko ja Rosanna Ojala matkaavat Japaniin MM-telineille

Lue lisää: Maisa Kuusikko, 16, häikäisi aikuisten SM-kisadebyytissään: ”Siis nyt on aivan huikea fiilis”

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki,

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Äänestä omaa suosikkiasi osoitteessa aamulehti.fi/140. Äänestys jatkuu 22. marraskuuta saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut