Pirkanmaan työttömyysprosentti jatkoi laskuaan syyskuussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaan työttömyysprosentti jatkoi laskuaan syyskuussa, avoimena tuhansia uusia työpaikkoja – Tarkista tästä jutusta kotikuntasi tilanne

Pirkanmaan työttömyysluvut laskivat koko maassa kolmanneksi eniten. Asiantuntija uskoo positiivisen kehityksen jatkuvan.

Pirkanmaalla työttömyys on alentunut kaikissa ikäluokissa edellisvuoteen verrattuna.

26.10. 17:41

Aamulehti

Pirkanmaan Ely-keskuksen syyskuun työllisyyskatsauksen mukaan maakunnan kaikkien kuntien työttömien työnhakijoiden määrä oli vähentynyt edellisvuoteen verrattuna.

Pirkanmaan työttömien työnhakijoiden määrä laski seitsemässä kunnassa yli 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eniten laskua tapahtui Sastamalassa sekä Vesilahdella. Näissä kunnissa työttömien työnhakijoiden määrä väheni 38 prosentilla.

Myös Nokialla työttömien määrä laski 719 henkilöllä eli 36 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Muissa Pirkanmaan kunnissa työttömien työnhakijoiden määrä väheni Ylöjärvellä 413 henkilöllä, Sastamalassa 373 henkilöllä, Lempäälässä 318 henkilöllä, Kangasalla 306 henkilöllä sekä Pirkkalassa 280 henkilöllä.

Työllisyyden kehitys Suomessa

Koko maan työttömyysaste oli vuoden 2021 syyskuussa 10,1 prosenttia. Pirkanmaan vastaava luku oli 9,3 prosenttia.

Työttömien ja lomautettujen määrä laski syyskuussa koko maassa 16 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Työttömien työnhakijoiden määrä oli syyskuussa koko maassa 265 314 henkilöä, joista lomautettujen osuus oli 21 065 henkilöä.

Suurin alenema työttömien työnhakijoiden määrässä oli Etelä- Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

Syyskuussa 2021 Pirkanmaan työllisyysaste oli 9,3 prosenttia, kun vuoden 2020 syyskuussa se oli 12,3 prosenttia. Tällä hetkellä työttömyys lähestyy hyvää vauhtia koronavirusepidemiaa edeltävää tilannetta.

Pirkanmaan ely-keskuksen ennakointi­asiantuntijan Juha Salmisen mukaan syksyn 2020 työttömyyslukuihin on vielä matkaa, mutta ne saatetaan tavoittaa jo ennen vuodenvaihdetta. Talouden muutokset määrittävät, päästäänkö loppuvuoden aikana työttömyysluvuissa vielä alaspäin.Tämän hetken talouslukujen perusteella se olisi mahdollista.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski viime vuoteen verrattuna kaikissa maakunnissa. Pirkanmaalla lasku oli valtakunnallisesti kolmanneksi suurin. Syyskuussa Pirkanmaalla oli työttömiä työnhakijoita yhteensä 22 987 henkilöä, mikä on 23,7 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa 2020. Koko maassa työttömien työnhakijoiden määrä laski vuodessa keskimäärin 16 prosenttia.

Myös lomautettujen määrässä tapahtui Pirkanmaalla huomattavaa laskua. Lomautettujen määrä laski 70,3 prosentilla viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Syyskuussa 2021 Pirkanmaalla oli lomautettuja yhteensä 1 569.

Tuhansia uusia työpaikkoja

Työllisyyden myönteisen kehityksen arvioidaan jatkuvan Pirkanmaalla.

Syyskuussa 2021 Pirkanmaalla oli avoimena lähes 12 300 työpaikkaa, mikä on 5 300 työpaikkaa enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi eniten keskiasteen koulutuksen käyneiden joukossa.

Pirkanmaalla syyskuussa avoimena olleista työpaikoista 61 prosenttia oli Tampereella.

Selvimmin edellisvuodesta on vähentynyt nuorten työttömyys. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet 15–19-vuotiaiden sekä 20–24-vuotiaiden keskuudessa. Näissä ikäryhmissä laskua on tapahtunut 33–36 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Pirkanmaalla alle 25-vuotiaita oli syyskuussa työttömänä 2 723 henkilöä.

”Nuoret työskentelevät usein esimerkiksi postissa joulun aikaan, mikä on kausiluonteista työtä. Se, että heidän työttömyytensä vähenee tarkoittaa, että myös muille ikäluokille on työmarkkinoilla kysyntää,” Salminen avaa.

Kaiken kaikkiaan työttömyys väheni Pirknmaalla kaikissa ikäluokissa. Esimerkiksi yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä laski vuositasolla vertailtuna 15 prosentilla eli 1 445 henkilöllä. Syyskuussa yli 50-vuotiaita oli työttömänä 8 157 henkilöä.

Salminen uskoo, että positiivinen työllisyyskehitys jatkuu ensi vuonnakin ja työttömyysprosentit pysyvät matalina.

”Riippuu siitä, miten työnantajat rekrytoivat työntekijöitä, mutta kyllä tulevaisuus hyvältä näyttää.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut