Lähes puolet Seitsemisen kansallispuiston kävijöistä on ensikertalaisia – Luontokeskukseen etsitään nyt monitoimiyrittäjää, joka voisi järjestää esimerkiksi vaelluskursseja - Pirkanmaa - Aamulehti

Lähes puolet Seitsemisen kansallispuiston kävijöistä on ensikertalaisia – Luontokeskukseen etsitään nyt monitoimiyrittäjää, joka voisi järjestää esimerkiksi vaelluskursseja

Seitsemisen kansallispuiston suosio on kasvanut merkittävästi korona-aikana, ja nyt myös luontomatkailijat toivovat aikaisempaa monipuolisempia palveluita luontokeskuksesta. Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas kertoo, että toiveeseen vastataan hakemalla monipuolista luontomatkailuyrittäjää luontokeskukseen.

Seitsemisen kansallispuiston luontokeskukseen etsitään monitoimiyrittäjää, joka voisi vastata kattavasti kävijöiden toiveisiin palveluista.

31.10. 19:30

Aamulehti

Seitsemisen kansallispuiston luontokeskukseen haetaan parhaillaan luontomatkailuyrittäjää, jolla on mahdollisuus tarjota niin majoitus- kuin kahvilapalveluita, mutta myös esimerkiksi välinevuokrausta, kurssitoimintaa ja kuljetuspalveluita.

Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas kertoo, että nyt kun nykyisen yrittäjän sopimus on katkolla, on mahdollisuus kartoittaa myös muita toimijoita.

Airas kertoo, että haussa on luontomatkailun ammattilainen, jolla on vankka retkeily- ja opastustausta sekä näkemystä ympäri vuoden toteutettavasta toiminnasta. Airas sanoo, että kaikkia palveluita ei tarvitse tuottaa itse, vaan toimintaa voidaan tehdä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Vaikka tarkkoja raameja ei toiminnalle ole asetettu, joitakin ajatuksia Metsähallituksella on. Airas kertoo, että vuonna 2019 Seitsemisen kävijöistä 47 prosenttia oli ensikertalaisia, ja tämä olisi hänen mukaansa hyvä huomioida esimerkiksi siten, että tarjolla olisi vaelluskursseja tai välinevuokrausta.

Myös pyöräilymatkailun suosion kasvuun tulisi Airaksen mukaan vastata.

Airas kertoo, että luontomatkailussa korostuu aikaisempaa enemmän myös vastuullisuus. Hän kertoo, että tämä tarkoittaa esimerkiksi lähiruuan ja ekologisten tuotteiden ja palvelujen suosimista.

Lue lisää: Pirkanmaan uusi ja arvokas retkeilyhelmi lumosi toimittajan – tältä näyttivät keskikesän kauniit hetket poikkeuksellisessa paikassa

Suurin osa Seitsemisen kansallispuiston kävijöistä on lähialueilta ja erityisesti Tampereelta.

”Puhelin soinut”

Airas kertoo, että luontomatkailuyrittäjän haku on herättänyt kiinnostusta ja puhelin soi ensimmäisen kerran nopeasti sen jälkeen, kun Metsähallitus tiedotti asiasta viime maanantaina.

Airas arvioi ensimmäisten yhteydenottojen perusteella, että edessä on kiireinen marraskuu.

”Toivottavasti saamme joulukuun puoleen väliin mennessä useita hyviä liiketoimintasuunnitelmia ja laskelmia, joiden joukosta voimme toimijan valita.”

Uusi toimija aloittaa luontokeskuksessa 1. huhtikuuta.

Airas sanoo, että keskusteluja käydään myös luontokeskuksessa tällä hetkellä majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoavan toimijan kanssa.

”Olemme myös neuvotelleet, että mikäli he eivät jatka yrittäjinä uudella kaudella, voidaan heidän kanssaan sopia, että he jatkaisivat luontokeskuksen palveluntarjoajana ylimenokauden ajan siten, ettei palveluihin tule katkoa.”

Kävijöitä pääkaupunkiseudulta

Airas kertoo, että tehtävien muutosten myötä myös kävijöiden viipymää pyritään pidentämään.

Taustalla vaikuttaa esimerkiksi se, että vaikka suurin osa kävijöistä on lähialueilta ja erityisesti Tampereelta, pääkaupunkiseudulla asuvien retkeilijöiden määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvien osuus kävijöistä vuonna 2019 oli 13 prosenttia. Tamperelaisten osuus kävijöistä oli samana vuonna 25 prosenttia.

Kävijätutkimus 2019

Seitsemisen kansallispuisto on perustettu vuonna 1982.

Sijaitsee Ikaalisten ja Ylöjärven kaupunkien pohjoisissa osissa.

Käyntejä 46 000.

Suosituimmat vierailukuukaudet: Touko-, kesä-, heinä- ja elokuu.

Kolme suosituinta käyntikohdetta: Kovero, Seitsemisen luontokeskus ja Multiharjun aarnimetsäalue.

Kävijöistä 84 % oli kotimaisia matkailijoita. Ulkomaisia matkailijoita oli 4 % vastaajista.

Kävijöiden kotikunnista yleisimmät olivat Tampere (25 %), Ylöjärvi (7 %) ja Helsinki (7 %).

Vastaajista 47 % ilmoitti olevansa Seitsemisessä ensimmäistä kertaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut