Kuolonkolarien määrä laskussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Kuolonkolarien määrä hienoisessa laskussa – Sama suunta myös Pirkanmaalla

Pirkanmaalla tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi tammi-elokuussa 17 ihmistä, mikä on 4 vähemmän kuin edellisvuonna.

Toukokuussa Porintiellä tapahtunut kuolonkolari vaati kolmen ihmisen hengen Sastamalan Putajassa. Kolarissa oli osallisena kaksi henkilöautoa ja moottoripyörä.

28.10. 7:10

Aamulehti

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui Suomessa tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

Pirkanmaan tutkijalautakunnan mukaan maakunnassa sattui tammi–elokuussa 12 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta, mikä on 5 vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana. Onnettomuuksissa menehtyi 17 ihmistä, mikä on 4 vähemmän kuin edellisvuonna.

Tutkimusaineisto

Aineisto sisältää tutkijalautakuntien tutkimat kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet, joihin sisältyvät myös sairauskohtaukseen kuolleet.

Tutkintaan otetaan pääsääntöisesti onnettomuudet, joissa kuolema tapahtuu kolmen päivän kuluessa onnettomuudesta.

Satunnaisvaihtelu on merkittävin tekijä alueellisten onnettomuuslukujen muutoksissa. Vuosien 2021–2020 välisestä erosta ei tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Luvut sisältävät niin jalankulkija-, polkupyöräily- kuin moottoriajoneuvo-onnettomuudet.

Suistuminen yleisin

Suomessa tammi–elokuussa tapahtuneista, kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 116 oli moottoriajoneuvo-onnettomuuksia. Määrä on pienin viiteen vuoteen. Yleisin onnettomuustyyppi oli aiempien vuosien tapaan suistumisonnettomuus, joita tapahtui 51.

Moottoripyöräonnettomuuksia sattui 21. Vaikka onnettomuuksien ja etenkin aiheuttajina olleiden moottoripyöräilijöiden määrä kasvoi vuodesta 2020, eivät määrät pidemmällä viiden vuoden tarkastelujaksolla ole mitenkään poikkeuksellisia.

Kevyen liikenteen onnettomuuksia oli 25, ja niissä menehtyi 12 jalankulkijaa, 12 pyöräilijää ja yksi sähköpotkulautailija. Myönteisenä tuloksena voidaan pitää sitä, ettei yksikään alle 15-vuotias jalankulkija kuollut liikenteessä tammi–elokuussa.

Vanhat ja nuoret

Onnettomuuksissa korostuivat aiempien vuosien tapaan vanhimmat, yli 64-vuotiaat tienkäyttäjät, joiden moottoriajoneuvo-onnettomuudet kuitenkin vähenivät.

Nuorten, alle 25-vuotiaiden kuljettajien osalta alkuvuosi näytti vielä hyvältä, mutta kesä käänsi tilanteen: alle 21-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat touko‒elokuussa eniten onnettomuuksia viiteen vuoteen, yhteensä 14 onnettomuutta. Tilastoissa korostuivat tänä vuonna moottoripyöräonnettomuudet, joita tapahtui viisi, kun vuonna 2020 onnettomuuksia oli yksi.

Nuorten aiheuttamien liikenneonnettomuuksien taustalla nähtäviä riskitekijöitä ovat päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen, väsymys sekä vähäinen ajokokemus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut