Kartonkitehtaalta vuosi öljyä Pappilanjokeen Hämeenkyrössä - Pirkanmaa - Aamulehti

Kartonkitehtaalta vuoti 20–30 litraa voiteluöljyä Pappilanjokeen Hämeenkyrössä – Tehtaanjohtaja: Syynä laiterikko

Hämeenkyrön Pappilanjoessa havaittiin tiistaina aamulla isoja öljylauttoja, jotka olivat peräisin Metsä Boardin kartonkitehtaalta. Öljyä kerätään imeytysliinoilla ja -puomeilla talteen.

Pappilanjoki laskee Hämeenkyrössä Kyrösjärvestä Kirkkojärveen.

26.10. 10:33 | Päivitetty 26.10. 13:47

Aamulehti

Arviolta 20–30 litraa voiteluöljyä pääsi valumaan Hämeenkyrön Pappilanjokeen tiistain vastaisena yönä. Syynä oli Metsä Board Kyron kartonkitehtaalla tapahtunut laitevaurio.

”Öljy oli peräisin tehtaan voimalaitoksen syöttövesipumpun kiertovoitelusta. Laitevauriosta johtuen noin 20–30 litraa laakerien voiteluöljyä päätyi jokeen”, tehtaanjohtaja Petri Huiko kertoo.

Huikon mukaan laitevaurio on tapahtunut äkillisesti tiistain vastaisena yönä. Öljylautat havaittiin Pappilanjoessa tiistaina aamulla. Vuoto pysäytettiin välittömästi, ja vuotokohta rajattiin.

”Vuoto saatiin loppumaan aamulla kello 10.20. Teemme paikalla edelleen tehostettua tarkkailua.”

Joen puhdistustoimenpiteitä on tehty tiistain aikana ja niitä jatketaan yhdessä paloviranomaisten kanssa. Öljyä kerätään talteen imeytysliinoilla ja -puomeilla.

Tehtaan oma henkilökunta on arvioinut vuodon määrän.

”Tiedämme, paljonko voitelujärjestelmässä pitäisi olla öljyä ja näemme, paljonko sitä oikeasti on. Pisara öljyä on heti neliönkokoinen lautta vedenpinnalla.”

Isoja öljylauttoja

Pelastuslaitos sai ilmoituksen öljyvahingosta tiistaina kello 9.25, kun Pappilanjoessa oli havaittu isoja öljylauttoja.

Tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoi alkuiltapäivästä, että öljylauttoja oli havaittu eri puolilla jokea ja ohuita öljykalvoja myös Kirkkojärvessä.

Useita osuuksia Pappilanjoesta puomitettiin öljypäästön vuoksi. Pelastuslaitos kehottaa välttämään uimista Pappilanjoessa ja Kirkkojärvessä. Lisäksi veneily Pappilanjoessa on kielletty öljyn­torjunta­puomien vuoksi.

Pappilanjoki on useamman kilometrin pituinen joki, joka laskee Kyrösjärvestä Kirkkojärveen. Metsä Boardin Kyron kartonkitehdas sijaitsee joen yläjuoksulla. Valtatie 3 ylittää joen sen eteläosasta.

Päivitys kello 26.10. kello 19.55: Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut